x

Finalni turnir kupa Srbije za rukometašice

Finalni turnir kupa Srbije za rukometašice
Finalni turnir Kupa Srbije za rukometašice održava se u Kragujevcu u subotu i nedelju. Četiri najbolje ekipe u najmasovnijem klupskom takmičenju odlučivaće o drugom peharu u sezoni, s obzirom da je titulu šampiona u Super ligi odbranio kragujevački Radnički. 

Trener Kragujevčanki, Aleksandar Radosavljević, veruje da su njegove devojke spremne da naprave najveći uspeh u istoriji kluba osvajanjem oba trofeja u jednoj sezoni:
-Daćemo sve od sebe da se domognemo duple krune. Zna se od ranije da je Katarina Stepanović u drugom stanju, a nećemo moći da računamo ni na Tanić, odnosno, Jelenu Nišavić. Šta je, tu je, devojke koje izlaze na teren imaju dovoljno motiva da završe sezonu u velikom stilu.

U polufinalu Kragujevčanke će igrati protiv mladog tima niške Naise (subota, 19):
-Naisa je imala veoma dobru sezonu. Odigrali su par jako dobrih utakmica. Kompaktan su sastav sastavljen od mladih igračica željnih dokazivanja. Neće nas zavarati težak poraz od Jagodine u poslednjem kolu prvenstva, jer svakom protivniku, bez obzira na ime, pristupamo isto. Nema pritiska, jer smo turnirski pred našim navijačima već igrali u kvalifikacijama za EHF Ligu šampiona, kada smo pobedili Mitjland, učesnika F4 turnira EHF Lige šampiona, na startu sezone.

Mnogi očekuju finale sa Jagodinom?
- Delim to mišljenje. U pitanju su dve najkvalitetnije ekipe u Srbiji ove godine.

Iako podmlađena, ekipa niške Naise, ostvarila je lep uspeh ove sezone osvajanjem trećeg mesta u Super ligi i plasmanom u evropske kupove. Dugo godina na klupi nekadašnjeg šampiona države i osvajača Čelendž Kupa, Svetislav Beli Jovanović, zna sve specifičnosti Kup takmičenja, koje predstavlja završni vikend sezone.
- Ostvarili smo zaista veliki uspeh ove sezone s obzirom na mladost ekipe. Prezadovoljan sam, jer prvi ja, nisam očekivao da ćemo doći do trećeg mesta. Igrali smo i tri kola Čelendž Kupa, a znate da osim reprezentativke Ane Kačarević, ovo su sve deca iz Niša.

U polufinalu Nišlije čeka težak zadatak protiv domaćina u hali „Jezero“…
Sačuvao sam neke igračice u poslednjem meču sezone protiv Jagodine. Pokušaćemo da napravimo iznenađenje protiv Kragujevčanki, iako se zna ko je apsolutni favorit. Videli smo da je to pošlo za rukom Minakvi prošle nedelje, iako taj meč nije imao značaj za šampionke. Sigurno je da organizacija završnog turnira podrazumeva i ambicije da pehar ostane u Kragujevcu. Iskusnije su i kvalitetnije. Meni je jako žao što je bio poludirigovan žreb. To mi mnogo smeta, jer je Kup takmičenje iznenađenja. To je i motiv više da pokušamo da napravimo nešto više, iako nije realno.

I Kneginje iz Aranđelovca mogu biti zadovoljne sezonom u kojoj su igrale četvrtfinale EHF Čelendž Kupa, ali i došle do petog mesta koje im je obezbedilo nastupe u Evropi i naredne sezone. Trener ŽRK Knjaz Miloš, Slobodan Jedoksić, veruje da njegove devojke nisu rekle poslednju reč ove sezone, iako ih očekuje težak duel sa favorizovanom Jagodinom:

- Dva kluba su se istakla sa ambicijama da osvoje Kup, Radnički i Jagodina. Razumem Jagodinke, ali ne mislim da ćemo se predati pre starta. Istrošeni smo posle igranja na tri fronta, utakmica ne dolazi u pravom momentu, ali daćemo sve od sebe. Nema predaje – kaže Jedoksić i dodaje:

- Ostvarili smo ambicije, osvajanje petog mesta i plasman u Čelendž Kup. Posle ove sezone u kojoj smo igrali četvrtfinale, nameće se obaveza da i naredne sezone napravimo određeni rezultat u Evropi. To takmičenje je najprimerenije aktuelnom trenutku u srpskom rukometu. Klub se stabilizovao, a istovremeno se vodilo računa i o rezultatu. Knjaz Miloš mora uvek da ide na rezultat. Paralelno sa radom Uprave na nama je bilo da što duže ostanemo u Evropi. Petim mestom smo zaokružili sezonu. Mogli smo da osvojimo četiri, pet bodova više, ali sam zadovoljan.

Za razliku od svojih kolega, Zoran Ivić, trener Jagodine, na klupu je seo pri kraju sezone. Ambicije kluba su ostale iste kao i sa njegovim prethodnikom (Dragan Markov) – odbrana trofeja u Kupu Srbije.

- Zadovoljan sam urađenim u periodu od kada sam preuzeo ekipu. Možemo biti optimisti, a pozitivna očekivanja proizilaze iz onoga što smo videli na utakmicama i samom trenažnom procesu. Zdravstveni bilten je dobar. Nadam se najboljem - kaže bivši selektor ženske reprezentacije u vreme SCG.

Protivnik u polufinalu biće ekipa Knjaz Miloša iz Aranđelovca u subotu od 16.30 časova.
- Znamo vrline i mane protivnika. Kneginje neće imati šta da izgube u tom meču, jer su cilj - plasman u evropske kupove već ostvarili. Zasluženo su se našle u Evropi.

Domaćin turnira je šampion Radnički, koga mnogi vide kao glavnog favorita za osvajanje pehara?
- Organizacija samog takmičenja govori o tome da su sve podredili osvajanju pehara koji bi značio duplu krunu. Favoriti su u meču sa Naisom i spremni za finale. Nadam se da ćemo se tamo sresti, pa neka pobedi bolji - zaključuje Ivić.

U drugom polufinalu od 19 časova u subotu se sastaju Radnički i Naisa, dok je finale zakazano za nedelju od 18 časova.

Datum: 23.05.2015. Autor: Jelena Garić

PROČITAJTE JOŠ...