Sportisti Srbije osvojili 581 medalju u 2014.

Srpski sportisti osvojili su u 2014. 581 medalju (175 – 168 – 238) na Šampionatima sveta (97),  Prvenstvima Evrope (64) i Balkanskim prvenstvima (229). U Svetskoj ligi osvojena je jedna medalja, a  ostalim takmičenjima (svetski kupovi, kupovi šampiona...) -190. 

Učesnici Specijalne olimpijade doneli su  19, slepi i slabovidi sportisti dve, a gluvi i nagluvi sprtisti jednu medalju – istaknuto je u opštem pregledu u uvodu knjige „Rezultati sportista Srbije – godišnji pregled 2014“ koja je predstavljena na konferenciji za medije  u hotelu Union, a koji je uradio Zavod za sport i medicinu sporta Srbije u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Srbije, OKS i Sportskim savezom Srbije.

Od 97 svetskih medalja u 18 sportskih grana, 24 su zlatne, 28 je srebrnih i 45 bronzanih.  U olimpijskim sportovima kajak kanu je najtrofejniji sa 19 medalja (5 – 6 – 8) dok je u neolimpijskim najuspešniji bio kik boks sa sa 30 medalja (6 - 11 - 13). Dvocifren učinak u svetu imalo je i kuglanje sa 13 medalja (3 – 3 - 7).

Sa Prvenstva Evrope srpski sportisti su u 25 sportova doneli 64 medalje (20 – 21 – 23). Najuspešniji olimpijski sport je tekvondo sa 10 medalja (4 – 4 - 2). Karate  sa šest (1 – 2 - 3) i savate sa šest medalja (0 – 3 - 3)  su najtrofejniji neolimpijski sportovi.

Na Balkanijadama osvojeno je u 14 sportskih grana 229 trofeja (68 – 75 – 86). Najberićetnija olimpijska grana je  džudo sa 42 trofeja (10 – 11 - 21) dok je karate neprikosnoven u neolimpijskim sportovima sa 41 odličjem (7 – 14 - 20).

Studenti sportisti osvojili su sedam medalja, četiri srebrne i tri bronzane, od toga na Šampionatima sveta četiri (0 – 2 - 2).

U 2013. koja je bila i najtrofejnije u poslednjoj deceniji, osvojeno je 729 medalja (SP 164, EŠ 127, BŠ 438), u 2012  593, a u 2011. 520 odličja.

Uz ovu publikaciju predstavljene su još dve, „Pregled kategorisanih sportista  za 2015. na osnovu rezultata u 2014“ kao i „Kalendar međunarodnih sportskih događaja u 2015“.

- Ove tri knjige su rezultat izuzetne saradnje Ministarstva omladine i sporta Srbije, Olimpijskog komiteta Srbije, Zavoda za sport i medicinu sporta Srbije, i Sportskog svaza Srbije – istakao je u uvodnoj reči Aleksandar Šoštar predsednik Sportskog saveza Srbije.-  Time nastavaljamo tradiciju objavljivanja ovakvih publikacija koja predstavljaju i dragoceni doprinos srpskom sportskom izdavaštvu.

Direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Srbije  Goran Bojović je najavio održavanje prve Međunarodne konferencije sportske medicine  od 21. do 23. maja  čiji će domaćin biti Beograd, o organizatori Zavod za sport i medicinu sporta Srbije i klinika Aspetar iz Katara.

- Doktor Nebojša Popović, šef ortopedije u Aspetaru, je ovaj skup nazvao „najvećim događajem u istoriji sportske medicine“ i mi ćemo se sa svoje strane potruditi da prisustvuju predstavnici svih srpskih granskih sportskih saveza – naglasio je Bojović.

Dr Dane Korica savetnik predsednika Šoštara,  ukazao je na značaj ovih ovog izdavačkog poduhvata:
- Ovo je istorija, prikupivši podatke o rezultatima sportista, OKS za olimpijske, a Sportski savez Srbije za neolimpijske sportove,  napravljena  je kategorizacija i na taj način sačuvani su od zaborava uspesi i imena osvajača medalja. Ono što nije zapisano, često se zaboravi...

Predrag Peruničić, državni sekretar za sport, govoreći o  obavezama lokalne samouprave ukazao je na činjenicu da se često zaboravlja da se ne finansiraju savezi i sportovi već – programi:
- Zbog toga je veoma važno da svaki grad ima sportski savez i da njemu klubovi i organizacija daju programe koje će, potom, finansirati lokalna uprava. Bez toga nema dobrog sistema i  zato apelujemo na sve sredine da osnuju sportske saveze.

Vladimir Batez, generalni sekretar Sportskog saveza Srbije, je  pozvao  sve organizacije da  prijave kandidate za „Majsku nagradu“ najveće društveno sportsko priznanje u Srbiji koja će se dodeliti 23. maja. Rok za kandidaturu je do kraja aprila. 

Manifestacija „Šta treniraš“ održaće se u saradnji sa Zavodom za sport i medicinu sporta  28. aprila u Priboju i 29. aprila u Prijepolju. Najavio je i javnu raspravu  i „okrugle stolove“ o nacrtu novog Zakona o sportu i to 23. aprila u Kosovskoj Mitrovici, 24. aprila u Novom Pazaru, 29. aprila u Somboru, 30. aprila u Boru, 4. maja u Kragujevcu, 7. maja  na Zlataru, 11. maja u Novom Sadu, 18. maja u Subotici i 20. maja u Beogradu. 

Velizar Đerić, potpredsednik Sportskog saveza Srbije, istakao je da su i novinari  dali ogroman doprinos u afirmaciji uspeha srpskog sporta  i zahvalio im se na dosadašnjoj saradnji.
Datum: 22.04.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...