x

Srpski kajakaši spremni za okršaje na SP u Milanu

Srpski kajakaši spremni za okršaje na SP u Milanu
Kajakaška reprezentacija Srbije doputovala je sinoć u Milano. Prvi dan boravka u Milanu takmičari su iskoristili da odrade prve treninge na jezeru Idroskalo gde se od 19. do 23. avgusta održava Šampionat sveta i da provere uslove koji ih očekuju na takmičenju.

Trener sprinterskog dela reprezentacije, dvoseda Novaković-Grujić i jednoseda u kojem vesla Marko Dragosavljević, Uroš Pavlović, zadovoljan je formom koju su njegovi puleni pokazali pre dolaska u Milano:

Posle veoma uspešnog početka sezone, sumnjao sam da možemo podići formu nekoliko puta u toku sezone, ali ono što su momci pokazali na kraju priprema pre dolaska u Milano govori mi da smo uspeli da tempiramo formu na najbolji mogući način. Momci su na Svetsko prvenstvo stigli spremni i maksimalno motivisani za najviše domete. Zadovoljni uslovima na jezeru, voda je lagana i imaju dobar osećaj u čamcima, raportira Pavlović.

Sportski direktor Kajakaškog saveza Srbije, Miroslav Aleksić, na prvenstvu u Milanu je i trener takmičara u disciplinama na 1000 i 500 metara. I Aleksić je zadovoljan formom svojih takmičara:

Ja sam optimista, naročito što se tiče jednoseda i dvoseda na 1000 metara, koje su i olimpijske discipline. U jednosedu je izuzetno jaka konkurencija što se vidi po tome što ima čak sedam kvalifikacionih grupa tako da će već posle kvalifikacija otpasti veliki broj takmičara. Posada dvoseda je u poslednjih nekoliko nedelja priprema pokazala veliki napredak i stigli smo ovde sa velikim optimizmom jer sam siguran da njih dvojica sigurno mogu da ostvate olimpijsku normu, a isto tako verujem i da mogu da stignu i do medalje.

U disciplinama na 500 metara veslaće mlađi seniori, u jednosedu Stefan Vekić, a u dvosedu Dragan Hančovski i Uroš Mitjev.

Momci su svi mlađi seniori i mislim da su veoma dobri te da predstavljaju budućnost našeg sporta. Discipline na 500 metara su praktično ulaznica za olimpijski program na 1000 metara i smatram da mogu da uđu u finale, optimista je Aleksić.

Trener muškog četverca Dragan Plavšić smatra da činjenica da njegova ekipa ima nešto strožiji sistem kvalifikacija za olimpijsku normu, nije otežavajuća okolnost:

Pritisak je na svima isti. Mi ne idemo na normu već uvek "gađamo" medalju i naravno, ako je moguće, zlatnu. Mislim da su odlično pripremljeni, i danas su čak i bili malo opušteniji na treningu jer su zadovoljni koliko im dobro čamac ide. Lagana im je voda, i zadovoljni su osećajem. Moraju malo da se uzobilje što se tehničke strane tiče i siguran sam da će veoma dobro proći. 

Konkurencija na Šampionatu sveta u Milanu je najjača ove sezone, s obzirom da učestvuju i neevropski takmičari.

Evropski kajak je, ipak, najjači i tu treba tražiti najveće konkurente. Od neevropskih posada, najviše očekujem od Australije. Takođe treba obratiti pažnju na Kineze jer su oni uvek misterija pošto nikad ne nastupaju u istom sastavu. Mislim da smo mi u samom vrhu i ako damo mi sve od sebe ne bi trebalo da bude problema, naglasio je Plavšić.

Prvi srpski takmičari na stazu izlaze već sutra.
Raspored trka prvog dana takmičenja:

  • 08:30 C2-200 Krasimira Stojčeva, Nikolina Mijušković
  • 09:00 K1-500 Kristina Bedeč
  • 10:00 K1-1000 Dejan Pajić
  • 11:03 C1-1000 Strahinja Mladežić
  • 11:15 K2-200 Nebojša Grujić, Marko Novaković
  • 12:16 K2-500 Milica Starović, Dalma Ružičić-Benedek
  • 12:53 K2-1000 Marko Tomićević, Milenko Zorić

Datum: 19.08.2015. Autor: Nebojša Radović

PROČITAJTE JOŠ...