x

Beograd domaćin Evropskog kongresa u 2025. godini

Beograd domaćin Evropskog kongresa u 2025. godini Foto: BASS

U Budimpešti (Mađarska), proteklog vikenda, predstavnici badminton saveza evropskih država okupili su se radi učešća na Forumu članica, godišnjoj Skupštini i Gala večeri Evropske badminton konfederacije (BEC). 


Centralni događaji za srpski badminton su svakako bili izbor grada domaćina Kongresa BEC u 2025. godini i  izbori za nove članove borda direktora. Srbija je odnela duplu pobedu. Beograd je, u konkurenciji tri evropske prestonice, dobio domaćinstvo najvećeg i najvažnijeg godišnjeg okupljanja evropskih zvaničnika. Krajem meseca marta naredne godine će naš glavni grad ugostiti menadžment BEC, predsednike, generalne sekretare i ostale zvanične predstavnike evropskih badminton saveza kao i goste iz Svetske badminton federacije (BWF) i ostalih kontinentalnih federacija.


Na izborima, održanim tokom Skupštine BEC, četiri kandidata su ’’bila u trci’’ za dve pozicije direktora. Radomir Jovović je, u prvom izbornom krugu, reizabran za obavljanje funkcije člana borda direktora dok je druga pozicija pripala francuskom kandidatu Silvanu Benainu.


Radomir Jovović nije skrivao radost: ’’Još jedan od snova je dosanjan. Beograd će biti ponosni domaćin Evropskog kongresa. Srpski badminton će ponovo organizovati veliku međunarodnu manifestaciju. Nakon fantastičnog ’’Evropskog prvenstva za juniore Beograd 2022’’, organizacije sastanaka borda direktora i komisija BEC, zvaničnih poseta najviših predstavnika BEC i BWF, dvanaest izdanja najvećeg i najboljeg evropskog turnira za mlade ’’Serbian U17 & Youth International Novi Sad’’, sledeće godine ćemo imati priliku da ponovo pokažemo da se sa pravom smatramo izuzetnim organizatorima i domaćinima“, istakao je Jovović dodavši da su evropske članice sa oduševljenjem dočekale odluku o gradu u kojem će biti naredne godine održano najvažnije godišnje evropsko okupljanje. 


Značaj sledećeg Kongresa je utoliko veći što prethodi Izbornoj skupštini Svetske badminton federacije, koja će nepunih mesec dana nakon kontinentalnog okupljanja u srpskoj prestonici, biti održana u kineskom gradu Xiamen. „Imaćemo priliku da, pored očekivanog rekordnog odziva evropskih članica, ugostimo i najviše predstavnike Svetske i kontinentalnih badminton federacija“, naglasio je Jovović.


Povodom reizbora za poziciju direktora Evropske badminton konfederacije, Radomir Jovović je istakao da je to svakako plod višedecenijskog predanog, posvećenog i profesionalnog ličnog ali i timskog rada. „Smatram da je ova funkcija priznanje za srpski badminton ali i državu u celini. Generalni sekretar Badminton saveza Srbije Miodrag Kaličanin i ja, uz podršku brojnih kolega iz država iz regiona ali i ostalih delova Evrope, ove godine smo na Kongresu uradili zaista nešto veliko. Izvojevana je dupla pobeda dok su čvrste međunarodne veze i kontakti, svakako, još više unapređeni. Koristim priliku da čestitam dragim kolegama iz Mađarskog badminton saveza na uspešnoj organizaciji kao i da se zahvalim izuzetnom gostoprimstvu“, rekao je Jovović.


Datum: 02.06.2024. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...