x

Zorani Arunović izmakla titula za najboljeg strelca sveta u 2013.

Zorani Arunović izmakla titula za najboljeg strelca sveta u 2013.
      
Zorani Arunović, srpskoj reprezentativki u gađanju pištoljem, za dva poena izmakla je titula strelca 2013. godine u svetu u izboru Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF) čije je sedište u Minhenu.

Artunovićeva je u glasanju članova Sportske komisije ISSF, Savetodavnog trenerskog komiteta ISSF i novinara koji prate streljaštvo dobila 53 glasa, samo dva manje od pobednice Džesike Rosi (Italija) olimpijske šampionke u gađanju glinenih golubova - trap iz Londona koja je imala 55 poena. Treće mesto sa 52 poena pripalo je kineskoj takmičarki puškom Liuksi Vu. Koliko je srpsko streljaštvo bilo uspešno prošle godine, svedoči i činjenica da je na na listi od deset takmičarki koje su dobile glasove na šestom mestu Andrea Arsović dvostruka pobednica Svetskog kupa  i vlasnica malog kristalnog globusa za drugo mesto u finalu Svetskog kupa u Minhenu sa 46 bodova, a na devetom Ivana Maksimović (srebro u finalu Svetskog kupa u Minhenu, dve bronze na Svetskom kupu u Čangvonu, bronza na EŠ i zlato i srebro na MI) sa 12 poena.

Rosijeva je, kao 17 - godišnjakinja bila strelac godine u svetu i za 2009. Lane je  osvojila svetsku titulu u  Limi, evropsko i mediteransko zlato i srebnu i bronzanu medalju na Svetskim kupovima u Akapalku i El Ainu.

Zorana Arunović je prošle gdine osvojila dva mala kristalna globusa za druga mesta sa oba pištolja u finalu Svetskog kupa u Minhenu, a po broju trofeja (pet) sa Svetskih kupova je među najtrofejnijim strelcima sveta: osvojila je srebrne medalje u Čangvonu i Granadi vazdušnim pištoljem,  a u Fort Beningu MK pištoljem. Bronzani trofeji pripali su joj u Granadi MK i Fort Beningu vazdušnim pištoljem. Počela je prošlu gdinu u februaru zlatnom ekipnom medaljom na EŠ u Danskoj sa Bobanom Veličković i Jasnom Šekarić. Na MI je osvojila dve medalje zlatnu i srebrnu. Sa ekipom u kojoj su bile Jasna Šekarić i Danica Rašeta i bronzu u Osijeku na Šampionatu Evrope MK pištoljem.

U muškoj konkurenciji titulu strelca godine poneo je Henri Junghaenel (Nemačka) sa 83 boda ispred Kineza  Haorang Janga sa 64 i Jong Oh Jina (Koreja) sa 63 boda. Andrija Zlatić, srpski reprezentativac pištoljem našao se na petom mestu sa 28 bodova.

Jungahenel  je lane osvojio prvo mesto u Minhenu u finalu Svetskog kupa MK puškom 60 metaka ležeći. Pobedio je u Svetskom kupu u Čangvonu u obe discipline MK puškom (trostav i 60 ležeći), osvojio evropsko srebro u Osijeku MK puškom 60 metaka ležeći i bronzu u ovoj disciplini u Scetskom kupu u Granadi.

Zlatić je 2013. osvojio dve zlatne medalje na Svetskim kupovima, obe MK pištoljem (Fort Bening i Minhen) i srebro vazdušnim pištoljem u Minhenu.

Strelci godine bili su Jasna Šekarić (1990. i 1994) i Goran Maksimović (1988).


Datum: 13.01.2014. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...