x

Svetske zvezde u Bačkoj Topoli

Svetske zvezde u Bačkoj Topoli
Spektakularnim mečom Srbija - reprezentacija sveta 27. decembra u 14 časova svečano će se otvoriti kuglana sa šest staza u Bačkoj Topoli "Funk arena".

Biće to najveća revija svetskih zvezda, jer će učestvovati svi osvajači medalja pojedinačno i za kombinaciju sa ovogodišnjeg SP u Brnu! Reprezentaciju Srbije vodiće selektor Miloš Ponjavić, dok će na kormilu selekcije sveta biti Karl Hajnc Šmit (Nemačka).

Bačka Topola, koja ima ogromnu kuglašku tradiciju, zaslužila je ovu kuglanu koja je jedna od najlepših u svetu i drago mi je što će je zvanično otvoriti reprezentacija Srbije, šampion sveta 2009. i 2011. i "bronzana" 2013. protiv selekcije sveta u kojoj je prva violina svetski rekorder sa 734 čunja Mađar Tamaš Kiš - kaže Miloš Ponjavić.- Pozvao sam pod zastavu sve one koji su bili kovači naših velikih uspeha u poslednjih deset godina kao i neke mlade igrače. Nedostaje Uroš Jagličić koji je, iako dobro igra super ligu, još rekovalescent pa sam ga poštedeo.


Ponjavić planira u januaru prvo okupljanje kanndidata za reprezentaciju u zaletu za ekipno Prvenstvo sveta u Nemačkoj u maju 2015.
- Neki igrači su se meni zahvalili, nekima ću se ja zahvaliti i sigurno je da će u Nemačku ići znatno podmlađena reprezentacija. Na žalost, baza odakle smo crpeli talente se smanjila, imamo ih, ali ne u tolikoj meri kao ranije i svi zajedno moraćemo da se uhvatimo u koštac sa ovim problemom koji nije prisutan samo u našem sportu - naglasio je Ponjavić.

Miloš Ponjavić je za reviju zvezda u Bačkoj Topoli pozvao Vilmoša Zavarka i Daniela Tepšu (Sport, Podbrezova), Jovana Ćalića, Gorana Ostojića, Igora Kovačića, Čongora Baranja i Miloša Simijonovića (Beograd), Roberta Ernješija i Tibora Sela (Segedin). Rivali će im, u reprezentaciji sveta biti mađarski reprezentativci Levante Kakuk, Norbert Kiš i Žombor Zapletan, svetski šampion iz Skoplja 2006. srpski reprezentativac Arpad Antal (Beograd), hrvatski reprezentativci Branislav Bogdanović i Matko Bulka, makedonski asovi Damir Fućkar i Aleksandar Sokolovski i Austrijanac Lukas Huber. Igraće se sa svih devet igrača, na šest staza, u tri "bloka".


Ljubitelji kuglanja u "Funk areni" tako će imati priliku da na delu vide sve osvajače medalje u pojedinačnoj konkurenciji sa ovogodišnjeg SP u Brnu (Kakuk, T. Kiš, Ostojić, Huber) i u kombinaciji (T. Kiš, Kovačić i Zavarko). U sprintu nedostaju prvak sveta Čeh (Slovačka) koji je operisao koleno i vicešampion Lupu (Rumunija) a u ovoj disciplini su bronze osvojili naši reprezentativci Zavarko i Kovačić. Igraće i "bronzani" u miksu (sa Jasminom Anđelković) srpski reprezentativac Čongor Baranj.

U selekciji sveta Tamaš Kiš (Mađarska) je i broj jedan na svetskoj rang listi. Zavarko je drugi, a na deobi trećeg mesta je Mađar Kakuk. Fućkar je deveti, Huber 11, Ostojić 12, Baranj 13, Zapletan 14, Ernješi 19, Tepša 21, Bulka 22... Sa svetske rang liste za gran pri turnire igraće prvoplasirani Baranj, drugoplasirani Zavarko, petoplasirani Tepša, šestoplasirani Ćalić (svi Srbija), osmoplasirani Zapletan, devetoplasirani Ernješi (Srbija), 11. Kakuk, 19. Sel (Srbija), 25. Kovačić (Srbija)...

Posle revijalnog meča, u nedelju 28. decembra odigraće se pojedinačni turnir sa lepe novčane i robne nagrade! Mesta ima za 24 najbolja - 20 iz kvalifikacija koje traju već desetak dana i četvoricu po pozivu organizatora. U kvalifikacijama je čak tri puta do sada obaran rekord kuglane: prvo Zavarko 673, potom Tepša 680 i ponovo Zavarko 698! U kvalifikacijama, uz kotizaciju, moguće je "bacati" i više puta i trenutni redosled je: 1. Vilmoš Zavarko 698, 2. Danile Teša (obojica Sport) 680, 3. Čongor Baranj 663, 4. Goran Ostojić (obojica Beograd) 644, 5. Branislav Bogdanović (Zaprešić, Hrvatska) 630, 7. Ivan Mesaroš (Jedinstvo, Novi Bečej) 626, 7. Žolt Kiš (Polet AV, Sombor) 614, 8. Tibor Sel (Srbija, Segedin) 614, 9. Bojan Vlakeski (Makedonija, Vardar) 611 čunjeva itd. Među 20 najboljih u apsolutnoj konkurenciji su trenutno i dve dame: na 12. mestu je "bronzana" u miksu sa SP u Brnu Jasmina Anđelković iz novosadskog Džambo investa sa 605 čunjeva i na 20. mestu Sabina Šokac (Pionir) sa 587 čunjeva. Kroz kvalifikacije je prošlo do sada 59 kuglaša i kuglašica.

Organitzaciju spektakla pomogli su Funk, Sat trakt komunikacije, Usluga, restoran Gurman, KSS... Ulaz je slobodan.

Datum: 26.12.2014. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...