x

Kivnač Dinler novi-stari King of the Rock šampion

Kivnač Dinler novi-stari King of the Rock šampion Autor fotografije: Dean Treml / Red Bull Content Pool
Kivanč Dinler (38) iz Turske odbranio je titulu svetskog Red Bull King of the Rock šampiona u basketu 1na1. Predstavnik Srbije Darko Damnjanović (30) plasirao se među 16 najboljih igrača na planeti.

Kivanč Dinler ostao je poslednji na terenu od 32 basketaša koji su se ovog vikenda nadmetali 1na1 pod košem u prestonici Turske, boreći se za titulu kralja uličnog basketa. Red Bull Queen of the Rock titulom krunisana je Ruskinja Ekatarina Bezgodova.

Drugu godinu zaredom, Dinler je uspeo da trijumfuje na prestižnom turniru koji je igrače iz 22 zemlje okupio na krovu jedne od najvećih fabrika za proizvodnju kože i cipela u Turskoj.

Srbiju je predstavljao Darko Damnjanović koji je uspeo da se plasira među 16 najboljih igrača na planeti. U prvoj utakmici Darko je savladao turskog igrača Berkaja Kutlua rezultatom 10:7 i plasirao se u drugo kolo gde ga je čekao jedan od najtežih protivnika na turniru Španc Serđo de la Fuente, finalista ovog turnira iz 2013 godine. Predstavnik Srbije nije imao rešenje za savršenu igru Španca koji je prošle godine eliminisao i Nebojšu Boškovića, a ovoga puta Damnjanovića dobio rezultatom 12:5.

Iako nema sumnje da je konkurencija u Turskoj bila izuzetno velika i da je ovo zasigurno bio jedan od najtežih 1 na 1 okršaja, niko i ništa nije moglo da zaustavi neverovatnu želju za pobedom Kivanča Dinlera.

Turski šampion je bez ikakvih problema dobijao sve protivnike u napetim petominutnim utakmicama, sve dok na terenu nije ostao potpuno sam. U finalu je pobedio Litvanca Tautvidasa Ziobu 10:9 i tako po drugi put postao kralj uličnog basketa.

"Ove godine sam se naporno spremao za ovaj turnir, a pobeda čini da se osećam fantastično. Biti domaćin svetskog finala je veoma stresno, ali u isto vreme odlično. To što sam gledao i analizirao protivnike je bila ključna stvar za pobedu u finalu. Takođe sam vežbao šutiranje trojki. Ovo je bila izuzetno teška borba“ rekao je Dinler nakon pobede.

Šesta edicija Red Bull King of the Rock svetskog finala održana je na obalama čuvenog Bosfora koji protiče kroz Istanbul i odvaja Evropu od Azije. Igrači su mogli da se dive neverovatnom pogledu na okolinu koji se pružao sa vrha čuvene Bejkoz fabrike.

Pored kralja, krunisana je i kraljica ulične košarke. Ruskinja Ekatarina Bezgodova (25) u finalu je savladala Turkinju Sinegul Askoj rezultatom 12:2, nakon što je Askoj diskvalifikovana 30 sekundi pre kraja, i tako osvojila Red Bull Queen of the Rock takmičenje.

"Veoma sam srećna zbog pobede. Obožavam basket i ovaj turnir je neverovatan," rekla je novokrunisana šampionka, inače članica reprezentacije Rusije na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Rumuniji.

Dinler i Bezgodova ne samo da su zaslužili sva prava da se hvale svojim uspesima, već su osvojili i karte za prvu NBA utakmicu Golden Stejt Voriorsa u Sjedinjenim Američkim Državama 27. oktobra, gde će takođe imati priliku da upoznaju NBA zvezdu Harisona Barnsa.

Datum: 01.09.2015. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...