x

S visokim ciljevima u Ožibele

S visokim ciljevima u Ožibele

U četvrtak, 27. avgusta 2015, srpska veslačka reprezentacija otputovala je u Ožibele koji će od 30. avgusta do 6. septembra biti domaćin Svetskog prvenstva za seniore, ujedno glavnog kvalifikacionog takmičenja za Olimpijske igre u Riu 2016. Na rekordnom planetranom šampionatu, koji će okupiti 1291 takmičara i takmičarki iz 77 zemalja, Srbiju će predstavljati 14 takmičara u sedam disciplina. U olimpijskim disciplinama veslaće Miloš Vasić i Nenad Beđik u dvojcu bez kormilara, Marko Marjanović i Andrija Šljukić u dubl skulu, Goran Jagar, Veselin Savić, Nikola Stojić i Radoje Đerić u četvercu bez kormilara, te Dušan Bogičević i Jovana Arsiić u skifovima. U neolimpijskim disciplinama nastupiće Miloš Stanojević u skifu za lake veslače i Viktor Pivač, Martin Mačković i Ilija Bunčić u dvojcu sa kormilarom. Pred početak takmičenja u na jezeru Ožibele nadomak Liona, koje je do sada bilo domaćin Svetskog prvenstva za seniore 1997. i druge regate Svetskog kupa prošle godine, u taboru srpske reprezentacije vladao je veliki optimizam. Gotovo uglas poručeno je da su silno motivisani i maksimalno spremni za sva iskušenja koja ih očekuju u Francuskoj i da su odlučni u nameri da dosegnu visoke ciljeve koje su ispred sebe postavili.

Dvojac bez kormilara je jedini srpski čamac u kojem je naša zemlja imala predstavnike na svih četiri prethodnih olimpijskih igara. Ove godine u njemu veslaju Miloš Vasić i Nenad Beđik koji su sa bronzama na Evropskom prvenstvu u Poznanju i Svetskom kupu u Lucernu obeležili dosadašnji deo sezone. Po rečima mlađeg člana ove posade Vasića, Beđik i on šampionat u Ožibeleu dočekuju u zenitu forme.

– Od Lucerna odradili smo mesec i po dana žestokih treninga, zaključno sa završnim pripremama u Segedinu gde smo na poslednjem brzinskom testu postigli odličan rezultat od 6:23, što je sigurno za šest-sedam sekundi slabije od regatnog maksimuma. Dosta smo popravili start i finiš koji nam je nedostajao u Poznanju i Lucernu sa velikim optimizmom očekujemo start šampionata. Iako ne volim da prognoziram, imajući u vidu rezultate u dosadašnjem delu sezone pitanje plasmana na Olimpijske igre 2016, tj. osvajanje jedno od prvih 11 mesta, ne bi smelo da se dovede u pitanje. Iako će konkurencija biti izuzetno jaka budući da je prijavljeno 27 čamaca naš cilj jeste ulazak u finale i borba za medalju. Pokušaćemo, pre svega, da nadvisimo Britance Foada i Lendgridža od kojim smo gubili i u Poznanju i u Lucernu i da što bliži budemo Novozelanđanima Bondu i Mareju, godinama neprikosnovenim u ovoj disciplini. Pored ova dva čamca izuzetnu konkurenciju imaćemo i u posadama Francuske, Južne Afrike i Holandije – ističe Vasić.

Srpski četverac bez kormilara debitovao je na olimpijskim igrama u Londonu 2012, a sada će u sastavu Goran Jagar, Veselin Savić, Nikola Stojić, Radoje Đerić u Francuskoj pokušati da dođe do svoje druge “vize” za najveću i najznačajniju svetsku smotru sporta. Štoker će biti Đerić, uz Jagara nastadardniji član ovog čamca od 2010, koji je od tada do danas od velikih takmičenja propustio samo Evropsko prvenstvo u Beogradu lane i to zbog povrede.

– Teški četverac je tokom godine često menjao kombinacije, ali su zajedničke pripreme na Baohinjskom jezeru sa lakim četvercem Novog Zelanda, glavnim kandidatima za titulu u Francuskoj i ženskim osmercem ove zemlje rešile poslednju dielmu oko sastava. U Ožibeleu ćemo nastupiti sa samo jednom izmenom u odnosu na Svetsko prvenstvo u Amsterdamu prošle godine kada nam je za dlaku imaklo finale pošto će umesto Vasića veslati Savić. Završne pripreme u Segedinu smo odradili maksimalno. Atmosfera u čamcu je na najvišem nivou, dišemo kao jedan, bodrimo se međusobno i sa mnogo samopouzdanja ući ćemo u takmičenje. Osnovni cilj jeste plasman na Igre 2016, ali ne smemo da razmišljamo samo o tome. Moramo da stremimo ulasku u finale i da tako rešimo sve nedoumice oko “vize” za Rio. Lane u Amsterdamu nedostajalo nam je i malo sreće da bismo se našli među šest najboljih, a nadam se da će ovoga puta biti drugačije. U svaku trku ući ćemo maksimalno, bez kalkulacija i od samog starta ćemo pokušati da dokažemo da imamo veliki kvalitet. Konkurencija će biti izuzetno jaka, 15-16 ekipa će ravnopravno konkurisati za olimpijske kvote i finale, među kojima bih odvojio čamce Amerike, Australije, Velike Britanije, Italije i Grčke – kazao je Đerić.

Naša zemlja u dubl skulu nije imala predstavnike na olimpijskim igrama od Los Anđelesa 1984. kada su Zoran Pančić i Milan Stanulov u ovom čamcu osvojili bronzanu medalju, što je, ujedno, poslednje olimpijsko odličje za naše veslanje. Na Svetskom prvenstvu na Bledu 2011. Marko Marjanović i Dušan Bogičević bili su 13, što je bilo za dva mesta ispod crte za London. Marjanović će u Francuskoj do olimijske kvote ponovo pokušati da dođe u ovoj disciplini i to u tandemu sa ovogodišnjim svetskim viceprvakom iz skifa za mlađe seniore Andrijom Šljukićem, koji je ušao u ovaj čamac nakon povrede Aleksandra Filipovića.

– Ovaj dubl skul smo formirali sticajem okolnosti, tj. nakon povrede Filipovića. Međutim, čim smo Šljukić i ja prvi put seli zajedno u dubl skul odmah smo videli da možemo da budemo dobitna kombinacija. Od samog početka smo krenuli u odličnom pravcu i u rekordno kratkom roku smo uspeli da se priključimo planu rada ostalih reprezentativnih posada. Iako sam sa Filipovićem odlično funkcionisao, uvek nam je nedostajalo nešto, a sudeći prema rezultatima koje smo Šljukić i ja postizali na nekim treninzima promena mi je prijala. Napravili smo jedan kvalitativni pomak i brzinski pomak u ovom čamcu, stvorili odličnu atmosferu i s velikim motivom odlazimo u Francuku. Šljukić je svojim stavom i pobedničkim mentalitetom doneo veliku energiju i žar i doprineo da i ja lično pomerim granice svojih mogućnosti. Jednostavno, sada iz sebe uspem da izvučem i 110 odsto. Jedva čekam da počne takmičenje, a trenutno jedini nedostatak ovog čamca jesto to što nismo imali nijednu zajedničku zvaničnu trku. Međutim, uzdam se u naš kvalitet, verujem da ćemo od samog starta biti oni pravi i idemo u Ožibele sa najvišim ciljevima. Konkurencija će, kao što je uvek slučaj u dubl skulu, biti jaka i ujednačena. Sigurno je da više od deset čamaca ima vrednost za medalju. To su šest prvoplasiranih sa Svetkog kupa u Lucernu – Hrvatska, Nemačka, Australija, Italija, Velika Britanija i Novi Zeland, zatim Litvanija, Bugarska, Argentina i Azerbejdžan. Naravno, u ovu grupu svrstavam i naš čamac – samouveren je Marjanović.

Jovana Arsić će u Francuskoj pokušati da donese drugu “vizu” za olimpijske igre za srpski ženski skif. Pre nje to je uspela Iva Obradović koja je u Pekingu 2008. bila prva veslačica u istoriji srpskog veslanja koja je učestovala na Igrama.

– Moja želja na početku sezone bila je da u Francuskoj veslam u dubl skulu sa Ivom Obradović, ali nam se na kraju, zbog raznih razloga, nije dalo. Na izbornoj regati za Ožibele bila sam bolja od Ivane Filipović jednim sigurnim veslanjem i uz svoj najbolji rezultata u skifu, koji je, verujem i dalje daleko od mog maksimuma. Tako sam došla u priliku da i ove godine učestvujem na najvećem i najjačem veslačkom takmičenju u 2015. Spremna sam kao nikada do sada budući da sam ove godine prvi put prošla kroz kompletan plan i program reprezentacije. Velika mi je čast što sam uopšte došla u priliku da veslam na ovako velikom takmičenju i pokušaću na sve načine da iskoristim šansu. Konkurencija će biti paklena. Međutim, ne smem da se obazirem na nju ako želim da izveslam svoja najbolja vremena. U skifu si sam i zbog toga mnogo zavisi i od psihološke pripreme. Moram da budem smirena i maksimalno koncentrisana od početka, a ako uspem u tome smatram da neće biti nedostižnih ciljeva – napomenula je Arsićeva, koja je lane finalom i šestim mestom na svetu u Varezeu na najbolji način završila svoj staž u konkurenciji mlađih seniorki.

Miloš Stanojević će veslati u skifu za lake veslače u kojem je na Svetskom kupu u Lucernu sredinom jula srebrnim odličjem postigao svoj najveći uspeh u ovoj disciplini.

– Srebro iz Lucerna udahnulo mi je novu energiju i dalo mi je još veći motiv u pripremama za Ožibele. U Francusku dolazim maksimalno spreman i sa samo jednim ciljem, a to je da pokušam da izveslam rezultat ispod 6:55. Do skora mi je bio cilj da veslam ispod 7:00, a pošto sam u tome uspeo nekoliko puta pomerio sam granicu. S tim u vezi o plasmanu ne razmišljam. Bio bih zadovoljan i desetim mestom pod uslovom da uspem da postignem rezultat koji sam sam sebi zacrtao. Konkurencija će biti znatno jača nego u Lucernu, bez obzira na to što postoji mogućnost da šampionat zbog povrede prilikom pada sa bicikle propusti Poljak Kovalski, zlatni iz Lucerna. Učestvovaće i ostali finalisti iz Lucerna, svetski prvak iz Amsterdama Italijan Miani, kao i još mnogo dobrih čamaca – kazao je Stanojević koji je dobar deo ove szone proveo na pripremana u Parizu iz kojeg se ostatku državnog tima pridružio u Ožibeleu – Prošle godine naš veslački sudija Svetozar Pavlović mi je predložio da odem u Francusku i da veslam na državnom prvenstvu ove zemlje za klub ACBB iz Pariza. U dogovoru sa predsednikom mog kluba Tamiša Novicom Jovanovićem i uz konsutaciju sa ljudima iz Saveza prihvatio sam ovaj poziv. Veslao sam na ovom takmičenju i osvojio treće mesto u četvercu za lake veslače. Tada sam uspostavio odličan odnos sa ljudima iz ACBB-a i ove godine sam posle zimskih priprema otišao i da se i za Lucern pripremam u Parizu. Na raspolaganju mi je bio nov skif za lake veslače, imao sam odlične uslove za rad, a rezultat toga se najbolje video na Svetskom kupu. Oduševljen sam koliko je razvijeno veslanje u Francuskoj. Dovoljno je reći da imaju 414 registovanih klubova, a da na državnom prvenstvu učestvuje preko 1.200 takmičara što je brojka s kojom sam se susretao jedino na svetskim prvenstvima.

Posle ovogodišnje bronze u dvojcu bez kormilara na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Plovdivu Viktor Pivač i Martin Mačković učestovaće i na šampionatu u Francuskoj gde će veslati u istoj disciplini ali sa kormilarom Ilijom Bunčićem.

– Ovaj šampionat će nam mnogo značiti na putu sazrevanja i predstavljaće neprocenjivo iskustvo. Idemo da vidimo gde smo u odnosu na mnogo starije i iskusnije veslače, ali sa ciljem da se borimo za medalju. U odnosu na Plovdiv uveslaniji smo i u boljoj formi i nadam se da će to biti dovoljno za uspeh. U tehničkom smislu dvojac sa je još zahtevniji od dvojca bez kormilara. Traži mnogo više strpeljenja i podrazumeva manji broj zaveslaja jer imamo i kormilara u čamcu. Što se tiče konkurencija ona će biti izuzetno jaka. U francuskoj posadi veslaće kec iz četverca bez kormilara, a u britanskoj član osmerca – rekao je Pivač.

Šampionat u Ožibeleu biće svečano otvoren u subotu, 29. avgusta kada će biti održan i žreb kvalifikacionih grupa. Dan kasnije na programu su kvalifikacije u dvojcu bez kormilara (prijavljeno 27 posada), četvercu bez kormilara (21), muškom skifu (41), ženskom skifu (35) i skifu za lake veslače (36). Dubl skulovi (29) i dvojci sa kormilarom (8) svoje prve trke imaće u ponedeljak. U dvojcu bez kormilara, četvrecu bez kormilara i dubl skulu po najboljih 11 čamaca plasiraće se na Olimpijske igre 2016, dok će u skifovima u Rio otići po najboljih devet čamaca. Prekobrojni iz Ožibelea imaće priliku za plasman na Igre dogodine, na Olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Lucernu. Inače, olimpijska kvota pripada nacionalnom savezu i ne vezuje se za takmičara koji je tu kvotu ispunio. U srpskoj veslačkoj ekspediciji u Ožibeleu su član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije (VSS) Nebojša Ilić, treneri reprezentacije Oleksandr Fedotov, Saša Mimić i Aleksandar Ivković, generalni sekretar VSS Nebojša Jevremović, kao i reprezentativac Igor Lucić, koji će biti rezerva za levu stranu u rimen disciplinama i za skul.


Prijem u Gradskoj kući u Subotici Posle završnih priprema u Segedinu za kompletnu veslačku reprezentaciju priređen je prijem u Gradskoj kući u Subotici gde su gradonačelnik Subotice Jene Maglaij i član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam u Subotici Vjekoslav Ostrogonc poželeli sreću našem državnom timu na Svestkom prvenstvu za seniore u Ožibeleu.

– Imamo odličnu saradnju sa Veslačkim klubom Palić, preko njih i sa Veslačkim savezom Srbije I želja nam je da se na jezeru Palić stvore još bolji uslovi za veslanje, a na tome konkretno i radimo – rekao je Maglai podsećajući da je pokrenuta ideja izgradnje Regionalnog veslačkog regatnog centra na Paliću.

Gradonačelnik Subotice je podsetio i da gradu na severu Bačke predstoji mnogo aktivnosti u organizaciji Evropskog studentskog prvenstva u veslanju koje će se 2017. godine održati na jezeru Palić i da mu je izuzetno drago što Veslački savez Srbije ima odlične odnose sa Veslačkim klubom Palić, te da su time i ambicije lokalne samouprave da pomogne VK Palić da svoj rad u plemenitom sportu koji pleni mlade ljude podigne na viši nivo.

– Drago mi je što, pred najjače i najznačajnije takmičenje u ovoj sezoni, Svetsko prvenstvo, možemo u Subotici, gradu multikulturalnosti i multikonfesionalnosti, da ugostimo veslačku reprezentaciju Srbije od koje očekujemo dobre rezultate – kazao je gradonačelnik Subotice.

Dobrodošlicu u Suboticu veslačkoj reprezentaciji Srbije poželeo je i Vjekoslav Ostrogonac, član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam ističući posebno zadovoljstvo što se u sastavu najjačeg veslačkog tima nalaze i dva Subotičanina, Nenađ Beđik i Martin Mačković.

– Veslanje se sport prve kategorije i kao takvo je veoma bitno za sportski život grada, ali i jezera Palić. Mi ćemo kao lokalna samouprava učini sve što možemo kako bismo stvorili još bolje uslove za veslanje, kako biste i ubuduće mogli da se za ovako važne šampionate pripremate na jezeru Palić – rekao je Vjekoslav Ostrogonac poželevši ujedno veslačima sreću i mnogo uspeha na predstojećem svetskom prvenstvu.

Zahvaljujući se predstavnicima Grada Subotice i Veslačkom klubu Palić na prijemu koji su upriličili za reprezentaciju, Nebojša Jevremović, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije, je naglasio da Svetsko prvenstvo u Francuskoj ima poseban značaj zato što je ono ujedno I kvalifikaciono za Olimpijske igre koje će se 2016. godine održati u Riju.

– Siguran sam da ćemo 5. i 6. septembra kada se na Svetskom prvestvu održavaju finalne trke lepim vestima odnosno dobrim rezultatima obradovati sve – istakao je Jevremović.

Obraćajući se novinarima, nakon prijema u Gradskoj kući, član selektorske komisije VSS Nebojša Ilić podsetio je da je Veslački savez Srbije odnosno da su veslači Srbije u poslednja četiri olimpijska ciklusa predstavnici na Olimpijskim igrama i da tu zaista držimo jedan visoki rejting u srpskom sportu.

– U poslednjih 17 godina veslanje je drugi sport po uspešnosti, posle streljaštva, po broju osvojenih medalja na svetskim i evropskim takmičenjima. Pred nama je najznačajnije veslačko takmičenje u sezoni. Reprezentacija će nastupiti sa sedam posada, to je naš rekord, od toga u pet olimpijskih disciplina. Dakle, prvi prioritet ovog svetskog prvenstva nam je da povećamo broj naših posada koje će nastupati u odnosu na prethodni period. Imali smo poslednje četiri olimpijde po dve posade, sada idemo sa pet olimpijskih posada i lično očekujem da ćemo imati veći broj posada na Olimpijskim igrama – rekao je Ilić.

I sami reprezentativci u razgovoru sa novinarima u Subotici su iskazali nadu da će ostvariti odlične rezultate na Svetskom prvenstvu u Francuskoj imajući u vidu da su bili veoma uspešni na Svetskom kupu koje je održano pre nešto više od mesec dana. Boje naše zemlje na šampionatu u Ožibeleu braniće skifovi Dušan Bogičević i Jovana Arsić, dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić, dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik, četverac bez kormilara Goran Jagar, Nikola Stojić, Veselin Savić, Radoje Đerić, dvojac sa kormilarom Viktor Pivač, Martin Mačković, kormilar Ilija Bunčić i skif za lake veslače Miloš Stanojević. Na kraju, ispraćajući veslačku reprezentaciju Srbije, generalni sekretar Veslačkog kluba Palić koji je bio organizator ovog događaja, Vladimir Antić, se u ime kluba i grada zahvalio Veslačkom savezu Srbije što su odvojili vreme da dođu u Suboticu i poželevši im srećan put u Francusku I mnogo uspeha na svetskom prvenstvu iskazao nadu da će i jezero Palić jednog dana biti važna tačka na svetskoj veslačkoj mapi.


Spisak srpskih takmičara po disciplinama

  • Skif Dušan Bogičević
  • Dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić
  • Dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik
  • Četverac bez kormilara Goran Jagar, Nikola Stojić, Veselin Savić, Radoje Đerić
  • Skif Jovana Arsić
  • Dvojac sa kormilarom Viktor Pivač, Martin Mačković, kormilar Ilija Bunčić
  • Skif za lake veslače Miloš Stanojević


Datum: 28.08.2015. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...