x

Majstorica za popunu muške Super lige u nedelju

Majstorica za popunu muške Super lige u nedelju
Članovi Upravnog odbora Kuglaškog saveza Srbije na sednici u Beogradu poništili su raniju odluku o odigravanju majstorice za popunu  muške Super lige Srbije zbog odustajanja Niš puta i doneli novu da se u nedelju 14. juna na kuglani na Banjici u Beogradu u 11 časova sastanu dve najbolje plasirane ekipe iz Prvih liga Srbije, Centar i Vojvodina koje su prihvatille učešće, Rudar iz Kostolca i Jedinstvo iz Novog Bečeja, a  sudiće Vojko Pavlović. Pobednik će popuniti upražnjeno mesto u Super ligi Srbije za kuglaše za sezonu 2105-2016.

- Izvinjavamo se klubovima koji su, zbog naše ranije odluke o odigravanju majstorice od 2. maja i, potom, njene suspenzije, imali problema. Radili smo u najboljoj nameri, ali smo pogrešili i prihvatamo krivicu– rekao je Uroš Dragojlović predsednik KS Srbije.

Rok za potvrdu učešća klubova  u Super ligi Srbije je 20. avgust.  Odluke o propozicijama i kalendaru takmičenja za novu sezonu  su odložene, dato je vreme članovima  Takmičarske komisije KSS da ih još jednom razmotre i usklade sa novonastalom situacijom. Na predlog klubova Pobednik i Singidunum iz Beograda, napraviće se kriterijumi za raspodelu mesta za predstavnice iz regiona Srbija – Centar i Srbija - Vojvodina na pojedinačnim Prvenstvima Srbije za kuglašice, kao i u miksu.

Za predsednika Komisije za registraciju KSS na predlog KS Vojvodine imenovan je Pavel Bireš, koji je i predsednik Registracione komisije KSV. Kotizacija  za sve klubove u novoj sezoni biće 16.000 dinara (po osam hiljada za polusezonu). 

Međunarodni kamp talenata održaće se ove godine u Češkoj  u Prerovu od 2. do 8. avgusta. Direktor kampa biće selektor srpske reprezentacije, prvaka sveta, Miloš Ponjavić. Odlučeno je da Srbija pošalje petoro učesnika starosti 15 i 16 godina, a vodiće ih selektor kadeta Mirko Čukvas: Tanja Petrović, Moni Kovačić, Mateja Šakić, Vuk Boškov i Sebastijan Molnar.

Na dnevnom redu nisu bili izveštaji sa SP  u Špajherzdorfu u Nemačkoj, na kome su seniori osvojili zlato, seniorke šesto mesto, kadeti sedam  medalja, a na pionirskom Svetskom kupu osvojena je bronza, ali je predsednik KSS Uroš Dragojlović upoznao članove Upravnog odbora se nekim detaljima:

- Postignuti su izvanredni rezultati na kojima još jednom čestitam reprezentativcima i reprezentativkama i selektorima i o uspesima će sigurno biti više reči kada budemo razmatrali stručne izveštaje. Pokušali smo da na sve načine prištedimo, skresali smo maksimalno broj članova delegacije, ali  je Nemačka skupa, tako da  smo potrošili više nego što smo planirali jer smo želeli da seniorske selekcije dođu dva dana ranije  i to nas je dodatno finansijski opteretilo. Ali, isplatilo se, postignut je veliki uspeh sa dve najmlađe reprezentacije na seniorskom Prvenstvu sveta pred kojima je sjajna budućnost. Kadeti su nas obradovali, ali nam je sportska sreća u nekim disciplinama okrenula leđa, za po nekoliko čunjeva smo ostajali „kratki“  i da su se kockice složile mogli smo da budemo najbolja nacija Šampionata sveta. Još jednom se zahvaljujem Ministarstvu omladine i sporta na ogromnoj pomoći našim programima, kao i Sportskom savezu Srbije na velikoj podršci. Hvala i prijateljima srpskog kuglanja “Vodi Vrnjci”, kragujevačkom “Pak prometu” i Lasti.

Na velikim takmičenjima ove godine kuglaši i kuglašice Srbije su osvojili ukupno 12 medalja – četiri zlatne, tri srebrne u pet bronzanih. Na seniorskom Svetskom kupu u februaru u Hiršauu u Nemačkoj seniorsko srebro osvojio je Vilmoš Zavarko, a dve juniorske bronze Maja Đukić i Robert Ernješi. Na seniorskom ekipnom Šampionatu sveta u maju u  Špajherzdorfu seniorska muška reprezentacija je osvojila zlato.

Na kadetskom ekipnom i pojedinačnom Prevenstvu sveta, takođe u Špajherzdorfu, osvojeno je sedam medalja – tri zlata, dva srebra i dve bronze. Zlatom su se okitili Hermina Lukač (pojedinačno – klasik), Marko Antić i Sebastijan Molnar (tandem), Marko Antić i Hermina Lukač (miks tandem), srebrne medalje pripale su Kristini Ljubenković (pojedinačno za kombinaciju) i ženskoj reprezentaciji u kojoj su bile Hermina Lukač, Kristina Ljubenković, Angela Zolnai, Ana Boškov i Olivera Čikoš, dok su se bronzama okitili Kristina Ljubenković (pojedinačno – klasik) i Hermina Lukač (pojedinačno -za kombinaciju).

Na pionirskom Svetskom kupu u Špajherzdorfu, pre kadetskog i seniorskog Šampionata sveta, Tanja Petrović se okitila pojedinačnom bronzom.

Bilans medalja  

Seniorsko ekipno SP 1 0 0 1
Kadetsko poj. i ekipno SP 3 2 2 7
Svetski kup - seniori 0 1 0 1
Svetski kup - juniori 0 0 2 2
Svetski kup - pioniri 0 0 1 1
___________________________________________________
Ukupno 4 3 5 12
NAPOMENA: kolone znače zlatnih, srebrnih, bronzanih i ukupno medalja.

Datum: 12.06.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...