x

Mega i Crvena Zvezda u finalu Kupa Radivoja Koraća 2023

Mega i Crvena Zvezda u finalu Kupa Radivoja Koraća 2023

Prvi finalista Triglav osiguranje Kupa Radivoj Korać je Mega MIS, koja je u polufinalu zahvaljujući sjajnom drugom poluvremenu pobedila FMP i u subotu u 21.00 sat čeka pobednika duela Crvena zvezda – Partizan.


Uvodni minuti protekli su u egalu, da bi FMP u 6. minutu poveo 11:6. Obe ekipe bile su prilično u grču, a po isteku prve deonice bilo je 24:20.


Na kraju prve i u većem delu druge deonice Mega skoro 12 minuta nije postigla koš iz igre, već samo devet poena sa linije slobodnih bacanja, što je FMP iskoristio da stekne značajnu razliku – 38:23. Ipak, Mega je uspela da smanji minus do odlaska na veliki odmor.


U uvodim minutima treće četvrtine Mega je napravila seriju 7:2 i približila se na 37:42. Trojka Šaranovića prekinula je tu seriju, da bi Bič novom trojkom za FMP vratio na „plus 11“ – 48:37. Ponovo je Mega uhvatila priključak trojkom Kovačevića i poenima Rudana, da bi Kovačević doneo izjednačenje – 52:52.


Kup Radivoja Koraća 2023


Raspored utakmica i rezultati - Kup Radivoja Koraća 2023


Početak poslednje deonice bio je potpuno izjednačen, sa promašajima na obe strane, sve do nove trojke Kovačevića za prednost Mege – 57:54 u 32. minutu. Nastavila je Mega potpuno da kontroliše igru, a posle trojki Uskokovića i sjajnog Kovačevića bilo je velikih 66:56. Podigao je Cerovina trojkom na 69:56 u 35. minutu, pa se FMP našao u velikom problemu. Odgovorio je Valinskas sa pet vezanih poena, da bi Cerovima ponovo pogodio za tri uz faul i doneo ogromnih 74:61 na 3:35 pre kraja. Sudije su tada odlučile da prekinu meč zbog neprimerenog skandiranja i vređanja FMP i isprazne deo tribine, pa je pauza potrajala pola sata.


Kada je utakmica nastavljena Cerovina je pogodio dodatno bacanje (75:61), Mur je promašio trojku, ali je na drugoj strani još jednom pogodio Kovačević i praktično nagovestio konačni ishod – 78:61. Pokušavao je tim iz Železnika da se vrati šutevima za tri poena, ali je Mega pametnom igrom privela meč kraju u svoju korist.


FMP SOKERBET – MEGA MIS 67:86 (24:20, 16:10, 14:22, 13:34)


Kompletnu statistiku pogledajte ovde.


Izjave nakon utakmice:


Nenad Stefanović


Čestitke Megi na zasluženoj pobedi. Igrali smo dosta dobru utakmicu 25 minuta, ali već zatvaranje poluvremena nije bilo dobro, trebalo je da bude 15 za nas. Usledio je veliki pad, iz kojeg nismo uspeli da se vratimo. Igrači sa klupe Uskoković i Kovačević su dali veliki doprinos i prelomili utakmicu. Odmaramo koji dan i nastavljamo da radimo i treniramo.


Marko Pavićević


Čestitke Megi na fer i korektnoj igri. Težak poraz za nas. Videćemo gde smo grešili nastavićemo da treniramo i okrećemo se sezoni u ABA ligi“, rekao je Pavićević.


Marko Barać


Velika pobeda za nas i pored nešto lošijeg starta, gde nas je FMP izbacio iz napadačkog ritma i nismo uspeli da se adaptiramo. Došlo je do pada energije kada je zagrađivanje koša u pitanju, gde su dominirali u skoku u prvom poluvremenu iako je to bio jedan od osnovnih zadataka za današnju utakmicu. Kada smo našli rešenje za te napadačke stvari, došlo je puno više energije i na pritisak koji smo imali na loptu priključili su se visoki igrači i u drugom poluvremenu je bila drugačija slika što se skokova tiče. U najavi sam napominjao da u našem timu ne postoji samo nekoliko igrača, već praktično ceo tim. To se pokazalo večeras, neki momci su koji su veoma bitan deo našeg tima večeras su preuzeli odgovornost i u drugom poluvremenu ubacili neke šuteve i puno pomogli da se pobedi. Čestitam svim igračima još jednom na dobroj utakmici, velikom preokretu i važnoj pobedi i želim FMPu da ostvari svoje ciljeve u drugim takmičenjima.


Luka Cerovina


Čestitam ekipi na zasluženoj pobedi, ušli smo loše u meč, bili u grču, ali pred kraj prvog poluvremena i čitavo drugo smo bili u neverovatnoj energiji i zasluženo došli do pobede. Čestitam FMP i želim im svu sreću u nastavku sezone.




U prepunoj dvorani „Čair“, u drugom polufinalnom meču Triglav osiguranje Kupa Radivoj Korać, Crvena zvezda je bila bolja od Partizana i plasirala se u veliko finale, gde će u subotu od 21.00 sat igrati za „Žućkovu levicu“ protiv ekipe Mege.


Utakmica je od prvog minuta krenula u žestokom ritmu, a posle razmene trojki Lazića i Ledeja bilo je 5:5. Posle dostagrešaka i  promašenih šuteva na obe strane, Partizan je trojkom Ledeja u 7. minutu poveo 12:7. Pogađao je na drugoj strani Nedović, a na prvi odmor se otišlo pri rezultatu 21:15 za crno-bele.


Posle nešto manje od dva minuta druge deonice, trener Zvezde Duško Ivanović je isključen zbog protesta posle jedne odluke sudija kada je Petrušev bio na zakucavanju i smatrao je da je fauliran. Panter je iskoristio slobodna bacanja, ponovo Ledej pogodio za tri i doneo Partizanu 28:17. Brzo su crveno-beli smanjili minus, ali je Naneli u 15. minutu trojkom ponovo podigao na „plus deset“ – 31:21. Nije Zvezdu služio šut, što je Partizan pametno koristio i držao veliki plus, koji je u 18. minutu iznosio i 18 poena (44:26). Vratila se Zvezda u život serijom 8:0 za 34:44, koliko je i bilo na poluvremenu.


Držao je Partizan i u uvodnim minutima desetak poena prednosti, da bi Kampaco trojkom smanjio na 40:47, pa Vildoza u 24. minutu na 45:50. Nije ekipa trenera Željka Obradovića iskoristila nekoliko napada, Kampaco je pogodio dva bacanja za 47:50, ali je uzvratio Lesor zakucavanjem, pa Naneli dvojkom i opet je Partizan imao „plus osam“ – 54:47. Ponovo su se crveno-beli približili, ali je Naneli držao prednost crno-belih. Vezao je Petrušev sedam poena i u  30. minutu doneo prednost Zvezdi na 59:58.


Nastavio je sjajni Petrušev da pogađa i na početku poslednje četvrtine, pogodio je trojku Nedović za 64:60, pa ukrao loptu, da bi Petrušev nastavio dominaciju zajedno sa Nedovićem, čija je trojka donela Zvezdi 69:60. Posle toga, sedam i po minuta pre kraja, sudije su prekinule meč i otišle u svlačionicu zbog ubacivanja tvrdih predmeta na teren. Utakmica je nastavljena posle pola sata košem Lesora, Partizan je pojačao odbranu, crveno-beli promašili dva šuta, ali su pet minuta pre kraja posle dva zakucavanja Mitrovića poveli 75:64. Pogodio je trojku Ledej, ali je Vildoza ukrao loptu i uzvratio. Smanjio je Naneli sa „2+1“ na 70:77, a onda i Panter trojkom na 73:77 na 2:09 pre kraja. Lesor je faulirao Vildozu na šutu za tri poena, a on je sva tri puta pogodio. Kampaco je ukrao loptu, a Bentil poentirao za velikih 82:73 na 1:15 pre kraja. Ponovo crno-beli nisu iskoristili napad, pa je Zvezda rutinski privela meč kraju.


PARTIZAN MOCART BET – CRVENA ZVEZDA MERIDIANBET 75:83 (21:15, 23:19, 14:25, 17:24)


Kompletnu statistiku možete videti ovde.


Izjave nakon utakmice:


Duško Ivanović


Igračima sam rekao da je ovo druga utakmica i da gledam tako. Mi smo došli ovde da osvojimo kup, da moramo da dobijemo tri. Ova je bila druga, sledeći treća. Sa tim mentalitetom moramo da idemo. Mi smo i pored loše igre na poluvremenu imali izvanredan rezultat. To sam rekao i igračima. Samo je nedostajalo agresivnosti koju nismo imali na početku. Kada sam ovde došao prvi dan, video sam da su to čvrsti momci, borci. To se i sada pokazalo. Kasnije smo igrali kako treba. Velike utakmice rešavaju neke potezi pojedinaca, ali ovo je više bila timska pobeda.


O finalu protiv Mege…


Biće teško. Poznajemo dobro tu ekipu, moramo da budemo koncentrisani sve vreme. Imamo malo vremena i spremićemo tu utakmicu. Moramo da igramo svih 40 minuta. Oni su i sada pokazali da su dobra ekipa. Gubili su 17, pa pobedili 17 razlike. To je mlada talentovana ekipa.


Branko Lazić


-Čestitam ekipi na velikoj pobedi, iako u meč nismo ušli kao u drugom poluvremenu. Uspeli smo da iznesemo sav pritisak, sve što se dešavalo na terenu i van njega. Sve to daje još veći značaj pobedi. Hvala navijačima koji su nas podržavali ceo meč, bez kojih ne bismo uspeli. Nadam se da će doći i u subotu da nas podrže.


Željko Obradović


Otvorili smo izvanredno utakmicu, igrali veoma dobro, ali smo onda dozvolili Zvezdi da se vrati u finišu prvog poluvremena, gde smo primili osam veoma lakih poena i radili sve pogrešno u odnosu na ono što smo postavili. Razgovarali smo na poluvremenu, igrači su bili svesni toga…Otvorili smo drugo poluvreme pogotom uz faul, otišli na 13 razlike.To je ono zbog čega mi je žao. Igrači imaju želju, ali ona mora da bude prisutna 40 minuta. A ne da dozvolimo da Zvezda trči kontru, da imaju polaganje i promaše, a da se niko ne vraća nazad, pa da nemamo igrača u tranziciji, da ostanu dvojica na jednom igraču, a šuter slobodan… To za ovakvu utakmicu nije moguće.I u napadu je bilo grešaka, nismo bili dovoljno agresivni. A to što su dvojica naših igrača imala rano četiri lične greške, Ledej i Eksum, uticalo je. Onda se i Lesor požalio na povredu. Morao je napolje. Bez njih trojice, to je bio najgori period naše igre. Što je Zvezda iskoristila i okrenula rezultat. Žao mi je igrača. Imali su ogromnu želju, ali želja mora da bude prisutna 40 minuta.


Danilo Anđušić


-Mislim da smo sami sebe pobedili večeras. U prvom poluvremenu otvorili smo utakmicu sjajno i na pravi način, pre svega odbrambeno i onako kako želimo da igramo od prvog minuta. Zbog toga samo imali tu veliku prednost u prvih 15 minta. To se kasnije totalno promenilo. Mnogo smo dozvolili lakih poena Zvezdi, pre svega u trećoj četvrtini. Dok smo bili u bonusu pravili smo neke faulove, gde su oni iz bacanja postizali lake poene, otvarali smo njihove šutere, što su oni iskorsiti i preokrenuli u svoju korist. Boriili smo se, ali nedovoljno izgleda. Sezona je duga, trofej manje, naravno da nam je svima teško i da nije sve jedno. Sutra je novi dan, moramo da se okrenemo ka ovim takmičenjima koja su ostala i da nastavimo sa našom igrom koju smo prikazivali poslednjih mesec i po dana. (Izvor: KSS)


Datum: 17.02.2023. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...