x

Srpske juniorke prvakinje Evrope u Trio trostavu

Srpske juniorke prvakinje Evrope u Trio trostavu Foto: SSS

Niz medalja za srpsku reprezentaciju na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem u Osijeku nastavljen je i sedmog dana. Ženska juniorska selekcija Srbije, u sastavu Emilija Ponjavić, Aleksandra Havran i Anja Knežević, osvojila je zlatnu medalju u disciplini „Trio trostav“. To je četvrto odličje za naš tim na EP u Osijeku (treće u juniorskom delu programa).


Srpske juniorke su od početka takmičenja bile u vrhu. Posle prve faze, gađanja tri puta po 15 metaka u kvalifikacijama, Srbija je bila druga sa 1.315 krugova. U polufinalu je zabeležila krug manje, ali to je bio najbolji rezultat ove faze takmičenja, pa se sa prvog mesta plasirala u meč za zlato. 


Rival u duelu za prvo mesto našeg timu bila je selekcija Nemačke. Ove dve selekcije su potvrdile da su trenutno najbolje, jer, u subotu, u ekipnom takmičenju u trostavu (zbir rezultata pojedinačnih kvalifikacija), Nemačka je osvojila zlato, a Srbija srebro.


U meču za zlato „Trio trostava“, Emilija Ponjavić je gađala iz ležećeg, Anja Knežević iz klečećeg, a Aleksandra Havran iz stojećeg stava.


Većim delom duela izgledalo je da će Nemice doći do još jednog zlata, ali Srbija je napravila veliki preokret u finišu. 


Nemačka je odlično počela. Nizala je skoro savršene hice. Dobila je prve tri serije, povela sa 6:0, a potom i sa 8:2. Tada je trener srpskog tima Saša Iker morao da traži tajm-aut, ali nije prekinuo seriju Nemica, koje su stekle deset poena prednosti (12:2). Međutim, tajm-aut je imao „odloženi efekat“, jer posle 12. poena rivalki, Srpkinje su ušle u sjajan ritam. Nadmašile su protivnice u tri uzastopne serije i smanjile na 8:12. Tada je usledio tajm-aut nemačkog tima, posle koga su juniorke Nemačke dobile seriju malom razlikom povele sa 14:8 i samo dva poena su ih delila od zlata. Međutim, naše reprezentativke su imale sjajan finiš. Bile su preciznije od Nemačke u sledeće četiri serije dramatičnog duela i došle do zlata pobedom od 16:14.


Muški juniorski Srbije je u disciplini „Trio trostav“ zauzeo osmo mesto. Sastav Aleksa Rakonjac, Petar Erdei i Đorđe Savić je u kvalifikacijama zauzeo četvrto mesto, ali u polufinalu je bio osmi i ostao bez borbe za medalju.


Reprezentacija Srbije puškom je danas završila učešće na šampionatu u Osijeku. Do kraja EP, u naredna tri dana, Srbiju će predstavljati tri juniorke u takmičenjima sport pištoljem, Marta Novović, Olga Stojanović i Nađa Martinović


„Trio trostav“, juniorke, plasman: 1. Srbija (Ponjavić, Havran, Knežević), 2. Nemačka, 3. Norveška... 


Rezultati – Kvalifikacije: 1.Nemačka 1.317, 2. Srbija 1.315, 3. Norveška 1.313... Polufinale:  1. Srbija 1.314, 2. Nemačka 1.311, 3. Norveška 1.310... Mečevi za medalje – Za zlato: Srbija – Nemačka 16:14. Za bronzu: Norveška – Švajcarska 16:6


„Trio trostav“, juniori: 1. Norveška, 2. Ukrajina, 3. Nemačka... 8. Srbija (Erdei, Rakonjac, Savić)...


Rezultati – Kvalifikacije: 1. Norveška 1.304, 2. Hrvatska 1.303, 3. Ukrajina 1.302, 4. Srbija 1.294...Polufinale: 1. Norveška 1.296, 2. Ukrajina 1.295, 3. Austrija 1.293... 8. Srbija 1.281... Meč za zlato: Norveška – Ukrajina 16:4. Meč za bronzu: Nemačka – Austrija 16:10.


Datum: 03.06.2024. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...