Stupio na snagu novi antidoping zakon

Novi zakon o antidopingu, u potpunosti usaglašen sa Svetskim antidoping kodeksom, stupio je na snagu 1. januara. To je bio povod da ministar omladine i sporta Vanja Udovičić poseti Antidoping agenciju Srbije i uveri se kako stvari funkcionišu u praksi i da li su sportisti upoznati sa novim pravilima. 

„Novi Zakon o sprečavanju dopinga, i svi prateći dokumeti po kojima radimo, koncipirani su tako da brinu o sportistima, njihovom zdravlju i teže da ih zaštite od dopinga kao negativne pojave u sportu. Država, preko Antidoping agencije, kontinuiranim edukacijama štiti sportiste od grešaka koje mogu da dovedu do problema ili zastoja u njihovim sportskim karijerama“, rekla je direktorka Antidoping agencije dr Milica Vukašinović Vesić. 

Zakon o sprečavanju dopinga u sportu, pravilnici i procedure srpske Antidoping agencije u potpunosti su usklađeni s Svetskim antidoping kodeksom, što našim sportistima određuje jasne kriterijume za doping kontrole i poštovanje antidoping pravila.

„Država mora jednako da brine o svim sportistima i da im pomogne kroz edukaciju i pravovremeno informisanje. Uspeli smo da stvorimo sistem u kojem sportisti kontinuirano dobijaju sve relevantne informacije. Cilj Antidoping agencije nije da sportiste uhvati u prekršaju, već da im blagovremeno stavi do znanja šta je to što je zabranjeno. Na taj način težimo ka ostvarivanju najviših rezultata u sportu“, kazao je Udovičić. 

Sportisti na obaveznim i redovnim antidoping edukacijama dobijaju sve informacije o aktuelnim propisima i pravilima, što im omogućava da izbegnu situacije u kojima zbog eventualne  neobaveštenosti, moraju da prekidaju takmičarski ciklus.  

Antidoping agencija Republike Srbije obavlja doping kontrole na međunarodnim i nacionalnim takmičenjima, kao i izvan takmičenja. Pored nacionalnih sportskih asocijacija, Antidoping agenciju Srbije je za sprovođenje doping kontrola u proteklom peridu agnažovale većina međunarodnih sportskih federacija.
Datum: 29.01.2015. Autor: Jelena Svilanović

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...