x

Šampionski slalom košarkaša Radničkog kroz Drugu mušku ligu Srbije

Šampionski slalom košarkaša Radničkog kroz Drugu mušku ligu Srbije Foto: SPD RADNIČKI

Kragujevac je ponovo u košarkaškoj žiži, i to zaslugom košarkaša Radničkog, koji su dva kola pre kraja takmičenja u Drugoj muškoj ligi Srbije osigurali prvo mesto na tabeli i povratak u Košarkašku ligu Srbije.

Iako na prvi pogled deluje da su se Kragujevčani bukvalno „prošetali“ kroz drugoligaški rang takmičenja, prava istina je da put od „nulte tačke“, sa koje se krenulo prošlog leta nakon ispadanja iz KLS, do povratka u elitno društvo nije bio nimalo lak i da iza njega stoje meseci predanog rada, pažljivog planiranja i maksimalne posvećenosti ispunjenju zacrtanog cilja. 

Jako uspešna sezona za nas, koju završavamo kao lideri Druge muške lige Srbije, što nam je uostalom i bio cilj od momenta kada smo se okupili. Mislim da smo to našim radom i trudom tokom čitave sezone apsolutno zaslužili. Pripremni period smo odradili jako dobro, formirali širok i kvalitetan roster, što nam je omogućilo da uspešno odgovorimo zahtevima takmičenja i izborimo plasman u KLS, i to sa najviše pozicije na tabeli. Želeo bih ovim putem da čestitam svojim igračima, saradnicima iz stručnog štaba, direktoru kluba Srećku Otoviću, kao i kompletnom rukovodstvu SPD Radnički na ostvarenom uspehu, poručuje Stevan Mijović, mladi košarkaški stručnjak pod čijom je trenerskom palicom Radnički izborio povratak u najviši rang takmičenja.

Svakako da najveća zasluga za ostvareni uspeh pripada samim igračima, koji su stoički izneli teret čitave sezone na svojim plećima, što nije bilo nimalo jednostavno, posebno ako se ima u vidu da su Kragujevčani u svaku utakmicu ulazili pod imperativom pobede. 

Od samog početka sezone znali smo šta je naš cilj i u tom pravcu usmerili smo svu svoju energiju i resurse. Na vreme smo kompletirali roster, odigrali nekoliko jakih kontrolnih mečeva protiv ekipa iz ABA 2 i KLS lige, koji su nam dali jasniju predstavu o našim mogućnostima i kvalitetu, tako da smo prilično spremno dočekali sam početak sezone. Mislim da smo prikazanim igrama i pobedama u direktnim okršajima sa glavnim konkurentima u borbi za plasman u KLS pokazali da zaslužujemo mesto u najvišem rangu takmičenja, ocenjuje Đorđe Milosavljević, koji se minulog leta vratio u svoj matični klub sa namerom da mu pomogne u misiji povratka u Košarkašku ligu Srbije. 

Mada su maltene čitavu sezonu odigrali u visokom ritmu, problemi sa povredama nekolicine bitnih igrača, poput Mihaila Jovičića i Milića Blagojevića, doveli su do blagog pada u formi ekipe trenera Stevana Mijovića u sam smiraj protekle kalendarske godine, koji je srećom bio trenutnog karaktera, pa samim tim nije ozbiljnije poremetio takmičarske planove Kragujevčanima.

Povrede su sastavni deo sporta i normalno je da u jednom periodu sezone dođe do takvih problema. Mi smo imali tu sreću da nam se to dogodilo u najpovoljnijem momentu, pred sam odlazak na novogodišnju pauzu. Nakon toga, kada smo ponovo kompletirali redove, sve je došlo na svoje pravo mesto, što se uostalom moglo videti u plej-ofu, konstatuje Mijović.

Iz sadašnje vizure deluje da je Radnički imao više problema u grupnoj fazi takmičenja nego u plej-ofu, gde i nakon šest odigranih kola nije osetio gorčinu poraza. Strateg kragujevačkog tima Stevan Mijović to objašnjava razlikom u kvalitetu timova iz jedne i druge grupe u osnovnom delu takmičenja.   

Iskreno rečeno, naša grupa bila je daleko jača od ove druge grupe, u kojoj su igrali Borac, Pirot, Radnik i Slodes. Da je to zaista tako, potvrđuje činjenica da dve ekipe iz naše grupe ulaze u KLS, a da čak četiri ekipe iz druge grupe ispadaju u niži rang takmičenja, smatra Mijović.

Iskusni Đorđe Milosavljević ističe da se razlika u kvalitetu između Druge muške lige Srbije i KLS iz godine u godine sve više smanjuje i da su trenutno oba takmičenja na približnom nivou.

Kao neko ko je igrao i osvajao KLS, mogu sa sigurnošću da kažem da su ove dve lige maltene istog takmičarskog intenziteta. Ono što takođe mogu da primetim, jeste da je kvalitet Druge muške lige iz godinu u godinu na sve višem nivou, da je tu dosta mladih i talentovanih igrača, što znači da ova liga ima potencijal da u budućnosti bude još kvalitetnija, naglašava Milosavljević.

Do kraja sezone košarkaše Radničkog očekuju još dve utakmice, protiv Pirota u gostima i Radnika iz Surdulice u SBB Jezeru, a želja igrača i članova stručnog štaba je da nadmetanje u plej-ofu okončaju sa maksimalnim učinkom. Već u subotu od 18 časova u Sportskoj hali Kej u Pirotu Šumadince očekuje gostovanje istoimenom domaćinu, koji je ove sezone doživeo samo dva poraza u svojoj dvorani. Takođe, Piroćanci su se u prethodnoj utakmici sa Kragujevčanima u SBB Jezeru, u kojoj su izabranici Stevana Mijovića trijumfovali rezultatom 97:87, pokazali kao „tvrd orah“ i ekipa koju je teško naterati na kapitulaciju. 

Pirot je dosta dobro selektirana ekipa, predvođena sjajnim trenerom, koja u svom rosteru ima veliki broj kvalitetnih mladih igrača. Poznati su po tome da retko gube utakmice u svojoj dvorani, tako da nas sigurno očekuje jedan veoma težak i zahtevan meč. Iako smo već ostvarili sve svoje zacrtane ciljeve, želja nam je da takmičenje u plej-ofu okončamo bez poraza, tako da na ovo gostovanje odlazimo pod punom borbenom gotovošću, spremni da dopišemo novi trijumf na svoj konto, kategoričan je Milosavljević.

Utakmica u Pirotu, kao i naredni duel sa Radnikom u poslednjem kolu, dobro će doći treneru Mijoviću da testira mogućnosti mlađih igrača, koji su veći deo sezone presedeli na klupi.

Mi smo već na utakmici sa Borcem iz Zemuna pružili nešto veću minutažu mlađim igračima, a namera nam je da sa tom praksom nastavimo i u naredne dve utakmice. Sigurno da je nakon obezbeđenog prvog mesta na tabeli i plasmana u KLS teško zadržati fokus igračima, ali ćemo se svojski potruditi da preostale dve utakmice odigramo maksimalno ozbiljno i da sezonu privedemo kraju na način kako to dolikuje šampionu Druge muške lige Srbije, jasan je Mijović.

Krunu sezone predstavljaće svakako utakmica poslednjeg kola protiv Radnika iz Surdulice u SBB hali Jezero, na kojoj će košarkaši Radničkog, zajedno sa svojim vernim navijačima, proslaviti osvajanje prvog mesta u Drugoj muškoj lige Srbije i povratak u Košarkašku ligu Srbije. 

Svi sa nestrpljenjem čekamo poslednje kolo i tu utakmicu protiv Radnika iz Surdulice. Ja već sada želim da uputim poziv svim našim navijačima i ljubiteljima košarke u Kragujevcu da idućeg četvrtka dođu u SBB halu Jezero u što većem broju da svi zajedno proslavimo titulu prvaka Druge muške lige Srbije i ulazak u KLS, poručuje Milosavljević.

U Radničkom još uvek ne žele da se bave planovima za narednu sezonu sve dok se trenutna ne privede kraju, ali ističu da će svakako nastojati da na što bolji način odgovore zahtevima jednog ozbiljnog takmičenja kao što je Košarkaška liga Srbije.

Ono što nam je sada najvažnije, to je da ove dve utakmice, koliko nam je preostalo do kraja sezone, odigramo maksimalno ozbiljno, da ostanemo zdravi i proslavimo ostvareni uspeh sa našim navijačima. Što se tiče planova za KLS, još uvek je rano, ali pričamo, razmišljamo o određenim potezima, mada je sve to daleko od nekih konkretnih planova, otkriva trener Mijović.

U sličnom tonu odgovara i Đorđe Milosavljević, koji između redova poručuje da će Radnički u povratničkoj sezoni u KLS imati daleko veće ambicije nego što je to puki opstanak u ligi.

Zaista je rano još uvek pričati o narednoj sezoni i takmičenju u KLS-u, ali sigurno je da naša uprava, na čelu sa direktorom kluba Srećkom Otovićem, ima najveće moguće ambicije, što znači da se nećemo zadovoljiti samo opstankom u ligi, već nam je želja da odemo korak dalje i pokušamo da se umešamo u borbu za plasman u ABA 2 ligu, zaključuje jedan od ljubimaca kragujevačke publike.


Datum: 24.03.2023. Autor: SPD Radnički

PROČITAJTE JOŠ...