x

Izvanrednim Vasiću i Beđiku bronza i u Lucernu

Izvanrednim Vasiću i Beđiku bronza i u Lucernu
Posle srebrnog odličja Miloša Stanojevića u skifu za lake veslače u subotu, Srbija je osvojila još jednu medalju na Trećem Svetskom kupu koji je u nedelju, 12. jula završen u Lucernu. Do podijuma na ovom izuzetno jakom takmičenju koje je okupilo oko 700 takmičara iz 45 zemalja stigao je i srpski dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik. Njih dvojica su do novog velikog uspeha na međunarodnoj sceni stigli fantastičnim veslanjem u finalnom okršaju. Posle evropske bronze na šampionatu u Poznanju došli do do još jednog bronzanog odličja pokazavši da, i u svetskoj konkurenciji, pripadaju samom vrhu.

– Vasić i Beđik su najbolji mogući način izveslali svoju poslednju zvaničnu trku pred Svetsko prvenstvo za seniore i jasno stavili do znanja da će u Ožibeleu imati samo jedan cilj – osvajanje svetskog odličja. U jačoj konkurenciji nego što je bila u Poznanju bili su na još višem nivou i dodatno su prišli Britancima od kojih su izgubili i danas i u Poljskoj. Čestitam im na nastupu u Lucernu i sa velikim entuzijazmom nastavljamo pripreme za kulminaciju ove sezone – planetrani šampionat krajem avgusta u Francukoj. Jedan deo priprema odrradićemo u Malom Zvorniku, posle toga se selimo u Jajce, a deset dana pred početak Svetskog prvenstva treniraćemo u Segedinu – kazao je član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojša Ilić.
Naš čamac je odlično startovao u borbi za odličja. Posle prvih 500 matara bio je treći i tu poziciju je čuvao i na ulasku u drugu polovinu trke. U svom stilu svetski i olimpijski pobednici, Novozelanđani Marej i Bond već su središnjici trke izbili na čelo, a Vasić i Beđik su u poslednjih 500 metara ušli kao drugi. Međutim, tada su počeli da ih sustižu evropski prvaci, Britanci Foad i Lengridž. Taj napad naš čamac dugo je uspeo da brani ali je poklekao u samom finišu. Zlato je, po običaju, pripalo je Novom Zelandu (6:24,49), Velika Britanija je osvojila srebro (6:27,07), dok je sa svega pola sekunde zaostataka za drugoplasiranim kroz cilj prošla srpska posada (6:27,57). Holanđani Bras i Stinman su bili četvrti (6:31,03), Australijanci Hargrves i Vatlej peti (6:34,85), dok je prošlogodišnji osvajač svetske bronze Južnoafrikanac Kiling, koji ove godine vesla sa novim partnerom Huntom, bio poslednji (6:38,66).

– Prezadovoljan sam našim nastupom u Lucernu. Na visokom niovu smo izveslali celu regatu i na kraju postigli odličan rezuzltat u mnogo jačoj konkurenciji nego što je bio slučaj u Poznanju budući das u ovde veslali i čamci Novog Zelanda i Južnoafričke Republike, svetski prvaci, odnosno osvajači bronze na prošlogodipšnjem šampionatu u Amsterdamu. Od samih kvalifikacija smo dokazali da smo sazreli u ozbiljnu ekipu i da ćemo u Ožibeleu biti ozbiljni kandidati za odličje. Smanjili smo razliku u odnosu na Britance koji su nas i ovoga puta, i na iskustvo, pobedili u samom finišu. Ipak, za razliku od Poznanja pristiskali smo ih mnogo duže, a ako uspemo da u narednom periodu podignemo ritam u poslednjih 500 metara sigurno je da već u Francuskoj mogu da padnu. Što se tiče čuvenih Novozelanđana Mareja i Bonda sa njima smo u Lucernu imali čak tri trke. Odličan je osećaj kada se takmičiš sa momcima koji su neprikosnoveni u dvojcu dug niz godina. Mislim da su i dalje superiorni u odnosu na sve ostale posade. Međutim, do Ožibelea možda i nešto može da se promeni. Ako ne tada dogodine sigurno – istakao je Miloš Vasić.

Četverac bez kormilara Radoje Đerić, Veselin Savić, Nikola Stojić, Dušan Bogičević zauzeo je šesto mesto u finalu s vremenom 6:06,50. Trijumfovala je posada Australije Lukvud, Lajd, Tarin, Hil (5:55,32), koja je u svom sastavu ima dvojicu veslača iz prošlogodišnjeg čamca koji je osvojio svetsku bronzu u Amsterdamu. Srebro je (5:56,04) pripalo Italiji (Di Kostanco, Kastaldo, Lodo, Vićino), a bronza (5:57,14) Rumuniji (Aikoboe, Damil, Kozmiuc, Kontaru). Holandija (Langen, Van Šie, Van der Vant, Virgever) je bila četvrta (6:01,52), a Španija (Ordonez, Pazos, Kortes, Kastiljo) peta (6:04,13). Naš teški četverac je slabije startovao. Posle prvih 500 metara bio je peti. Tu poziciju je držao još jednu četvrtinu trke, kada ga je pretekla posada Španije, tako da je naš čamac do kraja ostao na šestom mestu.

– Teški četverac je generalno gledano imao sasvim dobar nastup u Lucernu. Plasmanom u finela napravio je veliki iskorak u odnosu na Evropsko prvenstvo za seniore u Poznanju. U finalu su naši mogli da budu i na višem nivou, ali bez obzira na to dokazali su da su na odličnom putu da u Francuskoj izvade „vizu“ za Igre u Riju, a siguran sam da imaju kvalitet i za mnogo više od toga. U Lucernu su nedostajali samo čamci SAD, Grčke i Kanada da bismo rekli da je bila najjača moguća konkurencija. Mislim da sa svima možemo ravnopravno da se borimo. Do početka Svetskog prvenstva za seniore u Francuskoj imamo još mesec i po dana priprema koje će, pored Srbije, biti sporvedene i u Segedinu – rekao je trener reprezentacije Oleksandr Fedotov.

Dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović trijumfom je stavio tačku na svoje učešće u Lucernu. U B finalu naš čamac je pobedio s vremenom 6:18,47 i tako zauzeo sedmom mesto u konačnom plasmanu. Marjanović i Filipović su prvu polovinu trke bili konstantno drugi. Međutim, na ulasku u poslednjih 500 metara pali su na treće mesto. Ipak, sjajnim finišem uspeli su da preteknu posade Francuske i Norveške i da kroz cilj prođu kao prvi, sa svega 13 stotonki prednosti u odnosu na drugoplasirane Norvežane (6:18,60). Francuska je bila treća (6:21,53), SAD četvrte (6:24,07), Letonija peta (6:27,00), a poslednjeplasirana Danska (6:27,77).

U B finalu ženskog skifa Ivana Filipović je zauzela šesto mesto s vremenom 7:54,71 i tako regatu u Lucernu završila kao 12. Naša skifiskinja je od početka zaostala za konkurencijom i uprkos velikoj želji nije uspela da stigne do boljeg plasmana. Prva je bila Danska (7:32,23), druga Republika Irska (7:33,86), treća Švajcarska (7:36,19), četvrta Poljska (7:36,30), a peti Zimbabve (7:37,71).

Datum: 13.07.2015. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...