x

Ogromno interesovanje za seminar Petera Suka

Ogromno interesovanje za seminar Petera Suka
Čuveni streličarski trener iz Koreje Suk dong – eun, poznatiji kao Peter Suk, boravi u Beogradu i u dvorani Slodes do 8. februara držaće seminare za trenere, vrhunske streličare i početnike (kadete i juniore).

Interesovanje srpskih trenera je ogromno, seminar pohađa više od 40 stručnjaka! Peter Suk je u Atini 2004. vodio italijansku reprezentaciju čiji je član Marko Galiaco  osvojio pojedinačno olimpijsko zlato. Sa Italijom je, potom, osvojio  u Londonu 2012. ekipno zlato. Zamolili smo ga za kratak razgovor u pauzi predavanja.

Kako ocenjujete nivo znanja srpskih trenera?
- Ako bih napravio skalu do jedan do pet, oni su veoma blizu četvorke. Važnije od znanja koje trenutno poseduju je, međutim, zainteresovanost da se nešto nauči a  kod svih polaznika iz Srbije je upravo to u prvom planu, što je veoma dobro. Imaju ogroman entuzijazam i i to uvek posebeno cenim.

Poznati ste po svojim programima „Od početnika do šampiona“. Da li Vaš model može da se primeni i u Srbiji?
- Važna je volja, a kada ona postoji sve je moguće.  Bitno  je odrediti cilj, potom treba izabrati put kojim će se do njega stići i, naravno, potrebno je imati ogromno strpljenje. Meni su potrebni strpljivi ljudi u svim programima  i učim trenere da  sve što rade sa takmičarima bude korak po korak. Šampion se ne stvara za godinu – dve, to je nemoguće, dobar streličar se postaje za pet do sedam godina.

Kako vidite ulogu porodice u razvoju dobrog takmičara?
- Porodica i podrška roditelja su možda  i najvažniji faktori u stvaranju vrhunskog sportiste. Drugi je dobar, školovan, trener,  ne malu ulogu imaju i profesori u školi, nezaobilazna je i nacionalna federacija i na kraju i sponzori koji su tu da pomognu u veoma važnom segmentu, a to je finansiranje.

Da li  znate za nekog streličara iz Srbije?
- Na žalost nisam imao priliku da ih sretnem na takmičenjima. Ali, uveren sam da u Srbiji ima talentovanih, samo ih treba tražiti, pronaći i usmeriti. U drugom delu seminara srešću se sa najboljim seniorama i mladim takmičarima.

Predsednik Streličarskog saveza Srbije Dragan Svilanović je istakao:
- Veliku pomoć u organizaciji seminara pružio nam je Olimpijski komitet Srbije koji je platio avionsku kartu i troškove boravka i Peter Suk i ja smo obišli i olimpijsku kuću. Suk je trenutno trener broj jedan u svetu, osvojio je dve zlatne medalje i to sa streličarim koji nisu iz Koreje. Njegova predavanja su fascinantna, stalno nam otkriva nove stvari i mogu da kažem da je ovo istorijski trenutak za srpsko struku i streličarstvo.
Datum: 04.02.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...