x

Teški četverac bez polufinala na SP u Ožibeleu

Teški četverac bez polufinala na SP u Ožibeleu

Srpski četverac bez kormilara Goran Jagar, Veselin Savić, Nikola Stojić, Radoje Đerić nažalost nije useo da se plasira u polufinale Svetskog prvenstva za seniore u Ožibeleu tako da je ostao bez prilike da se na ovom takmičenju bori za olimpijsku “vizu” za Rio 2016. U utorak, 1. septembra 2015, naš čamac je s vremenom 6:00,71 u drugoj grupi repesaža zauzeo treće mesto, iza posada Holandije (5:55,55) i Belorusije (5:57,04) koje su otišle među 12 najboljih. Poslednje mesto pripalo je Novom Zelandu (6:04,22) koji će se, poput našeg čamca, u četvrtak boriti za plasman od 13. do 21. mesta u Francuskoj.

Jagar, Savić, Stojić i Đerić su solidno startovali. Posle prvih 500 metara bili su drugi sa malim zaostatkom u odnosu na Holandiju i sa malom prednošću u odnosu Belorusiju, finaliste ovogodišnjeg Evropskog prvenstva za seniore u Poznanju. Na ulasku u drugu polovinu trke došlo naš čamac je sa beloruskim zamenio drugo i treće mesto. Dugo je trajala bitka ove dve posade za drugo mesto koje je, takođe, vodilo u polufinale. Međutim, Belorusi su bili staloženiji i na kraju su kroz cilj prošli ispred našeg čamca. Na ovaj način srpski teški četverac je izgubio prvu bitku za Olimpijske igre 2016. na koje će iz Ožibelea otići 11 prvih čamaca u ovoj disciplini. Drugu i poslednju šansu imaće dogodine na Olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Lucernu na kojoj će se deliti još dve karte za Rijo.

Iz prve grupe repesaža u polufinale, u koje su direknto iz kvalifikacija otišle posade SAD, Italije, Kanade i Australije, plasirale su se Nemačka (5:55,09) i Grčka (5:56,17), iz treće Rumunija (5:57,13) i Rusija (5:58,56), a iz četvrte Velika Britanija (5:54,95) i Španija (5:56,27).

U sredu, 2. septembra, na stazu izlaze četiri srpska čamaca. Prvo će od 10,55 č dvojac sa kormilarom Viktor Pivač, Martin Mačković, kormilar Luka Mladenović veslati repesaž u kojem će se sa posadama Italije, Francuske, Belorusije, Južnoafričke Rešublike i SAD boriti za preostala četiri mesta koja vode u finale (petak, 4. septembar, 12,05 č). Samo 15 minuta kasnije nastupiće Miloš Stanojević će u trećoj grupi četvrtfinala skifa za lake veslače u kojoj su i čamci Turske, Mađarske, Poljske, Grčke i Bugarske (polufinale, 3. septembar, 10,28 č). Dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik će od 11,35 č sa Turskom, Španijom, Australijom, Mađarkom i Kinom vojevati bitku za plasman među 12 najboljih u drugoj grupi četvrtfinala (polufinale, 3. septembar, 10,56 č). Od 13,25 č Dušan Bogičević će veslati u prvoj grupi četvrtfinala muškog skifa (polufinale, 4. septembar, 11,05 č) sa čamcima Nemačke, Norveške, Litvanije, Kube i Meksika. Program od srpskih čamaca zatvara Jovana Arsić koja će na putu ka polufinalu (4. septembar, 11,19 č) ženskog skifa za rivalke imati čamce Nigerije, Kine, Austrije, Švajcarske i Letonije u prvoj grupi četvrtfinala.


Satnica srpskih posada u sredu, 2. septembra 2015. i kvote za OI 2016.

  • Repesaž – Dvojac sa kormilarom Viktor Pivač, Martin Mačković, kormilar Luka Mladenović – Italija, Fransuska, Belorusija, Južnoafrička Republika, SRBIJA, SAD – 10,55 č (prva četiri idu u finale)
  • Četvrtfinale – Skif za lake veslače Miloš Stanojević – Turska, Mađarska, SRBIJA, Poljska, Grčka, Bugarska – 11,10 č
  • *Četvrtfinale – Dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik – Turska, Španija, SRBIJA, Australija, Mađarska, Kina – 11,35
  • *Četvrtfinale – Skif Dušan Bogičević – Nemačka, Norveška, Litvanija, Kuba, Meksiko, SRBIJA – 13,25 č
  • *Četvrtfinale – Skif Jovana Arsić – SRBIJA, Nigerija, Kina, Austrija, Švajcarska, Letonija – 13,40 č

*olimpijske discipline

U dvojcu bez kormilara, četvrecu bez kormilara i dubl skulu po najboljih 11 čamaca plasiraće se na Olimpijske igre 2016, dok će u skifovima u Rijo otići po najboljih devet čamaca. Prekobrojni iz Ožibelea imaće priliku za plasman na Igre dogodine, na Olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Lucernu.

Datum: 02.09.2015. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...