x

Trinaest odličja za ponos u Grčkoj

Trinaest odličja za ponos u Grčkoj
Srpski badminton podmladak ostvario je učinak za ponos i diku na međunarodnim turnirima Hellas Junior 2015 i Victor Hellas Youth International koji su od 23. do 26. aprila 2015. ugostili preko 200 takmičara iz više od 15 zemalja. Izliveno je izvanrednih 13 odličja, od toga pet zlatnih i po četiri srebrnih i bronzanih, što je našu zemlju svrstalo u red najuspešnijih nacija u Sidirokastru, malom gradiću na severu Grčke. 

Na Hellas Junior 2015, za igrače uzrasta do 19 godina, briljirao je naš najbolji junior Dragoslav Petrović kojem je malo nedostajalo da osvoji “tripl krunu”. Na turniru na kojem je i zvanično stavio tačku na briljantnu juniorsku karijeru Petrović je stigao do zlata u muškom singlu pobedivši glatko u finalu Turčina Omera Altinkoprua. U okršaju za najsjajnije odličje u muškom dublu Petrović i Luka Milić, od koga se očekuje da u ovoj uzrasnoj kategoriji nastavi Petrovićevim stopama, očitali su lekciju turskoj kombinaciji Serat Salim, Baran Juksel. Turci Melih Turgut i Fatma Nur Javuz sprečili su Petrovićev “het-trik” u Grčkoj pošto su finalu mešovitog dubla bili bolji od njega i Anje Janić.

Naša jedina predstavnica na Hellas Junior 2015 stala je na korak od odličja u ženskom singlu pošto je u četvrtfinalu izgubila od Hrvatice Maje Pavlinić, evropske prvakinje u ženskom dublu za igračice do 17 godina. Istu sudbinu u Grčkoj, samo u muškom singlu, doživeo je Andrija Doder koji je u okršaju za plasman u polufinale poražen od Turčina Meliha Turguta. Pored Dodera i osvajača trofeja Petrovića u ovoj konkurenciji Srbija je imala još trojicu predstavnika. Luka Milić i Nenad Milošević su stali u drugom kolu, dok je korak dalje stigao Mateja Manić koji je poražen u osmini finala, što je bio njegov domet i u muškom dublu u kojem je nastupio sa Doderom. Inače, važno je napomenuti da su, izuzev Petrovića, svi naši reprezentativci na Hellas Junior 2015 bili dosta mlađi od rivala i da im je ovaj turnir bio tek uvod u ovu uzrasnu kategoriju.

“Petrović je u Grčkoj neplanirano, posle Evropskog prvenstva, učestvovao na još jednom turniru u juniorskoj konkurenciji od koje se oprostio na najlepši način, sa dva zlata i srebrom. Jedan od glavnih razloga što je igrao u Sidirokastru bio je da pomogne mlađim takmičarima u uvodu u ovu uzrasnu kategoriju. Taj zadatak je ispunio na najbolji način. Sa Milićem i Janićevom stigao je do finala muškog, odnosno mešovitog dubla, dok je trijumfom u singlu dao primer kako se igra od početka do kraja jednog međunarodnog turnira. Milić, Milošević, Doder i Manić bili su visini zadatka. Ispunili su očekivanja iako su bili znatno mlađi od konkurencije. Petrović je svima njima postavio zadatak i utabao put u ovoj konkurenciji u kojoj je “upisao” izvanredne rezultate. Sada ćemo imati čak četvoricu badmintonaca koji će se takmičiti u ovom uzrastu i nadam se da će neko od njih uspeti da nastavi niz odličnih rezultata, a možda i da nadmaši Petrovića. I Janjićeva je bila odlična u Grčkoj u kojoj je pokazala da je napredovala u proteklom periodu”, istakao je Milan Barbir, glavni trener badminton reprezentacija Srbije.

Briljantan učinak ostvaren je i na Victor Hellas Youth International koji je okupio igrače i igračice uzrasta do 11, 13 i 15 godina. Na ovom turniru osvojeno je čak 10 medalja, od toga po tri zlata i srebra i četiri bronze. U konkurenciji igrača uzrasta do 11 godina viđen je srpski duel u finalu muškog singla. Aleksandar Jovičić je osvojio zlato, a Viktor Petrović srebro. Njih dvojica su trijumfovali u konkurenciji muškog dubla. U ovoj uzrasnoj kategoriji Anđela Vitman je u ženskom dublu, u kojem je nastupila sa Marijom Amperiadouom iz Grčke, osvojila bronzu, a malo joj je nedostajalo da osvoji medalju i u ženskom singlu pošto je stala u četvrtfinalu. U dve godine starijem uzrastu Sergej Lukić je stigao do zlata u muškom singlu u kojem je Lazar Josijević osvojio bronzu. U muškom dublu njih dvojca su se okitili srebrnim odličjem. Sara Lončar je osvojila bronzu u ženskom singlu, a u paru sa Sergejem Lukićem srebro u mešovitom dublu. U konkurenciji igrača uzrasta do 15 godina Andrej Šafarik se dokopao bronze u muškom dublu gde mu je partner bio Piotr Kunev iz Moldavije, dok je u muškom singlu izgubio u osmini finala.

Pored osvajača medalja na Victor Hellas Youth International nastupili su i Mihajlo Tomić, Aleksandar Šafarik, Vuk Dimitrijević i Bogdan Stanišić koji, takođe, zaslužuju pohvale za partije u Grčkoj, bez obzira što nisu stigli do postolja. Tomić i Aleksandar Šafarik su prošli grupu muškog singla za igrače do 13 godina i odigrali međusobni duel u osmini finala iz kojeg je kao pobednik izašao Tomić. On je potom izgubio meč četvrtfinala, koji mu je donosio odličje. Njih dvojica su poraženi u muškom dublu u okršaju za polufinale. Vuk Dimitrijević i Bogdan Stanišić nisu prošli grupe u muškom singlu za igrače do 11 godina, dok su u muškom dublu izgubili u duelu za četvrtfinale.

“Iako je reprezentacija bila oslabljena, budući da je deo ekipe zbog učešća na Dečijim igrama u Koniji morao da propusti turnir u Grčkoj, na Victor Hellas Youth International ostvaren je izvanredan rezultat. Uspeh posebno dobija na težini ako se zna da je većina naših igrača u ulaznoj godini svojih konkurencija i da će i dogodine moći da se takmiči u uzrasnim kategorijama u kojima su igrali u Sidirokastru. Igra je tokom čitavog turnira bila na izuzetno visokom taktičko-tehničkim nivou. U najmlađoj uzrasnoj kategoriji bili smo dominantni što je najbolji dokaz visokog kvaliteta naše škole badmintona i odličnog rada sa početnicima. Jovičić i Petrović nisu imali sebi ravne, a posebno smo srećni zbog nastupa Anđele Vitman. Iako je u Grčkoj debitovala na međunarodnoj sceni pokazala je izuzetnu zrelost, darovitost i tehničku obučenost. Za to najveće zasluge ima njen matični klub Pančevo koji je Anđelinim nastupom na ovom turniru pokazao da izuzetno kvalitetno radi. Isto važi i za vršački Fanatik čiji je predstavnik Andrej Šafarik pokazao zavidan kvalitet u izuzetno jakoj konkurenciji igrača uzrasta do 15 godina. Sergej Lukić je imao još jedan odličan nastup na internacionalnoj sceni, dokazavši da se radi o izuzetnom potencijalu. U polufinalu muškog singla pobedio je igrača od kojeg je lane izgubio na Balkanskom prvenstvu, dok je u finalu savladao prvog nosioca. Imponuje njegova igra u okršaju za zlato jer je u taktičkom smislu odigrao savršen meč. Sara Lončar je bila na svom prepoznatljivom, visokom, nivou i uradila je tačno ono što smo od nje i očekivali”, kazao je pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije Dragan Antić.

Vlada Republike Srbije - Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću Srbije na turnirima u Grčkoj.
Datum: 28.04.2015. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...