x

Na Velikoj nagradi Novog Sada gađaju i strelci iz Mongolije

Na Velikoj nagradi Novog Sada gađaju i strelci iz Mongolije
„Velika nagrada Novog Sada“ u održaće se od petka do nedelje u organizaciji Streljačke družine „Novi Sad  1790“ koja ove godine slavi 225 godina postojanja  i okupiće strelce iz devet zemalja - Mađarske, Slovenije, Hravtske, Češke, Bugarske, Mongolije, Bih, Rusije i Srbije. Očekuje se, kako je istakla sekretar družine Novi Sad, „bronzana“ iz Barselonan 1992.  Aranka Binder, oko 150 učesnika i biće  preko 230 izlazaka na vatrenu liniju vazdušnim i MK oružjem.

- Prvi put su nam došli takmičari iz Mongolije i Češke i ovo takmičenje će, prema prvim pokazateljima, biti rekordno - kaže Dragan Marković direktor „VN Novog Sada“. - Konkurencija je veoma dobra, učestvuju i svi kandidati za reprezentaciju Srbije za EŠ MK oružjem u Mariboru od 18. jula do 2. avgusta. Oni su došli dva dana ranije i ostaće dva dana po završetku „VN Novog Sada“ na kraćim pripremama. Za titule vazdušnim oružjem strelci će se boriti u našem novom objektu koji je otvoren u godini kada slavima 225 rođendan. Mnogo su nam pomogli Grad Novi Sad i Spens, posebno u izgradnji i opremanju novog strelišta na čemu im se, još jednom, zahvaljujem u ime generacija novosadskih strelaca, kao i Sekretarijatu za sport i omladinu Vojvodine na podršci ovom takmičenju.

Nedostaju, od domaćih strelaca, samo reprezentativci koji su otišli u Koreju na Univerzijadu,  gde će puškom gađati Ivana Maksimović („Akademija Maksimović“), Dragana Todorović (Novi Beograd Ušće) i Katarina Biserčić (Niš) a pištoljem Jasmina Grgić (Smederevo), Aleksandra Ristović (Zvezdara) i Danica Rašeta (Zemun Centar).

Na „VN Novog Sada“ u petak su takmičenja vazdušnim oružjem, u subotu na MK strelištu u Ulici put šajkaškog odreda održaće se takmičenje MK puškom - trostav, dok je u nedelju nadmetanje MK puškom 60 metaka ležeći i MK pištoljima za žene i muškarce. MK oružjem nagrade za prva tri mesta su 300, 200 i 100 evra.

Na prošlogodišnjoj „Velikoj nagradi Novog Sada“ srpski strelci su se se okitili sa 20 odličja - četiri zlatna, devet srebrnih i sedam bronzanih. Juniori su ovom bilansu doprineli sa šest medalja: zlatnom, dve srebrne i i tri bronzane.

Prošle godine poslednjeg, trećeg dana osvojeno je pet medalja – tri srebrne i dve bronzane. Srebra  su pripala Damir Mikecu u gađanju MK pištoljem, Milenku Sebiću u gađanju MK puškom 60 metaka ležeći i juniorki Tijani Kolarik (MK puška 60 ležeći), dok se bronzanim odličjima okitili Dimitrije Grgić (MK pištolj) i junior Jovan Čičevski (MK puška 60 ležeći). 

Drugog dana  osvojeno je osam medalja  - zlatna, tri srebrne i četiri bronzane. Zlatom se u trostavu 3 puta 40 metaka MK puškom okitio Milenko Sebić, srebrne medalje pripale su Nemanji Mirosavljevu (MK puška trostav), Dragani Todorović (MK puška trostav) i juniorki Tijani Kolarik (MK puška trostav), dok su bronzana odličja osvojili Zorana Arunović (MK pištolj), Ivana Maksimović (MK puška trostav), Ana Alentijev (juniorke MK pištolj) i  Jovan Čičevski (juniori MK puška trostav). 

Prvog dana srpski strelci osvojili su sedam medalja (tri zlatne, tri srebrne i bronzanu): vazdušnim pištoljem slavili su Zorana Arunović i Damir Mikec, a vazdušnom  puškom juniorka Marta Bireš, srebrne medalje vazdušnom puškom pripale su  Andrei Arsović i Milutinu Stefanoviću kao i Dimitriju Grgiću vazdušnim pištoljem, dok se bronzom okitila Katarina Biserčić vazdušnom puškom.

Najuspešnija takmičarka „VN Novog Sada“ 2014. bila je Hrvatica Snježana Pejčić koja je u sve tri discipline osvojila zlatne medalje.

U 2013. u tri dana srpski strelci su na „VN Novog Sada“ osvojili 17 medalja (pet zlatnih, sedam srebnih i pet bronzanih). Seniori su osvojili sedam (2 – 4 – 1), juniori deset (3 – 3 - 4).

Datum: 03.07.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...