x

Krajčinović: „OKS ne poštuje zakone Republike Srbije“

Dugogodišnji direktor Sportskog fonda Cepter, koji je svojevremeno stipendirao veliki broj potonjih svetskih i olimpijskih medaljaša,  Siniša Krajčinović, profesor, neprijatno je  iznenađen ignorantskim odnosom Olimpijskog komiteta Srbije prema zahtevu Filipa Ceptera da mu se prizna pun predsednički mandat u OKS od 2005. do 2009. na osnovu dve pravosnažne sudske presude Vrhovnog suda Srbije od 22. januara 2009. i Apelacionog suda u Beogradu od 27. marta 2013.

- Filip Cepter je uputio zahtev 3. februara da mu se prizna pun predsdnički mandat  i primljen je u OKS a do danas nemamo informaciju šta je preduzeto da se  presude, jedna stara šest, duga dve i po godne, spovedu – istakao je Krajčinović.- To samo pokazuje da u OKS ne poštuje zakone sopstvene zemlje i da pojedinci u toj organizaciji smatraju da su iznad njih.

Koji su sledeći koraci Filipa Ceptera i advokata?
- Smatrali smo da će OKS kao društveno odgovorna organizacija odmah pristupiti izvršenju presuda. Jesu neprijatne za sadašnje rukovodstvo OKS koje je ceo problem nasledilo, ali dokazuju da su pojednici svesno manipulisali glasanjem na Skupštini u julu 2005. kada je Filip Cepter smenjen i potom na Skupštni u martu 2006. kada je izabran Ivan Ćurković. Međutim, nema nikakvih nagoveštaja da  u OKS imaju nameru da izvrše ono što je sud naredio a Filip Ceopter zatražio i zbog toga ćemo se obratiti Ministarstvu omladine i sporta Srbije i Odboru za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne Skupštne Srbije jer smatramo da je prekršeno pravo čoveka da dobije zadovoljenje na osnovu sudske presude – rekao je Krajčinović.

Da li očekujete pozitivne rekacije od institucija kojima nameravate da se obratite?
- Biće užasno ako se i one ogluše, jer će to biti dokaz da  ne živimo u pravnoj državi. Očigledno u OKS postoji  jak otpor grupe ljudi, kao što je postojao i 2005, prema Filipu Cepteru, koji je srpski sport pomogao značajnim sredstvima pa je platio i odlazak delegacije na MI te godine, i da ti pojedinci ne haju za zakon.  Takođe, primetno je da OKS ima  mnogo „svojih“ novinara koji na sve moguće načine pokušavaju da amortizuju  celu ovu aferu, jer drugi  naziv za sve što se dešave, ne postoji. Zbog toga ćemo u najskorije vreme sazvati konferenciju za medije i pozvati i novinare koji ne prate sport, da dođu i čuju. Bilo bi mi drago da do tada iz OKS stigne obaveštenje da će se postupiti po zahtevu Filipa Ceptera i da to saopštimo na konferenciji. U protivnom, nastavićemo borbu svim raspoloživim pravnim sredstvima. Ukoliko državne institucije ne reaguju obratićemo se Međunarodnom olimpijskom komitetu i upoznati ga sa slučajem, a kao poslednje instance su nam Sud za arbitražu u sportu u Lozani i Sud za ljudska prava u Strazburu. Nećemo pokleknuti pred onima koji se smatraju da su nedodirljivi – kategoričan je Krajčinović.

U pismo dostavljenom OKS 3. februara preko Advokatske kanlearije Đapa,  uz koje su priložene i konačne i izvršne sudske presude, se traži:
„Molimo Vas da postupite u skladu sa pravosnažnim sudskim rešenjima, te barem delimično ispravite nepravdu učinjenu gospodinu Filipu Cepteru od strane Olimpijskog komiteta, tako što će te u svim aktima koja postoje u arhivi Olimpijskog komiteta posebnim aktom organa upravljanja Olimpijskog komiteta konstatovati njegovu funkciju predsednika OK u punom mandatu za nesporan i sudskim odlukama utvrđen period, izvršiti brisanje protivzakonito nominovanog gospodina Ivana Ćurkovića  i poslati zvanične i obavezujuće dopise svim ustanovama, organima i institucijama kao bi se sva eksterna akta uskladila sa ovom notornom činjenicom“.

Uz pismo su dostavljena i rešenja Drugog osnovnog suda P. br 5922/05 od 11. 09. 2008, Vrhovnog suda Srbije U-SCG br 330/06 od 22. januara 2009. i Apelacionog suda Srbije Gž br 7228/12 od 27. marta 2013.

Filip Cepter je izabran za predsednika OK u martu 2005. i nasledio je Dragana Kićanovića. Smenjen je Skupštini koja je u sudskom postupku proglašena „ništava i bez pravnog dejstva“. Apelacioni sud i Vrhovni sud doneli su presude da je „ništava i bez pravnog dejstva  odluka tuženog Olimpijskog komiteta Srbije br.267/1 od 11.07.2005.godine“  kao i da je „ništavna i bez pravnog dejstva Odluka doneta na zapisnik Skupštine OK SiCG pod tačkom 7 od 07.03.2006. godine“.

Na sajtu OKS Filip Cepter je naveden kao predsednik 2005. a Ivan Ćurković kao v.d. predsednika 2005. – 2006. i 2006. -2009. kada ga je nasledio Vlade Divac.

Generalni sekretar OKS, Đorđe Višacki nije do danas u podne odgovorio na tri pitanja koje je poslao „Info centar“ 9. februara:
 1. Da li će OKS poštovati sudske presude i zbog čega do sada nije ništa preduzeo da se one izvrše?
2. Da li je Predsedništvo OKS pre dopisa advokata Đape razmatralo pitanje sudskih presuda i kakvi su zaključci?
3. Kakav je stav sadašnjeg rukovodstva OKS po ovom pitanju pošto je ceo slučaj nasleđen?
Datum: 11.02.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...