x

Poslednje pripreme pred start SP u Ožibeleu

Poslednje pripreme pred start SP u Ožibeleu
U četvrtak, 27. avgusta 2015, srpska veslačka reprezentacija je oko podneva stigla u Ožibele koji će od 30. avgusta do 6. septembra biti poprište Svetskog prvenstva za seniore, ujedno glavnog kvalifikacionog takmičenja za Olimpijske igre u Riju 2016. 

Ekspediciji iz Srbije sa 13 takmičara i takmičarki i četvoricom članova stručnog štaba u Ožibeleu se pridružio Miloš Stanojević koji je završne pripreme odradio u Parizu. Naši reprezentativci su u četvrtak popodne odradili prvi trening na jezeru Ožibele, koje je do sada bilo domaćin dva velika međunarodna takmičenja – Svetskog prvenstva za seniore 1997. i Svetskog kupa prošle godine. U petak i subotu su u planu još po dva treninga na kojima će biti izvršene poslednje pripreme za nedeljnu start šampionata koji će okupiti rekordnih 1291 takmičara i takmičarki iz 77 zemalja.

– Sve je u najboljem redu. U putu nismo imali nikakvih problema, smestili smo se i reprezentativci su odradili prvi tremning na regatno stazi. Uslovi u hotelu i u regatnom centru su dobri i sve je onako kako smo i očekivali. U ekipi nema nikakvih zdrastvenih problema, atmosfera je na najvišem nivpou i svi jedva čekaju da šampionat počne. Siguran sam da ćemo 5. i 6. septembra kada se na Svetskom prvenstvu održavaju finalne trke lepim vestima odnosno dobrim rezultatima obradovati sve – izvestio je s lica mesta generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović.

Svetsko prvenstvo za seniore u Ožibeleu biće svečano otvoreno 29. avgusta, kada će biti obavljen i žreb kvalifikacionih grupa. U nedelju su na programu prve trke u kojima će se od naših posada naći Miloš Stanojević u skifu za lake veslače, Miloš Vasić i Nenad Beđik u dvojcu bez kormilara, Goran Jagar, Veselin Savić, Nikola Stojić i Radoje Đerić u četvercu bez kormilara, te Dušan Bogičević i Jovana Arsić u muškom, odnosno ženskom skifu. Dan kasnije na stazu izlaze Viktor Pivač, Martin Mačković i kormilar Ilija Bunčić u dvojcu sa kormilarom i Marko Marjanović i Andrija Šljukić u dubl skulu.

Inače, u dvojcu bez kormilara prijavljeno je 27 posada, u četvercu bez kormilara 21, u muškom skifu 41, u ženskom skifu 35, u skifu za lake veslače 36, u dubl skulu 29, a u dvojcu sa kormilarom osam. U dvojcu bez kormilara, četvrecu bez kormilara i dubl skulu po najboljih 11 čamaca plasiraće se na Olimpijske igre 2016, dok će u skifovima u Rio otići po najboljih devet čamaca. Prekobrojni iz Ožibelea imaće priliku za plasman na Igre dogodine, na Olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Lucernu.

Spisak srpskih takmičara po disciplinama i kvote za Olimpijske igre 2016.
  • *Skif Dušan Bogičević (prvih devet)
  • *Dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić (prvih 11)
  • *Dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik (prvih 11)
  • *Četverac bez kormilara Goran Jagar, Nikola Stojić, Veselin Savić, Radoje Đerić (prvih 11)
  • *Skif Jovana Arsić (prvih devet)
  • Dvojac sa kormilarom Viktor Pivač, Martin Mačković, kormilar Ilija Bunčić
  • Skif za lake veslače Miloš Stanojević
*olimpijske discipline

Datum: 29.08.2015. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...