x

Čestitke igračima, selektorima i klubovima

Članovi Upravnog odbora Kuglaškog saveza Srbije na sednici u Vrbasu (predsedavao Uroš Dragojlović, predsednik) u toku kampa perspektivnih sportista, koji se organizuje uz ogromnu pomoć Ministarstva omladine i sporta Srbije, prihvatili su predlog članova Stručnog saveta KSS  (predsednik Voja Gajinov) da se usvoje izveštaji selektora sa pionirskog Svetskog kupa, kadetskog pojedinačnog i ekipnog Šampionata sveta i seniorskog ekipnog Prvenstva sveta u Špajherzdorfu u maju u Nemačkoj.

Voja Gajinov je  rekao da su izveštaji  mnogo bolji nego raniji i da na pravi način oslikavaju kao se došlo do velikog uspeha – jedne pionirske, sedam kadetskih medalja, svetskog ekipnog zlata seniora i šestog mesta seniorki i predložio da ubuduće prilikom usvajanja izveštaja prisustvuju svi selektori.

- Ovi veoma dobri izveštaji ostaju kao trajno svedočanstvo izuzetnih rezultata naših kuglašica i kuglaša, jer odavno nismo imali tako velikih uspeha– rekao je Uroš Dragojlović sumirajući raspravu u kojoj su učestvovali potpredsednik KSS Eržebet Molnar, član UO KSS Mladen Praštalo i predsednik KS Vojvodine Radovan Šunjka koji su, uz čestitke, istakli ogroman doprinos klubova članova reprezentativnih selekcija.- Čestitke, još jednom, u ime cele kuglaške organizacije svim reprezentativcima i selektorima  na svemu što su uradili u Špajherzdorfu uz ogromno hvala klubovima, jer bez njih ne bismo imali ove sjajne  reprezentacije. U izveštajima se, u mnogo manjoj meri nego ranije, osetilo isticanje zasluga pojedinca i „ja pa ja“, što je veoma dobro, jer su upravo sjajan timski duh i atmosfera, kao ni na jednom ranijem šampionatu, nosili naše kuglašice i kuglaše u pobedama. 

Usvojeni su i predlozi kalendara takmičenja i propozicija za Super ligu Srbije 2015-2016. U kalendar je uvrštena nova prijateljska utakmica na zahtev Slovenije i odigraće se u juniorskoj konkurenciji 23. i 24. aprila iduće godine. Domaćin još nije određen. Do kadetskog Svetskog kupa, juniorskog Prvenstva sveta i pojedinačnog seniorskog Šampionata sveta u Novigradu u Hrvatskoj (15 -28. maj 2016) odigraće se prijateljske utakmice Srbija – Rumunija kao i Mađarska – Srbija. 

Super liga Srbije počeće prvim kolom 5. i 6. septembra i u ovoj godini odigraće se deset kola do 21. i 22. novembra. Nastavak je 11. kolom 30. i 31. januara 2016, a  završetak je 18. kolom 2. i 3. aprila iduće godine.

U Super ligi Srbije za kuglaše igraće Metalac Gornji Milanovac, Kraljevo, Beograd, Kragujevac (prošle godine Vodovod), Kordun Kljajićevo, Jedinstvo Novi Bečej, Crvena zvezda, Partizan, Radnički Novi Sad i Polet Sombor.

 Kod kuglašica superligaši su Kristal Zrenjanin, Pionir „Agro Višković“ Subotica, EDB Beograd, Radnički Novi Sad, Vojvodina Bačko Gradište, Banat Zrenjanin, Pobednik Beograd, Srem Ruma, Džambo invest Novi Sad i Apatin. Tutule brane kuglašice Pionira „Agro Višković“ i kuglaši Beograda. Novajlije su kod kuglašica Pobednik iz Beograda i Vojvodina iz Bačkog Gradišta, a kod kuglaša Polet, Kraljevo i Jedinstvo iz Novog Bečeja koje je, posle majstorice zbog istupanja Niš puta, izborilo superligaški status.

Ilije Ramić, člana Stručnog saveta, ukazao je na veoma oštre uslova na osnovu novog Zakona o sportu (i još oštrije sankcije) u pogledu trenerskog i stručnog kadra i rada u klubovima. Siromašniji sportovi, a tu spada i kuglanje, skoro da neće moći u punoj meri i na pravi način da odgovore tim obavezama i  ovom problemu celokupna kuglaška organizacija u saradnji sa nadležnim društveno sportskim institucijama mora da posveti maksimalnu pažnju.

 Razmotriće se predlozi, koji su se čuli u raspravi na sednici, da se zamoli za saradnju odsek za tehnološki kriminal MUP kako bi istražio i pronašao pojedince ili organizacije koji na društvenim mrežama, objavljujući netačne podatke unose zabunu, stvaraju nemir i kaljaju ugled kuglaške organizacije i kuglaškog sporta i to u godini najvećih uspeha i da se protiv njih, eventualno, pokrene i krivični postupak.

Sastanku su prisustvovali predsednik KS Vojvodine Radovan Šunjka, selektori Mirko Čukvas (kadeti) i Ljubomir Štetin (kadetkinje) koji su u rukovodstvu kampa talenata u Vrbasu, kao i generalni sekretar KSS Vojko Pavlović. Stručni savet je radio u punom sastavu (Voja Gajinov – predsednik, Aleksandar Ljubenković i Ilija Ramić). Prisustvovali su i predsednik Takmičarske komisije Miloš Mitrović, predsednik Disciplinske komisije Milan Ostojić, kao i Komisije za informisanje Branimir Vasić.
Sa zadovoljstvom  pozdravljeno je i prisustvo na sednici najboljeg kuglaša sveta Vilmoša Zavarka koji je demonstrator u kampu talenata KS Srbije i Ministarstva omladine i sporta Srbije.

Kuglaši Srbije osvojili su u Špajherzdorfu treće ekipnu seniorsku titulu (2009, 2011. i 2015). U osvajanju zlata učestvovali su: Vilmoš Zavarko, Daneil Tepša, Robert Ernješi, Goran Ostojić, Čongor Baranj, Miloš Simijonović, Radovan Vlajkov, Igor Kovačić  i Uroš Jagličić. Selektor je bio Miloš Ponjavić. 

Seniorke su zabeležile sve tri pobede u grupi i poražene su u četvrtfinalu od kasnije vicešampionki sveta Nemica tako da su zauzele šesto mesto što je jedan od najboljih plasmana u istoriji. Selektor je bio Dragan Fatović, a igrale su Hermina Lukač, Livia Santo, Zorica Barać, Maja Đukić, Jovana Stantić, Jasmina Anđelković, Marija Kresović i Ksenija Milosav.

Pre seniorskog, u Špajherzdorfu je održan i kadetski ekipni i pojedinačni Šampionat sveta. Srpski podmladak je blistao i osvojio ukupno sedam medalja tri zlatne, dve srebrne i dve bronzane. Zlatom su se okitili Hermina Lukač (pojedinačno – klasik), Marko Antić i Sebastijan Molnar (tandem), Marko Antić i Hermina Lukač (miks tandem), srebrne medalje pripale su Kristini Ljubenković (pojedinačno za kombinaciju) i ženskoj reprezentaciji u kojoj su bile Hermina Lukač, Kristina Ljubenković, Angela Zolnai, Ana Boškov i Olivera Čikoš dok su se bronzama okitili Kristina Ljubenković (pojedinačno – klasik) i Hermina Lukač (pojedinačno -za kombinaciju). Selektori su bili Ljubomir Štetin (kadetkinje) i Mirko Čukvas (kadeti).

Na pionirskom Svetskom kupu, koji je bio uvertira kedetskom i seniorskom Šampionatu sveta u Špajherzdrofu, Tanja Petrović je osvojila bronzu.

Datum: 11.07.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...