S rekordnim brojem posada u Ožibele

Stručni štab veslačke reprezentacije Srbije odredio je konačan spisak posada koje će predstavljati našu zemlju na najjačem i najznačajnijem veslačkom događaju na svetu u 2015. – Svetskom prvenstvu za seniore čiji će domaćin od 29. avgusta do 6. septembra biti Ožibele. 

Na glavnom kvalifikacionom takmičenju za Olimpijske igre u Riju dogodine boje Srbije će braniti 14 takmičara i takmičarki u sedam čamaca, što je najveći broj posada koje je naša zemlja ikada imala na planetarnim šampionatima (na Svetskom prvenstvu za seniore na Bledu 2011. učestovalo je, takođe, 14 reprezentativaca ali su veslali u pet čamaca). U skifu će veslati Dušan Bogičević, prošlogodišnji evropski prvak u dvojcu bez kormilara, koji je u dosadašnjem toku sezone bio u kombinaciji za četverac bez kormilara. Ipak, u finišu priprema stručni štab je doneo odluku da u ovom čamcu umesto njega vesla Goran Jagar koji će tako uz Radoja Đerića, Nikolu Stojića i Veselina Savića činiti sastav srpskog teškog četverca u Ožibeleu.

U dvojcu bez kormilara nastupće ove godine neprikosnoveni Miloš Vasić i Nenad Beđik, osvajači bronzi na Evropskom prvenstvu za seniore u Poznanju i Svetskom kupu u Lucernu. Dubl skul će činiti Marko Marjanović i Andrija Šljukić, ovogodišnji svetski viceprvak za seniore do 23 godine u skifu, koji je u ovom čamcu zamenio povređenog Aleksandra Filipovića. Jedina naša predstavnica u Francuskoj biće prošlogodišnja finaliskinja Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine u Varezeu Jovana Arsić koja će se, kao i lane u Italiji, ogledati u skifu pošto je na izbornoj regati u ovoj disciplini bila bolja od Ivane Filipović. Zbog povrede predstojeći šampionat je morala da propusti godinama naša najbolja veslačica Iva Obradović.

Pored pomenutih posada u olimpijskim disciplinama u Ožibeleu Srbija će imati i dva čamca u neolimpijskim disciplinama. Osvajači bronze u dvojcu bez kormilara na svetskim prvenstvima za seniore do 23 godine u Varezeu 2014. i Plovdivu 2015. Viktor Pivač i Martin Mačković u Francuskoj će veslati u dvojcu sa kormilarom u kojem će kormilar biti Ilija Bunčić. Miloš Stanojević će nastupiti u skifu za lake veslače u kojem je ove godine osvojio srebro na Svetskom kupu u Lucernu. 

Završne pripreme za Svetsko prvenstvo za seniore u Ožibeleu srpska veslačka reprezentacija odradiće u Segedinu. One počinju u sredu, 19. avgusta i trajaće do 26. avgusta, kada je planiran povratak za Srbiju. Put za Francusku je dan kasnije, a srpsku ekspediciju, pored takmičara, činiće i članovi selektorske komisije Nebojša Ilić i Dejan Guslov, treneri reprezentacije Oleksandr Fedotov, Saša Mimić i Aleksandar Ivković, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović i rezerva za levu stranu u rimen disciplinama i za skul Igor Lucić, koji se nedavno vratio u srpsko jato posle dve godine nastupa za reprezentaciju Azerbejdžana.

Šampionat u Francuskoj će se održati na lezeru Ožibele nadomak Liona, koje je do sada bilo domaćin Svetskog prvenstva za seniore 1997. i druge regate Svetskog kupa prošle godine. Svečano otvaranje i žreb kvalifikacionih grupa su 29. avgusta, a trke počinju dan kasnije. U svim disciplinama, osim u skifu u kojem će biti podeljeno devet olimpijskih normi, u Francuskoj će se na talonu naći po 11 karata za Rio 2016. Prekobrojni iz Ožibelea imaće priliku za plasman na Igre dogodine, na Olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Lucernu. Inače, olimpijska kvota pripada nacionalnom savezu i ne vezuje se za takmičara koji je tu kvotu ispunio.

SPISAK TAKMIČARA PO DISCIPLINAMA
Skif Dušan Bogičević
Dubl skul Marko Marjanović, Andrija Šljukić
Dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik
Četverac bez kormilara Goran Jagar, Nikola Stojić, Veselin Savić, Radoje Đerić
Skif Jovana Arsić
Dvojac sa kormilarom Viktor Pivač, Martin Mačković, kormilar Ilija Bunčić
Skif za lake veslače Miloš Stanojević

Datum: 19.08.2015. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...