x

Šljukić svetski viceprvak, bronza za Pivača i Mačkovića

Šljukić svetski viceprvak, bronza za Pivača i Mačkovića
Srpska veslačka reprezentacija briljirala je na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine koje je u nedelju, 26. jula 2015, završeno u Plovdivu. U oba finala u kojima je naša zemlja imala predstavnike srpski čamci su stigli od postolja. Andrija Šljukić postao je svetski viceprvak u skifu, dok su Viktor Pivač i Martin Mačković osvojili bronzano odličje u dvojcu bez kormilara.

Šljukić je na fenomenalan način debitovao na svetskim prvenstvima za seniore do 23 godine. Ostvario je izvanredan uspeh osvojivši s vremenom 6:54,91 srebrno odličje u skifu i tako, posle jednogodišnje pauze zbog povrede lani, nastavio nisku briljantnih rezultata u 2015. U spektakularnom finalu 20-godišnji Šljukić je za dlaku ostao bez najsjajnijeg odličja budući da ga je u poslednjih nekoliko metara pretekao Belorus Pilip Pavuk koji je, sa svega 13 stotinki prednosti u odnosu na naš čamac, postao svetski prvak (6:54,78). Bronzano odličje priplao je svetskom juniorskom prvaku iz Litvanije 2013, Poljaku Natanu Vegrickom (6:54,99), koji je tada u finalu savladao našeg Šljukića. Četvrto, peto i šesto mesto zauzeli su Danac Sveri Nilsen (6:56,39), Britanac Džek Bimont (6:56,84), odnosno Belorus Filip Siring (7:06,31).

– Šljukić je još jednom u svojoj karijeri izveslao trku iznad svojih mogućnosti i stigao do fenomenalnog uspeha. Njegovo srebro sija zlatnim sjajem , a tako bi bilo i da je bio četvrti u finalu. Imao je izuzetno dugu pauzu, a treninzima se vratio pre svega desetak meseci i fanatičnim radom uspeo je da stigne i prestigne mnoge svetske veslače, dokazavši još jednom da se radi o jednom od naprespektivnijih veslača koje je Srbija imala. U finalu je bio bolji od starijih veslača, između ostalog i od Britanca Bimonta, člana četverac skula ove zemlje koji je na Evropskom prvenstvu za seniore u Poznanju osvojio bronzu. Sama trka za odličje bila je za infarkt, neizvesna od početka do kraja, sa mnogo veleobrta i adrenalinskih šokova. Za ovakav okršaj se živi, a on nas podseti zbog čega se toliko odričemo i naporno radimo čitave godine. Ono što je Šljukiću pošlo za rukom u finalu retko kada se viđa na veslačkim stazama. Za gotovo četiri i po sekunde je brže izveslao drugu „hiljadarku“ od prve, što samo dokazuje s koliko ogromnim motivom i voljom do neba je odradio finale. Ponosan sam na njega, a i ovu priliku koristim da mu čestitam na ogromnom uspehu u Plovdivu – istakao je Šljukićev dugogodišnji trener Aleksandar Ivković.

Šljukić, jedan od najtalentovanijih svetskih veslača današnjice, u trku je ušao rezerevisano. Posle prvih 500 metara bio je na poslednjem mestu, ali je u tom trenutku počeo da hvata nezaustavljiv zalet ka postolju. Staloženim, hrabrim i neumoljivim zaveslajima krenuo je da krči put ka čelnoj poziciji. Na polovini trke bio je četvrti, ali je već tada bilo očigledno da je pitanje vremena kada će izbiti na prvo mesto. To se upravo dogodilo u narednih 500 metara u kojima je Šljukić bio perfektan. U poslednju četvrtinu trke ušao je kao lider finalnog okršaja. I kada se činilo da našeg skifistu ništa ne može da spreči na putu ka tronu u poslednjim zaveslajima izgubio je od 21-godišnjeg Belorusa Pavuka koji je imao neverovatan finiš, pošto se u poslednjoj četvrtini trke sa petog probio do prvog mesta.

– Trka je bila odlična, mnogo brža od bilo kojih prognoza, a niko se nadao da može da bude na ovako visokom nivou. Sećam se prvih 1.000 metara, a posle toga sledi blokada. Znam samo da sam prošao kroz cilj kao prvi ili drugi, a da nije bilo prostora ni za jednu stotinku da ostvarim bolji rezultat – rekao je posle trke za anale izvanredni i vidno iscrpljeni Šljukić.

Pivač i Mačković, uz Šljukića članovi čuvene generacije srpskog veslanja (veslači rođeni 1995) koja je briljirala u juniorskoj konkurenciji, ponovili su prošlogodišnji veliki uspeh sa Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine iz Varezea. I u finalu u Plovdivu stigli su do bronzanog odličja čime su još jednom dokazali da se radi o veslačima svetske klase. U žestokoj borbi za medalje naši reprezentativci su postigli vreme 6:28,39, iza dve godine starijih Rumuna Dragoša Aikoboua i Adreja Gontarua (6:25,55), koji su postali svetski prvaci, i, takođe, dve godine starijih, Australijanaca Džeka Hargvisa i Nikolasa Vitleja (6:26,79), kojima je pripalo srebro. Četvrti su bili Britanci Džejms Rudkin i Tomas Džordž (6:30,80), peti Nemci Niklas Šreder i Paul Gebauer (6:31,42), a poslednji Austrijanci Kristof Šefridberger i Ferdinand Kverfild (6:45,26).

– Pivač i Mačković su izveslali odličnu trku, ali se u finalu videlo da im je nedostajalo više zajedničkih treninga budući da su počeli da se pripremaju za ovo takmičenje pre svega mesec i po dana, tj. kada su se vratili sa studija iz Amerike. Bili su na višem nivou nego prošle godine, ali je i konkurencija bila mnogo jača. Čamci Rumunije i Australije su ozbiljne posade i kada je u pitanju konkurencija starijih seniora. Australijanci su čak bili u finalu Svetskog kupa u Lucernu, a oba čamca su ozbiljni kandidati za Olimpijske igre u Riju 2016. U svakom slučaju Pivač i Mačković, kao i klubovi iz kojih potiču, zaslužuju najveće pohvale za čitav nastup u Plovdivu – kazao je Ivković.

Pivač i Mačković su nešto slabije startovali. Posle prvih 500 metara bili su peti. Narednu četvrtinu trku su iskoristili za proboj na treće mesto. U sledećih 800 metara naši momci su vodili grčevitu borbu sa Britancima za bronzano odličje budući da su se u tim trenucima čamci Rumunije i Australije već odvojili. Rudkin i Džordž su na ulasku u poslednjih 500 metara preoteli od srpskog čamca treće mesto. Ipak, Pivač i Mačković nisu se dali. Sjajnim finišem konačno su slomili Britance i tako došli do još jednog izvanrednog uspeha – novog svetskog odličja.

– Finalna trka je bilo ekstremno teška budući da nam uslovi na stazi nisu pogodovali zbog kontra vetra. Mučili smo se da održimo ritam i nismo uspeli da izveslamo tehnički savršenu trku. Izgubili smo od fenomenalnih Rumuna, višesturkih svetskih prvaka u mlađim uzrastima i od Australijana koji su od nas bili bolji i lane u Varezeu. U finišu smo smogli snage da preteknemo Britance i da dođemo do velikog uspeha koji, iskren da budem, nisam previše očekivao budući da smo, zbog obaveza u Americi, imali kratak period za pripreme – napomenu je Pivač.

Štroker ovog čamca Mačković bio je prezadovoljan:
– Presrećan sam bronzom u Plovdivu. U finalu smo izveslali našu najbolju trku na ovom takmičenju, postigli odličan rezultat, a u mnogo jačoj konkurenciji nego 2014. ponovili uspeh iz Varezea. Malo nam je nedostajalo da odemo i stepenik više iako i ovom medaljom možemo da budemo prezadovoljni.

Ocenu nastupa srpskog tima u Plovdivu dao je i generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović.
– Medaljama u skifu i dvojcu bez kormilara srpsko veslanje je očuvalo kontinuitet velikih uspeha na svetskim prvenstvima za seniore do 23 godine. Srebro Šljukića i bronza Pivača i Mačkovića su izvanredni rezultati tim pre što su ostvareni u najjačoj mogućoj konkurenciji svetskih veslača ovog uzrasta. Veslački savez Srbije posebno se zahvaljuje Partizanu, Grafičaru i Paliću, klubovima iz kojih su potekli ovi veslači i njihovim klupskim trenerima Lazu Pivaču, Tomislavu Zvekanoviću i Aleksandru Ivkoviću – istakao je sa lica mesta Nebojša Jevremović, vođa srpske ekspedicije u Plovdivu.

Dubl skul za lake veslače Petar Jovanović, Marko Jošić pobedom su stavili tačku na svoje učešće u Plovdivu. U B finalu ove discipline naš čamac je bio prvi s rezultatom 6:34,06 i tako u konačnom plasmanu zauzeo sedmo mesto čime je za pet pozicija popravio skor u odnosnu na prošlogodišnje Svetskog prvenstvo za seniore do 23 godine u Varezeu kada je bio 12. Drugi u ovoj trci bio je čamac Mađarske (6:35,49), treća Švajcarska (6:37,51), četvrta Poljska (6:41,28), peti Japan (6:41,32), a šesta Ukrajina (6:47,18). U svojoj poslednjoj trci na šampionatu u Bugarskoj Jovanović i Jošić su posle prvih 500 metara bili treći, iza čamaca Poljske i Mađarske. Međutim, u tom trenutku su počeli da pojačavaju ritam. Na prolasku kroz prvu „hiljadarku“ su se probili na čelo i tu poziciju su sigurno čuvali do kraja.

– Jovanović i Jošić su svaku trku u Plovdivu izveslali po dogovoru, a čestitam im na kompletnom nastupu na ovom šampionatu koji su zaokružili sjajnim izdanjem i pobedom u B finalu. Dokazali su da mogu da se nose sa najboljim svetskim posadama, a ostaje žal što nisu uspeli da se plasiraju u finale. Malo im je nedostajalo u polufinalu, do poslednjih 500 metara bili su oko drugog-trećeg mesta, ali su kasno odreagovali na napad i tako završili na četvrtom mestu. Manjak iskustva i pomalo snage bili su očigledni i to je ono na čemu bi trebalo da rade u narednom periodu. U svakom slučaju na ovom šampionatu su stekli dragoceno iskustvo, pogotovo što retko kada imaju priliku da se u ovoj disciplini ogledaju sa ovako jakim posadama. I naredne godine moći će da se takmiče kao mlađi seniori i siguran sam, da ako budu radili kao do sada, medalja na svetskom šampionatu 2016. neće izostati – kazao je trener ovog čamca Radivoj Mijatov.

Datum: 27.07.2015. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...