x

Završeno EP u Đeru: Dva peta mesta za Srbiju u Trio izazovu

Završeno EP u Đeru: Dva peta mesta za Srbiju u Trio izazovu Foto: SSS

Šampionat Evrope vazdušnim oružjem u Đeru završen  je danas, nadmetanjima u novoj ekipnoj disciplini „Trio izazov“ za tročlane seniorske timove.


Srpske ekipe puškom su bile nadomak završne borbe za medalje. I muškarci i žene su osvojili peta mesta. Ženski sastav pištoljem je zauzeo šestu, a muški istim oružjem 11.poziciju.


Pravila „Trio izazova“ su u svim disciplinama ista. U kvalifikacijama svaki strelac ispaljuje po 20 dijabola za 20 minuta. Osam ekipa sa najboljim zbirom prolaze u četvrtfinale, koje se održava posle petnaestak minuta pauze. I u ovoj fazi svakog očekuje po 20 hitaca u istom vremenskom periodu. Četiri tima prolaze u polufinale. Polufinale je identično kao i prethodne dve faze. U svakom delu takmičenja se kreće od nule, rezultati iz prethodnog dela se ne prenose. Prva dva tima iz polufinala prolaze u meč za zlato, a treći i četvrti u duel za bronzu.


Oba tima puškom imaju za čime da žale, jer „za dlaku“ im je izmakao plasman u polufinale, posle koga je medalja na dohvat ruke.


Muški trio ovim oružjem (Lazar Kovačević, Milenko Sebić, Milutin Stefanović) je u kvalififikacijama zauzeo peto mesto i prošao u četvrtfinale, među osam najboljih. Naš tim se do završnice četvrtfinala nalazio među prva četiri sastava. Polufinale je bilo na vidiku. Ali, par „devetki“ u poslednjih nekoliko hitaca je naše strelce izbacilo iz borbe za medalju. Zauzeli su peto mesto. Svega 0,6 krugova su zaostajali za Nemačkom i Mađarskom, koje su postigle isti rezultat i kao treća i četvrta prošli u polufinale.


Nadmetanje ženskih trio sastava puškom je bilo još dramatičnije. Srbiju su predstavljale Teodora Vukojević, osvajač sedmog mesta u pojedinačnoj konkurenciji, Andrea Arsović i Ivana Anđušić Maksimović. Tri srpske takmičarke su se tokom kvalifikacija bile u konstantnoj borbi za plasman u drugu fazu. Sve je bilo neizvesno do samog kraja. Ali, Srpkinje su u završnici bile sigurne ruke i među osam najboljih plasirale se sa sedme pozicije sa 0,2 kruga boljim rezultatom od sedmoplasirane Mađarske i 0,6 ispred Švedske, koja je ostala ispod crte.


Teodora, Ivana i Andrea su u četvrtfinalu znatno bolje gađale nego u kvalifikacijama. U jednom trenutku su držale i prvo mesto. Kako se četvrtfinale bližilo kraju, izgledalo je da su osigurale mesto među četiri najbolje ekipe. Međutim, Nemačka, koja je vrlo loše startovala u četvrtfinalu je imala sjajan finiš i bukvalno poslednjim hicem prestigla i za 0,2 kruga nadmašila srpski tim koji je tako ostao ispod crte.


Peta mesta ekipa puškom su plasmani kojima naši strelci ne mogu da budu nezadovoljni, ipak...

-Ostaje veliki žal što ni muškarci ni žene nisu nastavili borbu za medalje u polufinalima. Ovaj put je zaista sreća presudila, s obzirom da su nijanse su napravile ključnu razliku. Devojke su odlično gađale u četvrtfinalu. Posle uspona i padova u kvalifikacijama, ušle u dobar ritam, dostigle visok nivo, ali to nije bilo dovoljno. Muškarci su u obe faze nadmetanja postigli ujednačene rezultate, ali ni oni nisu imali sreću na svojoj strani.


Ženska ekipa vazdušnim pištoljem (Zorana Arunović, Brankica Zarić, Jelena Todorović) je posle 20 hitaca kvalifikacija bila na drugom mestu, sa solidnom prednošću u odnosu na većinu timova koje su se nalazile iza srpskog trija. Međutim, u četvrtfinalu nisu ponovile nastup iz prve faze. Zorana Arunović je podigla nivo rezultata, ali koleginice iz tima nisu uspele da je prate, pa je Srbija zauzela šesto mesto.


Srpski muški trio pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov)  je zaustavljen u prvoj fazi takmičenja, zauzevši 11.mesto. Mikec je postigao ostvarenje bolje od proseka neophodnog za prolaz dalje, ali njegovim drugovima iz tima nije išlo kako treba, posebno u završnici, pa su srpski strelci, i pored dobrog početka, ostali bez četvrtfinala.


Tri medalje plus dva finala


Reprezentativci Srbije su na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu osvojili tri medalje. Zorana Arunović je izborila bronzu u gađanju vazdušnim pištoljem. Juniorska ženska ekipa puškom je postala prvak Evrope. Srebro je osvojio juniorski miks Aleksandra Havran/Aleksa Rakonjac.


Uz Zoranu, u pojedinačna finala su se plasirali Teodora Vukojević i Aleksandra Havran. Vukojevićeva je sedma seniorka Evrope vazdušnom puškom, a Havranova četvrta juniorka Starog kontinenta u istoj disciplini.


Rezultati šestog dana


Vazdušna puška, muškarci, trio Kvalifikacije (20 hitaca): 1. Nemačka 631,4, 2. Austrija 630,4, 3. Švedska 629,9... 5. Srbija 627,7... Četvrtfinale: 1. Hrvatska 628,1, 2. Ukrajina 628,1, 3. Nemačka 627,8... 5. Srbija 627,2... 


Vazdušna puška, žene, trio, Kvalifikacije: 1. Norveška 632,1, 2. Nemačka 631,0, 3. Švajcarska 629,7... 7. Srbija 625,5... Četvrtfinale: 1. Mađarska 630,4, 2. Norveška 630,4, 3. Poljska 630,3... 5. Srbija 629,6...


Vazdušni pištolj, žene, trio – Kvalifikacije: 1. Mađarska 577, 2. Srbija 569, 3. Nemačka 568... Četvrtfinale: 1. Ukrajina 568, 2. Mađarska 567, 3. Gruzija 566... 6. Srbija 561...


Vazdušni pištolj, muškarci, trio – Kvalifikacije: 1. Nemačka 586, 2. Letonija 577, 3. Turska 576... 11. Srbija 563...


Datum: 03.03.2024. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...