x

Održana konferencija za medije KSS

Održana konferencija za medije KSS
U prostorijama Kajakaškog saveza Srbije održana je konferencija za medije na kojoj su sumirani rezultati prvog dela priprema i najavljena najvažnija takmičenja u 2015. godini, kao i planovi za razvoj našeg sporta u zemlji.

2014. godinu obeležili su veliki uspesi srpskih kajakaša, u kojoj je osvojeno 26 medalja na Evropskim i Svetskim šampionatima za seniore, mlađe seniore i juniore, a posle 16 godina osvojene su 4 medalje na Svetskom prvenstvu u olimpijskim disciplinama. 

U 2015. godini srpske reprezentativce u seniorskoj konkurenciji očekuje učešće na tri velika takmičenja: Evropskom prvenstvu u Račicama (01 – 03. maj), Evropskim igrama (Baku, 14 – 16. maj) i na Svetskom prvenstvu u Milanu (19 – 23. avgust). Osim toga reprezentacija Srbije učestvovaće i na takmičenju Svetskog kupa u Kopenhagenu (29 – 31. maj).

Ovogodišnji Šampionat sveta izborno je takmičenje za plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Predsednik Kajakaškog saveza Srbije, Mirko Nišović, očekuje da će srpski reprezentativci u Milanu ponoviti uspeh iz Moskve i izboriti vize za Rio:

„Voleo bih da naši kajakaši i kajakašice u Milanu popune sve norme za učešće na Igrama u Riju. Ukoliko se to dogodi, siguran sam da se iz Rija nećemo vratiti bez neke od medalja. Makar i po jedna zlatna, srebrna i bronzana, da donesemo jednu kolekciju.“

Za uspehe srpskih kajakaša u poslednjih nekoliko godina, osim napornog i kvalitetnog rada, zaslužna je i podrška Ministarstva omladine i sporta. Državni sekretar za sport, Predrag Peruničić, zadovoljan je saradnjom za Kajakaškim savezom:

„Ministarstvo omladine i sporta i Kajakaški savez Srbije imaju odličnu saradnju. Pre dve godine smo u razgovoru sa Savezom uvideli šansu sa sarađujemo na projektu osvajanja medalja u olimpijskim disciplinama, što se na najbolji način vidi u rezultatima od prošle godine. Sportista i rezultat su proces koji se stvara, a zajedno smo na dobrom putu da u Riju imamo ozbiljan tim. Ja od sportista koji otputuju u Rio očekujem više medalja nego što je predsednik Saveza rekao, jer kajakaši pokazuju da sistem sporta u Srbiji funkcioniše. To pokazuje i činjenica da smo spremni da sarađujemo sa Savezom u stvaranju novih centara u kajaku.“

Kajakaški savez Srbije sa Ministarstvom omladine i sporta radi na jačanju klubova, ali i na otvaranju novih kajakaških centara u zemlji. Sportski direktor Kajakaškog saveza Srbije, Miroslav Aleksić, naglasio je da interesovanje za otvaranje novih centara beleži konstantan rast:

„Naišli smo na odličnu podršku, pre svega, u opštinama Vršac i Kostolac gde uz otvaranje novih klubova vidimo i dobru bazu sa stvaranje kajakaškog centra. Dobru saradnju imamo i sa opštinom Kanjiža gde uz pomoć MOS pravimo kajakaško-edukativni centar gde ćemo raditi na unapređenju sporta, ali i na edukaciji trenera uz pomoć predavača iz inostranstva. Srbija danas ima veoma stručne, mlade i perspektivne trenere koji će zajedno moći da unaprede kajakaški sport u Srbiji.“
 Sportski direktor Kajakaškog saveza Srbije, Miroslav Aleksić, za 2015. godinu kao najvažniji cilj postavio je  Šampionat sveta koji je izborno takmičenje za olimpijske norme. S obzirom na ograničen broj predstavnika koje zemlje mogu da imaju na Evropskom i Svetskom prvenstvu, a da srpski kajak ima veliki broj takmičara koji konkurišu na mesto u nacionalnom timu, Kajakaški savez Srbije imaće dva izborna takmičenja za ulazak reprezentaciju. Kvalifikaciono takmičenje za odlazak na Evropsko prvenstvo biće održano 10 i 11. aprila, dok će sastav reprezentacije za Šampionat sveta biti poznat posle takmičenja poslednjeg vikenda u junu.

„Veoma je važno da naglasim da selektor kajakaške reprezentacije ima veoma težak posao kada sastavlja tim. Trenutno, primera radi, na 200 metara imamo evropskog prvaka u jednosedu, ali i svetske prvake u dvosedu. Osim toga, i u drugim disciplinama imamo veliki broj talentovanih kajakaša. U disciplinama na 1000 metara postoji možda čak i deset kandidata koji podjednako konkurišu za nacionalni dres i na žalost neko od njih će morati da ostane kod kuće.“, naglasio je Sportski direktor Kajakaškog saveza Srbije, Miroslav Aleksić

Prvo veliko takmičenje u sezoni je Evropsko prvenstvo koje se početkom maja održava u Račicama (Češka). Marko Dragosavljević prošle godine osvojio je titulu prvaka Evrope u jednosedu na 200 metara. Evropski prvak naglasio je da je najteži zadatak obezbediti mesto u reprezentaciji:

„Biće mi veoma teško da ponovim rezultat od prošle godine i šampionata Evrope u Brandenburgu jer će biti daleko jača konkurencija. Svim takmičarima u sprintu je u ovom trenutku prvi cilj da izbore mesto u reprezentaciji u jednosedu na 200 metara. Samim tim, moj zadatak za ovu sezonu je daleko teži. Sa druge strane, vredno treniram i biću spreman da imam dobar rezultat. Prvo treba da obezbedim mesto u reprezentaciji , i da se potrudim da odbranim titulu šampiona Evrope. Posle toga da izborim normu za Rio i prođem što bolje na Svetskom prvenstvu.“

Nebojša Grujić i Marko Novaković, na Šampionatu sveta u Moskvi osvojili su zlatnu medalju. Svetski prvaci u dvosedu na 200 metara kao najvažniji cilj ove sezone postavili su plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Nebojša Grujić ističe:

„Plasirati se na Olimpijske igre je veoma teško, pogotovo u našoj disciplini, s obzirom da u dvosedu direktan plasman na Svetskom prvenstvu može da izbori samo prvih šest posada. Marko i ja dobro treniramo i nadam se da ispunjenje tog cilja neće biti problem. Što se priprema tiče, sa trenernom Urošem Pavlovićem i Miroslavom Aleksićem za sada sve teče prema planu i nadam se da ćemo osim ispunjenja norme, osvojiti i dosta zlatnih odličja.“

Marko Novaković zahvalio je Ministarstvu omladine i sporta na saradnji i naglasio da je pomoć, kako za ostvarivanje cilja koji on i Grujić imaju, tako i za stvaranje novih snaga srpskog kajaka, od velike važnosti:

„Nadam se da ćemo narednih godina, kako Nebojša i ja, tako i ostali takmičari svojim rezultatima opravdati poverenje. Mi treniramo na najbolji način nadam se da će se to odraziti na rezultate kao i do sada. Takođe se nadam i da će dolaziti novi talenti, a mi smo tu ukoliko možemo da im pomognemo da nauče nešto od nas“.

Deo kandidata za reprezentaciju nalazi se na pripremama u Belemekenu u Bugarskoj. Drugi deo 25. januara putuje u Antaliju gde će nastaviti pripreme. Takmičari u sprinterskim disciplinama pridružiće im se 06. februara. 
Datum: 23.01.2015. Autor: Kajakaški savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...