x

Red Bull Stratos - Misija spremna za pokret

Red Bull Stratos - Misija spremna za pokret
Svi sistemi su sada spremni za Feliks Baumgartnerov skok sa ivice svemira. Red Bull Stratos svemirska kapsula je uspešno prošla simulacioni test na velikoj visini, nakon što je bila oštećena u julu posle finalnog probnog skoka, a datum lansiranja bio pomeren za 8. oktobar u Rozvelu, Novi Meksiko.
Rozvel (Novi Meksiko) - Finalno odbrojavanje za Feliks Baumgartnerov istorijski skok sa ivice svemira počeo je u ponedeljak nakon što je Red Bull Stratosov tehnički direktor projekta Art Tomson objavio da je svemirska kapsula popravljena i da svi sistemi rade. Datum koji je odabran za Baumgartnerov pokušaj da skoči sa visine od 36.576 metara je 8. oktobar, čime se završila nesigurnost za tim, a za Baumgartnera, agonija čekanja. Austrijski ekstremni sportista morao je da podnese odlaganja zbog popravke oštećenja kapsule, ali sada je oduševljen što je odbrojavanje počelo za njegov pokušaj da postane prva osoba koja će slobodnim padom probiti zvučni zid i postaviti četiri svetska rekorda tokom tog procesa.

"Osećam se kao tigar u kavezu, koji čeka da ga puste," rekao je Baumgartner (43), jedan od najpoznatijih svetskih BASE skakača i ekstremnih sportista, koji je 2003. postao prva osoba koja je slobodnim padom preletela preko engleskog kanala uz pomoć karbonskog krila. Prilikom svog supersoničnog puta ka Zemlji, leteće brzinom ispaljenog metka.

Avijatičarski pionir Baumgartner i Red Bull Stratos tim se već godinama pripremaju da obore rekord za najviši skok, čime bi stavili senku na rekord napravljen pre 52 godine. Kapsula, koja sa svojih 1.315 kg, ima težinu nešto veću od VW Bube, bila je oštećena pri grubom sletanju nakon skoka pri kojem je Baumgartner slobodnim padom leteo brzinom od 864 kilometara na sat ili brzinom putničkog aviona. Austrijanac je bezbedno sleteo u drugom delu pustinje u Novom Meksiku.

24. septembra, popravljena kapsula je prošla testiranja u visinskoj komori u Bruk Siti bazi u San Antoniju, Teksas. Kapsula je bila izložena ekstremnim uslovima koji se očekuju u stratosferi. Nakon što je položila sve testove, kapsula je poslata nazad u Rozvel.

Glavni cilj Red Bull Stratos projekta je da prikupi važne podatke koji bi naučnicima pomogli da poboljšaju sigurnost svemirskog putovanja i omoguće evakuaciju iz svemirske letilice na velikim visinama. Skokom će se pokušati obaranje niza rekorda, kao što su najveća brzina pri slobodnom padu, najviši skok, najviši let balonom i najduži slobodni pad.

Tomson je obazrivo optimističan kada je u pitanju datum lansiranja, 8. oktobar, naglašavajući da su neophodni savršeni atmosferski uslovi za delikatan helijumski balon od 850.000 kubnih metara, koji je napravljen od plastike koja je debljine 1/10 Ziploc torbe. Meteorolog misije Don Dej je potvrdio: "Rana jesen u Novom Meksiku je najbolje vreme u godini za lansiranje stratosferskih balona."
Izvor: Red Bull Stratos - Misija spremna za pokret - Sportske vesti - Savremeni sport.com
Datum: 26.09.2012. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...