Veslačka reprezentacija kreće na rekordni šampionat

Srpska veslačka reprezentacija u sredu, 26. avgusta 2015, u Segedinu je stavila tačku na završne pripreme i u četvrtak, rano ujutru, kreće put Ožibelea koji će od 30. avgusta do 6. septembra biti domaćin najjačeg i najznačajnijeg takmičenja u ovoj godini – Svetskog prvenstva za seniore. Sa beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” u 6 časova kreće 13 takmičara i takmičarki i stručni štab koji će činiti član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojša Ilić i treneri reprezentacije Oleksandr Fedotov, Saša Mimić i Aleksandar Ivković. Ekspedicija naše veslačke reprezentacije ima let do Ženeve odakle će se autobusom otisnuti za Ožibele gde će joj se pridružiti Miloš Stanojević, koji je završne pripreme odradio u Francuskoj.

Ulog na ovogodišnjem planetarnom šampionatu biće udvostučen budući da će se pored odličja borba voditi i za plasman na Olimpijske igre u Riju 2016. U skladu sa tim takmičenje u Ožibeleu okupiće rekordnih 516 posada, 1291 takmičara i 77 zemalja što je ubedljivo najviše u istoriji svetskih prvenstava. Srpska reprezentacija će se ogledati u sedam disciplina, pet olimpijskih (ženski i muški skif, dvojac bez kormilara, dubl skul i četverac bez kormilara) i dve neolimpijske (skif za lake veslače i dvojac sa kormilarom). U srpskom dvojcu bez kormilara veslaće Miloš Vasić i Nenad Beđik, ovogodišnji osvajači bronzi na Evropskom prvenstvu za seniore u Poznanju i Svetskom kupu u Lucernu. Kvalifikacije u ovoj discipilini na programu su 30. avgusta, prvog dana šampionata, a u konkurenciji za medalje i 11 karata za Igre 2016. biće 27 čamaca.

– Vasić i Beđik su maksimalno odradili završne pripreme za Ožibele, sa minimalnim problemima i svega dva treninga koja nisu izvučena do kraja. Sve u svemu u vrhunskoj formi dočekuju start prvenstva, a sudeći prema nekim završnim testovima ubrzali su se u odnosu na Luvcern i Poznanj. U Ožibeleu ih očekuje žestoka konkurencija, najjača u kojoj su ikada veslali, ali s obzirom na njihovu formu i rezultate koje su postigli ove godine sa velikim ambicijama i optimizmom očekujemo ovaj šampionat – kazao je Nebojša Ilić.

Dušan Bogičević, prošlogodišnji štroker dvojca bez kormilara koji je u Beogradu osvojio evropsko zlato, veslaće u skifu (kvalifikacije u nedelju) u kojem će se za medalje i devet prvih mesta koja vode u Rio boriti sa još 40 čamaca.

– Bogičević je pokazao dobar rezultat u skifu na poslednjim testiranjima i sa punim optimizom očekujemo njegov nastup u Francuskoj. Siguran sam da ima kvalitet da se bori za olimpijsku normu. On je u dosadašnjoj karijeri pokazao da je odličan i u skul disciplinama. Sa Markom Marjanovićem je osvojio bronzu 2008. na Evropskom prvenstvu za seniore u Minsku, a godinu dana kasnije je u istom čamcu postao evropski viceprvak u Plovdivu i bio finalista Svetskog prvenstva u Poznanju. U skifu je bio i višestuki državni prvak i mislim da je sada svoj na svome. U ovoj disciplini prijavljen je ogroman broj posada, što sistem takmičenja čini transparentnijim jer ne može da se desi da u ranoj fazi takmičenja i žreb umnogome odredi učesnike finala i B finala – ističe Ilić.

I sprski četverac bez kormilara Goran Jagar, Veselin Savić, Nikola Stojić, Radoje Đerić startuje u nedelju. U kvalifikacijama će se naći 21 posada, od koji će, na kraju, prvoplasiranih 11 izvaditi olimpijsku “vizu”.

– Posle mnogobrojnih testiranja i treninga na Bohinjskom jezeru gde smo sparingovali sa četvercom bez kormilara za lake vesleče Novog Zelenda i ženskim osmercem ove zemlje doneli smo odluku ko će nastupiti u našem teškom četvercu. Kombinacija Jagar, Savić, Stojić, Đerić se pokazala najopitmalnijom i najkvalitetnijom, iako će i Bogičević i dalje biti u kombinaciji za ovaj čamac. U završnim pripremama u Segedinu čamac je napredovao iz dana u dan i sa velikim optimizmom putujemo u Ožibele. Pored toga i atmosfera u čamcu je na najvišem niovu i mislim da je realno da se borimo i za postolje u Francuskoj. U odnosu na Svetsko prvenstvo u Amsterdamu prošle godine, kada nam je za dlaku izmakao plasman u finale, teški četverac je pretrpeo samo jednu izmenu pošto umesto Vasića sada vesla Savić, a mislim da je ovogodišnja kombinacija još brža – rekao je Fedotov i dodao – U Ožibeleu nema iznenanđenja kada su u pitanju posade koje će se takmičiti u četvercu bez kormilara. Svi trenutno najjači čamci će biti tu, a malu prednost dajem samo posadi Amerike. Sve ostale zemlje, uključujući i našu, ravnopravno će se boriti za medalje. Biće teško i gusto. Naš osnovni cilj jeste plasman na Olimpijske igre u Riju, ali mislim da ova posada zaslužuje više od toga, tj. najmanje finale. Od početka moramo da uđemo u takmičenje maksimalno fokusirani. Razlike su minimalne, a plasman svakoj trci zavisiće od fizičke i mentalne spreme u datom trenutku i, naravno, malo sreće.

Prošlogodišnja mlađa seniorka Jovana Arsić, koja je na „ispisu“ iz ove uzrasne kategorije – Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Varezeu 2014. osvojila šesto mesto, za devet olimpijskih kvota u Ožibeleu boriće se sa još 34 čamaca. I u ovoj disciplini kvalifikacije su u nedelju.

– Arsićeva je makslimalno spremna za početak šampionata. Na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu za seniore u Amsterdamu veslala je u dvojcu bez kormilara, tako da će dibitovati u skifu na planetranim šampionatima za seniore. Kao i svi ostali srpski čamci i ona će pokušati da dođe do “vize” za Igre u Riju 2016. Biće izuzetno teško budući da je konkurencija prejaja. Međutim, verujemo u nju i njen kvalitet – napomenuo je Mimić.

U skifu za lake veslače, u kojem će Srbiju predstavljati Miloš Stanojević, prijavljeno je 36 čamaca. Kvalifikacije su u nedelju.

– Stanojevića u Ožibeleu očekuje jača konkurencija u odnosu na Svetski kup u Lucernu na kojem je osvojio srebro. Ove godine je gro priprema odradio u Francuskoj gde, za razliku od Srbije, ima adekvatne sparing partnere među lakim veslačima. To se pokazalo kao odličan potez imajući u vidu njegov rezultat u Lucernu. Međutim, za tako visok plasman u Francuskoj moraće da bude sekund-dve brži. Ukoliko uspe u tome mislim da će postolje biti realan domet – smatra Fedotov.

U srpskom dubl skulu veslaće dugogodišnji član ovog čamca Marko Marjanović kojem će društvo praviti ovogodišnji svetski viceprvak za seniore do 23 godine 20-godišnji Andrija Šljukić. Šljukić je ušao u kombinaciju za ovu posadu posle povrede Aleksandra Filipovića. Kvalifikacije u ovoj disciplini su u ponedeljak, 31. avgusta, a za medalje i 11 “viza” za Rio boriće se 29 čamaca.

– Marjanović i Šljukić su se za kratko vreme odlično uklopili. Sudeći prema nekim testiranjima sa priprema imaju odličnu brzinu, a na licu mesta ćemo videti za koji plasman će to biti dovoljno. Ono što je mnogo bitno jeste da nisu imali nikakve zdrastvene probleme i da su ceo plan treninga odradili do tančina. Očekuje ih izuzetna konkurencija u kojoj trenutno dominiraju braća Sinković iz Hrvatske, svetski prvaci iz Amsterdama i vlasnici svetskog rekorda. Pored njih još 13-14 posada će ravnopravno konkurisati za finale i olimpijske norme. Odlučivaće nijanse, a ja verujem da naš čamac ima kvalitet za borbu za finale – kazao je Ivković.

Poput dubl skula i dvojac sa kormilarom Viktor Pivač, Martin Mačković, kormilar Ilija Bunčić svoju prvu trku u Francuskoj imaće u ponedeljak. Osvajači bronzanih medalja u dvojcu bez kormilara na svetskim prvenstvima za seniore do 23 godine u Varezeu 2014. i Plovdivu ove godine za protivnike u Ožibeleu imaće sedam čamaca u ovoj, neolimpijskoj, disciplini.

– Pivač i Mačković su maksimalno spremni i za ovo takmičenje, a u boljoj formi su u odnosu na Plovdiv. Dvojac sa kormilarom je najsporija disciplina, sporija i od skifa, istovremeno i najteža. Za razliku od dvojca bez kormilara, koji je tehnički izuzetno zahtevan, ovde imaš i kormilara u čamcu. Nekada je ovo bila prestižna i olimpijska disciplina. Danas to nije slučaj. Nadam se da će naši momci imaju kvalitet za borbu za visok plasman – istakao je Ivković.


Prenosi na Eurosportu1 od 3. septembra Ljubitelji veslanja u našoj zemlji trke sa Svetskog prvenstva za seniore u Ožibeleu moći će uživo da prate na kanalu Eurosport1. Doduše, direktni prenosi na ovom kanalu počinju od 3. septembra kada su na programu prva polufinala na šampionatu.


Olimpijske kvote Svetsko prvenstvo za seniore u Ožibeleu biće glavno kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre u Riu 2016. Olimpijske discipline u obe konkurencije su skif, dvojac bez kormilara, dubl skul, dubl skul za lake veslače, četverac skul i osmerac, dok se na olimpijskim igrama u četvercu bez kormilara za lake veslače i četvercu bez kormilara takmiče samo muškarci. Sa šampionata u Francuskoj na Igre 2016. plasiraće se po pet najboljih osmeraca, po devet najboljih skifova, po 11 najboljih dubl skulova, dvojaca bez kormilara, četveraca bez kormilara i četveraca bez kormilara za lake veslače, te osam najboljih dubl skulova za lake veslače u muškoj, odnosno pet u ženskoj konkurenciji. Ko u Francuskoj ne uspe da se plasira na Olimpijske igre poslenju šansu imaće na Olimpijskoj kvalifikacionoj regati 2016. u Lucernu.


Rekordni šampionat Svetsko prvenstvo za seniore u Francuskoj biće najmasovniji šampionat u istoriji ovog takmičenja, a takmičiće se i para-veslači i para-veslačice. Okupiće 1291 takmičara iz 77 zemalja koji će veslati u 516 čamaca. Lane u Amsterdamu bilo je 1168 takmičara iz 60 zemalja, dok je na svetskom prvenstvo koje je prethodilo Olimpijskim igrama u Lonodnu – šampionatu na Bledu 2011. učestvovalo 1213 takmičara i takmičarki iz 68 zemalja.

Spisak srpskih takmičara po disciplinama

  • Skif Dušan Bogičević
  • Dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić
  • Dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik
  • Četverac bez kormilara Goran Jagar, Veselin Savić, Nikola Stojić, Radoje Đerić
  • Skif Jovana Arsić
  • Dvojac sa kormilarom Viktor Pivač, Martin Mačković, kormilar Ilija Bunčić
  • Skif za lake veslače Miloš Stanojević

Datum: 27.08.2015. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...