x

Saša Bošković pred Rumuniju: Neka proradi inat kod autsajdera

Saša Bošković pred Rumuniju: Neka proradi inat kod autsajdera
Ženska seniorska reprezentacija Srbije krenula je sa pripremama za baraž mečeve u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Danskoj sa selekcijom Rumunije. Pred mečeve u Kraljevu (6. jun) i Klužu (13. jun), selektor Saša Bošković analizira protivnika u čijim redovima se ističe ime Kristine Neagu, jedne od najboljih rukometašica planete unazad nekoliko godina.
- Ona je pravi muški levi bek. Sjajna je.

Kako je zaustaviti – kojom odbranom? 
- Ne mogu da pričam o tome šta ćemo igrati. Videćete u Kraljevu. Spremili smo se za sve. Pokušaćemo da odigramo najbolje. Neagu jeste najbolji levi bek, pokazalo je to u Podgorici, ali ne bismo smeli zapostaviti ni Elisei, ni oba desna beka, desno krilo. Jako su dobre i kvalitetne.

Rumunke su dobile novog selektora u odnosu na Evropsko prvenstvo u decembru u Mađarskoj i Hrvatskoj. Da li mogu bolje od rezultata koji postižu, s obzirom da imaju samo jedno polufinale u poslednjih pet godina?
- Mogu i bolje, iako su dobro igrale na Evropskom prvenstvu. Okolnosti ih nisu odvele do polufinala, ali su bile jako blizu. U odnosu na nas, imaju prednost što im sve igračice igraju u domaćem prvenstvu osim Neagu. Imali su mini-pripreme, mogu da naprave pauzu da rade zajedno. Videćemo kako će to ići sa novim selektorom. Mnogo toga zavisi od nas.

Kada bismo stavili na tas ulaganja u ženske klubove u Rumuniji i Srbiji, razlika bi bila ogromna u njihovu korist...
- Bilo bi 100 razlike za njih. Radio sam tamo pre sedam godina, još tada su dosta ulagali. Imali su dobre klubove i Vlču, koja je bila vrhunski klub. Sada imaju tri-četiri vrhunska kluba i ostale odlične klubove. Dovode strankinje, rukomet je u Rumuniji najpopularniji sport, ako ne računamo fudbal.

Po novinskim natpisima Rumuni su u neverici da će Srbija nastupati bez udarne četvorke (Lekić - Damnjanović, Cvijić i Tomašević).
- Dragana Cvijić je povređena. Ne bih puno pričao o onim devojkama koje nisu tu.

Iz rumunske perspektive, Srbija je autsajder.
- Po njima jesmo totalni autsajderi, ali to je razlog više da pokažemo veće htenje, inat i želju. Moramo biti pametni. Ne sumnjam da će devojke biti borbene, ali ono što ne smemo je da budemo brzopleti. Moramo biti svesni trenutka. Ako budemo u svakom momentu fokusirani na semafor, biće dobro. Moramo da imamo saradnju sa semaforom. To je najbitnije.

Za pobedu protiv Rumunije, biće potrebno da neke od devojaka „eksplodiraju“. Od koga to očekujete?
- Ovo je reprezentacija koja je osvojila Mediteranske Igre uz dodatak Cvije. Tada smo igrali najlepši rukomet. Svi su bili oduševljeni nama u Mersinu. Nemamo pritisak. Zato sam se odlučio za ovakav sastav. Očekujem da budu prave i Jovana Stoiljković, i Bilja Filipović.

Izabrali ste jedno levo krilo?
- Ozbiljno sam računao na Ivanu Popović, ali nažalost posle dešavanja u domaćem šampionatu, na kraju sam se u nekom rasporedu odbrambenih igrača i napadača opredelio da tu bude Sanja Radosavljević. U sastavu su još dve tri igračice koje mogu da odigraju na toj poziciji.

Na završnici Kupa Srbije imali smo odličnu golmansku predstavu Jovane Risović.
- I Ana (Kačarević) je bila fantastična 45 minuta protiv Radničkog, a u finalu je briljirala Zmajče (Jovana Risović). To je rad Dragice Đurić. Nije se to desilo preko noći. Dragica radi sa njima poslednje tri godine. To što radi je fantastično. Devojke se trude na trenažnim centrima i to daje rezultate.

Ko bi trebalo da bude novi lider na terenu?
- Nemamo lidera.

Da li bi trebalo da ga imamo?
- Uvek neko iskoči. Nažalost, mi to do sada nismo ni imali. Trudilo se više njih da bude u toj ulozi. Nadam se da će se ova generacija truditi i poštovati ono što ćemo se dogovoriti. Već sam rekao – ključ je saradnja sa semaforom u ove dve utakmice.
Rumunija ima domaćinstvo drugog meča...

- Oni će pokušati svim sredstvima da nas pobede. Spremamo se i na to. Nama je najbitnije da odigramo kvalitetno u Kraljevu, da ih namučimo. Verujem da devojke mogu, samo i one da poveruju. Kao što sam rekao. Najbitniji detalj na pripremama biće saradnja sa semaforom. Nema ishitrenih šuteva, svođenje tehničkih grešaka na minimum, to je preduslov za sve. 

Kraljevo nije grad bogate rukometne tradicije, ali publika u gradu na Ibru je željna vrhunskih sportskih događaja.
- Pre svega verujem da smo rukometna Srbija. Hala će biti puna, to očekujem. Devojke su srećne i ponosne da su tu, u državnom dresu, i biće zahvalne za podršku koliko god ljudi da ih podržava. Rumunkama naša publika neće napraviti pritisak. One ne razumeju naš jezik, osim Elisei. Isto tako, kakav pritisak mi da očekujemo, ako devojke ne razumeju šta će dobacivati pričati u Klužu?

Neke od reprezentativki su ove godine „preživele“ Kluž u dresu kragujevačkog Radničkog, koji je slavio u Kupu pobednika Kupova nad tamošnjim prvoligašem...
- To je pravi rukometni centar, pravi rukometni grad. Ne bi oni izabrali Kluž za domaćinstvo da nije tako. Tamo se navija za reprezentaciju svim srcem u svim gradovima. Kada igra nacionalna selekcija, zastave su svuda. Što se toga tiče, veliki su nacionalisti. Gde god da igramo, hala bi bila puna. Mislim da karata više nema za revanš.

Datum: 29.05.2015. Autor: Jelena Garić

PROČITAJTE JOŠ...