x

Smiljanić treći na Velikoj nagradi Peraci u Beogradu

Smiljanić treći na Velikoj nagradi Peraci u Beogradu
Nemanja Smiljanić, reprezentativac Grofa iz Kališta kod Požarevca, osvojio je treće mesto na međunarodnoj „Velikoj nagradi Peraci“ u gađanju glinenih golubova – trap na strelištu „BG sportskog centra Kovilovo“ u Beogradu.

U meču za bronzu savladao je sa 12:11 Zorana Jakšića reprezentativca beogradskog Rikošeta. Smiljanić je prošle godini pobedio u juniorskoj konkurenciji. Zlatna medalja pripala je Slovaku Vladimiru Slamki koji je u finalu finala savladao sa 14:11 Slovenca Boštjana Mačeka. U ekipnoj konkurenciji, prva selekcija Srbije u sastavu Smiljanić, Jakšić i Pavlović zauzela je visoko treće mesto.

Dame su gađale 75 golubova bez finala i pobedila je Slovakinja Lucija Borova, dok je najbolji junior bio  Radovan Prstek iz Slovačke. Lepe plasmane zabeležila su dvojica srpskih juniora. Dušan Nikolić je bio četvrti, a Viktor Bereta italijanski junoša koji gađa za Srbiju – peti.

- Ukupno je učestvalo 35 strelaca iz šest zemalja - Slovačke, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Rusije i Srbije  i možemo da budemo zadovoani odzivom – istakla le Svetlana Stanković – Vujčić generalni sekretar Streljačkog saveza za leteće mete Srbije  i zahvalila se Ministarstvu omladine i sporta Srbije na izuzetnoj podršci programima saveza.- Raduju i čestitke za dobru organizaciju takmičenja. Gosti su obećali da će doći i na međunarodni turnir “Velika nagrada Beograda – memorijal Milan Šotra” od 3. do 5. oktobra.

Za ulazak u seniorsko finale bilo je potrebno 115 golubova. U osnovnom delu najbolji je bio Boštjan Maček iz Slovenije sa 120, a u polufinale su se još plasirali Slovaci Filip Marinov (119), Roman Cavara (118) i Vladimir Slamka (115) kao i dvojica srpskih mladih strelaca Nemanja Smiljanić (117) i Zoran Jakšić (116).

U polufinalu na 15 golubova, odmah je otpao Marinov sa osam golubova. Sa 14 golubova u meč za zlato odmah se plasirao Slamka. Za ulazak u meč za zlatnu medalju su raspucavali  Maček (13) i Zoran Jakšić (13), gde je bio bolji Maček (1:0). Za plasman u  meč za bronzanu medalju raspucavali su Cavara (12) i Smiljanić (12). Srpski reprezentativac je bio uspešniji (2:1) i otišao u meč za treće mesto protiv Jakšića. 

Konačan plasman, trap – seniori: 1. Vladimir Slamka (Slovačka), 2. Boštjan Maček (Slovenija), 3. Nemanja Smiljanić, 4. Zoran Jakšić (obojica Srbija), 5. Roman Cavara, 6. Filip Marinov (obojica Slovačka) itd.
Seniorke: 1. Licia Borova (Slovačka) 69, 2. Ana Baban (Hrvatska) 54,3. Nina Slamkova (Slovačka) 54, 4. Aleksandra Maljković 51, 5. Nikolina Blagojević (obe Srbija) 51 golub.

Na “VN Peraci” se takmičilo i sedam timova. Najbolji je bio tim Slovačka 1 (Cavara;Marinov, Dudo) sa 348 golubova, na drugo mesto sa 331 metom se plasirala ekipa Slovačka 2 (M. Slamka, Dorbni, Kovačik), dok je treća bila ekipa Srbija 1 (Smiljanić, Jakšić, Pavlović) takođe sa 331 metom, ali slabijom poslednjom serijom.
U konkurenciji juniora se takmičilo deset strelaca. Posle finalnih borbi najbolji je bio Radovan Prstek iz Slovačke, drugi je bio Ivan Karabalić iz Hrvatske, a treći Mihal Slamka iz Slovačke. Četvrti je bio naš mladi junior Dušan Nikolić, peti Italijan Viktor Bareta koji gađa za Srbiju, dok je šesto mesto osvojio Adrian Drobni iz Slovačke.

Datum: 09.06.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...