x

Evropska liga mladih: Kvalifikacije u Osijeku provera i dokazivanje pred finale u Novom Sadu

Evropska liga mladih: Kvalifikacije u Osijeku provera i dokazivanje pred finale u Novom Sadu Foto: SSS

Reprezentacija Srbije će u subotu i nedelju učestvovati u kvalifikacijama Regiona „Istok“ za finalni turnir Evropske lige mladih vazdušnim oružjem, ekipnog takmičenja za strelce od 14 do 18 godina. Takmičenje će biti održano u Osijeku


Našim reprezentativcima će kvalifikacije pre svega biti prilika za dokazivanje mogućnosti i proveru forme, s obzirom da Srbija, kao domaćin, ima obezbeđeno učešće na finalnom turniru, koji će u oktobru biti održan u Novom Sadu.


Sportski direktor SSS Dragan Marković je, na osnovu predloga selektora, objavio sastav za Osijek, u kome je šestoro strelaca puškom i petoro pištoljem. U selekciji je i nekoliko takmičara koji su u martu učestvovali na Evropskom juniorskom prvenstvu


Rivali naše reprezentacije puškom u osiječkoj dvorani „Gradski vrt“ biće Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Ukrajina. Pištoljem će se uz Srbiju nadmetati Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Ukrajina.


Na finalni turnir će se, uz Srbiju, plasirati još po tri selekcije svakim oružjem. Po pravilima Evropske lige mladih na završnom takmičenju učestvuje deset reprezentacija - po tri selekcije iz svake grupe regionalnih kvalifikacija („Istok“, „Zapad“ i „Sever“) i domaćin.


Srpska reprezentacija puškom je godinama redovan učesnik finala Evropske lige mladih i osvajač velikog broja medalja. Poslednjih sezona i naše selekcije pištoljem su napredovale i plasirale se za završnicu.


Na kvalifikacionom turniru će se sve selekcije međusobno sastajati. Za svaki meč selektori biraju četvoročlanu mešovitu ekipu. Svaki strelac ima direktnog rivala u protivničkoj ekipi. Posle svake od četiri serije od po deset hitaca takmičar sa boljim rezultatom osvaja dva poena, ukoliko su izjednačeni svakom ide po poen. Dakle, u svakom pojedinačnom duelu „u opticaju“ je osam poena, a maksimalna pobeda u jednom meču je 32:0.  Ukoliko se susret

završi nerešeno (16:16), pobednika će odlučiti raspucavanje.


Sastav Srbije


Puška: Stefan Agović („Dragan Jevtić Škepo“), Iva Rakonjac (Pančevo 1813), Anđelija Stevanović („Dragan Jevtić Škepo“), David Aćimović („Dragan Jevtić Škepo“), Ljiljana Cvetković (Niš 1881).


Pištolj: Luka Milošević (Akademac), Marko Ninković (Pančevo 1813), Uroš Gajić (Niš 1881), Tea Mikec (Policajac), Nađa Martinović (Partizan), Olga Stojanović („Aleksa Dejović“).


Vođa puta je Jasna Šekarić, selektor za pištolj, a u stručnom štabu su i Saša Iker, Ivan Manojlović (obojica puška), Stefan Višekruna (pištolj) i trener po pozivu selektora Dejan Bajkić (pištolj).


Raspored turnira će biti određen žrebom veče uoči takmičenja.Svaki tim će imati po dva meča svakog takmičarskog dana (subota i nedelja).


Datum: 22.04.2024. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...