x

Održan 9. turnir u rukometu na pesku Novi Sad

Održan 9. turnir u rukometu na pesku Novi Sad
Novi Sad s punim pravom može da bude ponosan na Međunarodni turnir u rukometu na pesku, koji se, u protekla četiri dana, u organizaciji Gradskog rukometnog saveza deveti put održao na jednoj od najlepših plaža na Dunavu, Štrandu. Odlični uslovi na Štrandu, visok kvalitet ekipa (10 muških i 8 ženskih iz iz Španije, Mađarske, Hrvatske, Bugarske i Srbije), atraktivni potezi, odlična muzika, sjajna atmosfera, dobri vremenski uslovi i prisustvo velikog broja posetilaca doprineli su da ovogodišnji turnir ponese epitet najkvalitetnijeg i najboljeg do sada. Ako ne, i jedan od najboljih u regionu.

Ako se tome doda da je u konkurenciji dama trijumfovala reprezentacija Srbije (pobeda nad mađarskim Đerom u finalu - 2:0), a da su njihove kolege iz muške reprezentacije osvojili drugo mesto (poraženi u finalu od zagrebačkog Sokola - 1:2) organizatori sa Branislavom Radišićem na čelu sa velikim zadovoljstvom i razlogom primali su čestitke od učesnika na odličnom domaćinstvu.

- Nismo bez razloga ponosni na naš turnir, koji smo organizovali u seniorskoj i kadetskoj konkurenciji. Uspeli smo da dovedemo atraktivne ekipe, posebno u ženskoj konkurenciji, gde bih izdvojio španski Alhesiras, čije su igračice plenile kako igrom, tako i pojavom. Meni je posebno drago što su i naše ekipe dostigle taj nivo da se ravnopravno nose protiv najkvalitetnijih rivala. Drago mi je što je trijumfovao ženski srpski nacionalni tim, a žao mi je što to nije isto uradio i muški, koji je bio drugi - rekao je direktor Branislav Radišić.  

Srpkinje su na trijumfalnom putu savladale redom Deronje, Đer, Kontesa Neru, Alhesiras u polufinalu i za titulu ponovo mađarski Đer.
- Ostvarile smo veliki uspeh imajući u vidu da smo posle pet godina prvi put na okupu, a iza nas je svega dve-tri sedmice treniranja. Zahvaljujući harmoniji, borbenošću i kolektivnošću nadoknadile smo naše tehničke manjkavosti. Nadam se da ćemo na predstojećem Evropskom prvenstvu u španskom letovalištu Jored de Maru (30. jun - 5. jul) nastaviti u istom ritmu - rekla je reprezentativka Srbije Tina Kolunyić.

Za selektora Ivana Drenovca je ovo veliko iznenađenje, pošto, za razliku od muškaraca, ne postoji baza igračica u rukometu na pesku.
- Nama je bilo najvažnije da učestvujemo na turniru, da učimo i vidimo kako to rade od nas iskusnije ekipe. Sada smo videli da možemo da se nosimo i protiv najkvalitetnijih ekipa, poput Alhesirasa, najkvalitetnije ženske ekipe koja je do sada učestvovala. Svaka pobeda na EP u Španiji za nas će biti veliki uspeh - istakao je Drenovac. 

Orlovi su poklekli na poslednjoj prepreci i to posle šut-auta (penala) od Zagrepčana, a pre toga pobedili su: Juniore Srbije, Balaton (Mađarska), Dugi rat (Split) i juniorski tim Mađarske u polufinalu.
- Već drugi put za redom gubimo finale na isti način na ovom turniru. Nama ovde nije bio rezultatski prioritet pošto smo u jeku priprema za EP, ali ostala je žal što ga nismo osvojili. Drago mi je da ovaj turnir raste iz godine u godinu, zahvaljujući Branisalvu Radišiću, a da bi bilo još bolje potrebno je da se uključi i RŠ - smatra kapiten Orlova Marko Pavlović.

Turnir je održan pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, Uprave za sport i omladinu, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Gradskog zelenila i TONS-a.

Konačan plasman
Žene: 1. Reprezentacija Srbije, 2. Đer (Mađarska), 3. Alhesiras (Španija), 4. Panagurise (Grčka), 5. Tuareg (Bačka Palanka), 6. Kontesa Nera (Zagreb), 7. Deronje, 8. Pančevo.
Najbolji pojedinci - igračica: Asunsion Batista (Španija), strelac: Karaksoni Dori (Đer), golman Tamara Popović (Srbija), misica: Lisa Garsija (Alhesiras).
Muškarci: 1. Sokol (Zagreb), 2. Reprezentacija Srbije, 3. Juniorska reprezentacija Mađarske, 4. Salgotarjani štrand epitok (Mađarska), 5. Balaton (Mađarska), 6. Čakovec (Hrvatska), 7. Dugi rad (Split), 8. Tuareg (Bačka Palanka), 9. Studenti (Novi Sad), 10. Juniori Srbije.
Najbolji pojedinci - igrač: Branko Radaković (Reprezentacija Srbije), strelac: Ivan Dimitrijević (Reprezentacija Srbije), golman Dario Stanković (Sokol), mister: Peter Valer (Juniorska reprezentacija Mađarske).

Reprezentacije Srbije
Žene: Tamara Popović, Jovana Misailović, Tina Kolunyić, Mina Ribičić, Jovana Bogojević, Bojana Milić, Tamara Ćurković, Slađana Žigić, Radmila Bogdanović, Lidija Radovanović. 
Muškarci: Veljko Milošević, Branko Radaković, Miloš Savić, Marko Pavlović, Milan Radovanović, Marko Antelj, Branko Oljača, Ivan Dimitrijević, Rastko Amiyić, Aleksandar Laović. 

Datum: 22.06.2015. Autor: Jelena Garić

PROČITAJTE JOŠ...