x

Tri probe za kuglaše i kuglašice do Šampionata sveta

Tri probe za kuglaše i kuglašice do Šampionata sveta
Srpski kuglaši i kuglašice imaće tri probe do kadetskog i seniorskog ekipnog Šampionata sveta u nemačkom gradu Špajhersdorfu od 12. do 23. maja odlučeno je na  sednici Upravnog odbora Kuglaškog saveza Srbije u Beogradu.

Prva proba (kadetske i seniorske selekcije) biće u Tirgu Murešu u Rumuniji 14. i 15. marta, potom dolazi prijteljska utakmica u gostima sa Nemačkom  18. aprila (samo seniorke i seniori) i poslednji test biće 2. i 3. maja protiv Mađarske (kadetske i seniorske selekcije)  u Banji Junaković i Bačkoj Topoli. Prema preliminarnim predlozima, o kojima će se konačno izjasniti selektori, prve pripreme za SP bi bile uoči meča sa Rumunijom.

Na Šampionatu sveta u Zalaegersegu u Mađarskoj 2013. seniori su se okitili bronzom i nastavili kontinuitet osvajanja medalja jer su u Detenhajmu 2009. i Sarajevu 2011. bili šampioni sveta. Na kadetskom Šampionatu sveta, odigranom takođe u Zalaegersegu pre seniorskog,  Srbija je učešće završila sa četiri medalje – srebrom Vesne Boškov (pojednačno – klasik) i Alena Kujundžića (pojednačno –sprint) i dve bronze: Davida Lainščaka (pojedinačno – sprint) i ženske reprezentacije u kojoj su bile Hermina Lukač, Vesna Boškov, Sanela Milosav, Kristina Ljubenković i Angela Zolnai.

Usvojeni su i izveštaji sa Svetskog kupa u Hiršauu u Nemačkoj u februaru na kome je srpsko kuglanje potvrdilo visoku poziciju u svetu osvajanjem tri medalje – srebra i dve bronze. Seniorsko srebro pripalo je Vilmošu Zavarku, dok su juniorske bronze osvojili Maja Đukić i Robert Ernješi.

U kombinaciji za Kup nacija (sabiraju se najbolji rezultati kuglašice i kuglaša) u juniorskoj konkurenciji Srbija je bila prva ispred Nemačke i Austrije, dok je kod seniora zauzela treće mesto iza Mađarske i Hrvatske.

- Još jednom čestitam reprezentativcima i članovima stručnog štaba. Svi naši kuglaši i kuglašice su bili izuzetno borbeni i dostojno su predstavljali Srbiju – rekao je Uroš Dragojlović predsednik KS Srbije.- Za igru su naši kuglaši dobili aplauze, posebno Maja Đukić i Vilmoš Zavarko kojima su aplaudirali po deset minuta.  Svi srpski reprezentativci su poraženi u mečevima u kojima su rivali postigli najbolje rezultate a kasnije se nisu ni približili tom maksimumu. Nedostajala nam je samo jedna zlatna medalja. Nadam se da će nam boginja sreće biti naklonjenija na ekipnom Prevenstvu sveta u maju. Zahvaljujem se još jednom Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Sportskom savezu Srbije, prevozniku šampiona Lasti i prijateljima iz „Vode Vrnjci“ i kragujevačkog „Pak prometa“ na velikoj podršci koju nam pružaju i bez koje ne bi bilo ovih blistavih uspeha.

Koordinator za primenu „Pravilnika  o disciplinskim merama i postupku izricanja u slučajevima povrede anti doping pravila“ biće Vojko Pavlović generalni sekretar KSS dok se ne izabere Medicinska komisija.

Članovi Upravnog odbora usvojili su odluku da od sezone 2016 – 2017. utakmice u drugom stepenu takmičenje moraju da se igraju na stazama sa pločama, a sugerisaće se ekipama iz trećeg ranga takmičenja da za tu sezonu dovedu kuglane u red, menjanjem ploča na čunjskom postolju i dasaka – položnica na zaletištu.

Usvojena je ostavka predsednika Registracione komisije KSS Dragana Jovičića i Kuglaški savez Vojvodine predložiće kandidata za ovu funkciju. Jovičić je ostavku podneo, jer nije bio zadovoljan odlukom Kuglaškog saveza Vojvodine da registruje kuglašicu kikindskog „Toze Marković“ za novobečejsko Jedinstvo.  Jovičić tvrdi da je imala pravo prelaska samo u mini ili redovnom prelaznom roku.

Usvojena je lista stipendista Ministarstva omladine i sporta Srbije,  na kojoj su samo kuglašice i kuglaši koji ispunjavaju kriterijume za kategorizaciju  i uslove – da nisu stariji do 45 godina za zaslužne sportiste, do 26 godina za međunarodni razred i do 22 godine za nacionalni, kao i da u školi (za mlađe) imaju najmanje vrlo dobar uspeh. Na spisku su Igor Kovačić, Vilmoš Zavarko, Robert Ernješi, Daniel Tepša, Čongor Baranj, Uroš Jagličić, Arpad Antal, Radovan Vlajkov, Livia Santo i Marko Antić.

Usvojen je i izveštaj o Sajmu sporta u Beogradu krajem novembra prošle godine. Predsednik Uroš Dragojlović se još jednom zahvalio svima koji su pomogli da štand KSS privuče veliku pažnju, a hit sajma bila je jednostazna kuglana koja je, uz ogromnu pomoć Miloša Milovojevića predstavnika Funka za Srbiju, montirana u hali 3.

Skupština Kuglaškog saveza Srbije održaće se u Vrbasu 12. marta u 12 časova.
Sednici su prisustvovali i predsednici komisija – takmičarske Miloš Mitrović, disciplinske Milan Ostojić i za informisanje Branimir Vasić.
Datum: 01.03.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...