x

Petrović Balkanski šampion za igrače do 19 godina

Petrović Balkanski šampion za igrače do 19 godina
Srbin je na balkanskom tronu. Dragoslav Petrović osvojio je zlatnu medalju na Balkanskom prvenstvu za igrače do 19 godina koje je od 20. do 22. februara 2015, održano u turskom Karamanu. U finalu ovog takmičenja, koje je okupilo predstavnike iz šest zemalja – Turske, Srbije, Rumunije, Bugarske, Grčke i Makedonije, naš najbolji junior je savladao domaćeg takmičara Haktana Dogana s 21:19, 21:19.
 
Na ovaj način Petrović je potvrdio ulogu favorita pošto je na šampionat u Karaman došao u fantastičnoj formi i sa pregršt odličja sa turnira Svetskog kupa, a balkanskim zlatom napravio je i odličnu uvertiru za Evropsko juniorsko prvenstvo koje će se krajem marta održati u poljskom Lubinu. Uspeh Petrovića posebno dobija na težini ako se zna da je jedini koji je uspeo da pomrsi račune domaćinu, koji spada u red najboljih evropskih badminton nacija. Turska je osvojila zlata u svim konkurencijama osim u najmasovnijoj i najjačoj – muškom singlu.

“Zadovoljan sam kako sam odigrao čitav šampionat. Dobru formu sam pretočio u zlatno odličje, a posebno sam srećan što mi je ovo prva najsjajnija medalja sa balkanskih prvenstava. Ujedno ovo je poslednja moja juniorska balkanijada i na najbolji način sam se oprostio od ove uzrasne kategorije. Nastavljam u paklenom ritmu da se pripremam za Evropsko juniorsko prvenstvu u Lubinu, a nadam se da ću na ovom takmičenju još jednom dokazati da pripadam samom vrhu evropskog badmintona”, kazao je posle trijumfa u Karamanu Dragoslav Petrović.

Pored pomenutog zlata Srbija se iz Turske vraća sa još jednim odličjem. U ekipnoj konkurenciji naša reprezentacija, u čijem su sastavu, pored Petrovića, bili i Luka Milić, Nenad Milošević, Anja Janić, Nataša Pavlović i Anja Velemir, osvojila je bronzanu medalju. Ekipni prvak postala je Turska, dok je srebro pripalo Bugarskoj, od koje je Srbija tesno izgubila u polufinalu s 3:2. Malo je nedostajalo da srpski skor odličja u Turskoj bude i veći budući da se u čak u četiri konkurencije pojedinčnog takmičenja stalo na prag polufinala. Svoje mečeve četvrtfinala izgubili su Luka Milić i Anja Velemir u muškom, odnosno ženskom singlu, te muški dubl Luka Milić, Nenad Milošević i ženski dubl Anja Velemir, Nataša Pavlović. Pored pomenutih u pojedinačnoj konkurenciji nastupili su i Anja Janić i Nenad Milošević u singlovima, te Dragoslav Petrović i Nataša Pavlović u mešovitom dublu. Janićeva i srpski miks dubl su poraženi u mečevima za plasman u osminu finala, dok je Milošević izgubio u okršaju za plasman među 16 najboljih.

“Ispunili smo ciljeve u Karamanu. Iz našeg tabora je šampion Balkana u konkurenciji muškog singla. Petrović je pokazao zavidan nivo igre. Od četvrtfinala savladao je tri domaća takmičara i tako doneo našoj zemlji prvo zlato u konkurenciji na Balkanskim prvenstvima za igrače do 19 godina.U finalu je savladao ubedljivom igrom domaĆeg takiČara Haktana Dogana, iako to rezultat ne govori. Sjajne partije su pružili i ostali igrači. U individualnom delu nadomak medalje su bili Luka Milić u muškom singlu i sa partnerom Nenadom Miloševicem u muškom dublu. Devojke su pružile jak otpor domaćim igračicama koje se nalaze u samom vrhu evropskog badmintona. U ekipnom delu smo zauzeli treće mesto, iako se stekao utisak da se moglo stepenik više, pošto smo u polufinalu poraženi od Bugarske 3:2. Sa nestrpljenjem i u dobrom raspoloženju očekujemo naredne izazove”, kazao je trener Nikola Mijačić.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću Srbije na Balkanskom prvenstvu za igrače do 19 godina u Turskoj.
Datum: 23.02.2015. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...