x

Školski sport Srbije: Čak 6546 učesnika na završnici u Novom Sadu

Školski sport Srbije: Čak 6546 učesnika na završnici u Novom Sadu Foto: Savez za školski sport Srbije

Iza nas su uspešno završene 12. Olimpijske sportske igre učenika Republike Srbije. Organizator je bio Savez za školski sport Srbije, uz podršku Ministarstva sporta, pokrajinske vlade i grada Novog Sada. Iza nas su sjajno organizovani finalni dueli, najboljijh školaraca Srbije, u uzrastu osnovnih i srednjih škola u čak 14 sportova. Kako nas je obavestio Boris Tomić, generelani sektretar Saveza za školski sport Srbije, učešće je uzelo čak 6.546 dečaka i devojčica, nastavnika, profesora i volontera.


Igre je otvorila Maja Gojković, predsednica pokrajinske Vlade, a medalje najboljima delili su Željko Tanasković, koordinatori školskog sporta, Maša Kuprešanin učesnica Survajvera i drugi.


-Hvala svima na podršci, bek koje ne bi mogli obezbediti deci da besplatno učestvuju na ovakvom prelepom događaju. Hvala i lokalnim savezima za školski sport, koji uz pomoć lokalnih samouprava organizuju gtradska i međuregionalna takmičenja, gde najbolji školarci obezbeđuju plasman na Državna finala. Školski sport je nešto posebno, nešto što klinci obožavaju – istakao je Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport i prvi čovek Evropske federacije školskog sporta.


Treba pomenuti i da su izveštaji na društvenim mrežama sa ovog događaja bili sjajni, a za to su zaduženi učenici školske novinarske sekcije Novi Sad. Učešće su uzeli školarci iz OŠ “Nikola Tesla” i nastavnica Maja Čmelik, OŠ “Miloš Crnjanski” i nastavnica Saveta Prodanov, OŠ “Đura Jakšić” Kać i nastavnica Jelena Lakić i Gimnazija “Svetozar Marković” i nastavnica Dragana Bošković. Zahvaljujući učenicima i članovima ovih novinarski sekcija smo svakodnevno saznavali priče sa borilišta, upoznavali su nas sa takmičarima i prenosili priču o školskim olimpijskim igrama. Od njihovih priloga kreiraće se emisija Đak reporter kao i časopis Plamenko. Za društvene mreže kroz fotografiju izveštavali su nas i učenici Tehničke škole “Mileva Marić Ajnštajn” Novi Sad i nastavnica Aleksandra Drljača. Oni su kroz fotografski objektiv pokazali široj javnosti šta se na terenu dešavalo a bilo je zaista fenomenalno.


Za sve reportere održana je i vršnjačka edukativna radionica na koje je iskusni đak reporter Lara Veselinović iz Savremene gimnazije Beograd prenela svoja iskustva mlađima.


Za najmlađe je, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja organizovana i edukativna predstava „Pažljivkova pravila u ponašanju“ gde su mališani imali priliku da se na zabavan način upoznaju sa saobraćajnim pravilima.  Na istoj manifestaciji bio je organizovan, pored takmičarskih, edukativno-saobraćajni poligon, kroz koji je mališane vodio sam Pažljivko.


Mečevi u sportovima su se uz dvoranu SPENS održali na čak 12 terena širom grada Novi Sad. Plivanje je održano na bazenu SPENS a orjentiring u Kameničkom parku.


Datum: 03.06.2024. Autor: Igor Bukumirović

PROČITAJTE JOŠ...