" />
x

Andrea Lekić proglašena za najbolju rukometašicu sveta za 2013

Andrea Lekić proglašena za najbolju rukometašicu sveta za 2013

Još jedan uspeh srpskog rukometa, posle srebrnih medalja ženske i muške reprezentacije, Srbija ima i najbolju rukometašicu sveta. Kapiten ženske rukometne reprezentacije Srbije, Andrea Lekić proglašena je za najbolju rukometašicu sveta za 2013. godinu na tradicionalnom izboru Međunarodne rukometne federacije. Nagradu za najbolju rukometašicu sveta Andrei je pre početka finalnog meča na EP u Herningu u Danskoj, uručio Hasan Mustafa, predsednik IHF-a i Kim Klastrup, direktor kompanije Grundfos.

Andrea Lekić dobila je najviše glasova stručnog žirija, predstavnika medija i navijača, koji su do 21. januara putem sajta IHF-a mogli da glasaju. U izboru za najbolju rukometašicu sveta učestvovalo je ukupno pet rukometašica, pored Andree, Katarina Bulatović(Crna Gora), Hajdi Loke (Norveška), Katrin Lunde (Norveška) i Anita Gerbic (Mađarska).

Izjava - Andrea Lekić, kapiten ženske rukometne reprezentacije Srbije
- Osećam se neverovatno i malo je reći da sam oduševljena. Biti proglašen za najbolju na svetu od strane Međunarodne rukometne Federacije je najveće individualno priznanje koje se može dobiti u karijeri. Protekla godina je za mene definitivno bila fantastična i ovo priznanje je mali deo slagalice koji je nedostajao da ostane godina iz snova - rekla je Andrea i dodala: - Zahvalila bih se svima koji su glasali, saigračicama iz Đera i Vardara, saigračicama iz reprezentacije i naravno mojoj porodici i prijateljima na neizmernoj podršci svih ovih godina.

O Andrei Lekić
Andrea Lekić rođena je 6. septembra 1987. godine u Beogradu.
Rukomet je počela da igra 2000. godine u mlađim kategorijama ORK Beograd. Karijeru je nastavila u najtrofejnijem srpskom klubu - Radničkom iz Beograda, gde je provela dve sezone (2005-2007). Sa Knjaz Milošem iz Aranđelovca osvojila je prvu šampionsku titulu u sezoni 2006/2007. To je ujedno bila i prva titula Knjaz Miloša u istoriji kluba. Posle godinu dana u Aranđelovcu, leta 2007. godine, potpisala je ugovor sa dvostrukim šampionom Evrope - ljubljanskim Krimom. Za četiri godine u Sloveniji, osvojila je isto toliko duplih kruna sa svojim timom i tri puta igrala u četvrtfinalu EHF Lige šampiona.

Za mađarski Đer potpisala je 2011. godine. U prvoj sezoni joj je izmakla evropska kruna u finalu sa ekipom podgoričke Budućnosti, ali je do najvećeg uspeha u klupskoj karijeri stigla maja 2013. godine, kada je mađarski šampion u finalu EHF Lige šampiona savladao norveški Larvik. Prošlog leta se odlučila za još jedan profesionalni izazov potpisom ugovora sa makedonskim Vardarom. U prvih par meseci sezone ostvaren je plasman u TOP 8 EHF Lige šampiona sa realnim šansama da se Andrea nađe i na prvom F4 turniru, koji će se maja 2014. godine održati u Budimpešti.


Reprezentacija Srbije
Dres seniorske reprezentacije Srbije prvi put je obukla 2006. godine kao veliki potencijal srpskog rukometa. Iste godine učestvovala je i na Evropskom prvenstvu u Švedskoj. Za državni tim nastupala je i na Evropskim prvenstvima u Makedoniji, Danskoj i Norveškoj, odnosno, Srbiji 2012. godine. Najveći uspeh, ostvarila je osvajanjem srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u Beogradu decembra prošle godine.


Priznanja
Najbolja igračica planete u izboru Međunarodne rukometne Federacije za 2013. godinu, još jednom je bila nominovana za najbolju, dve godine ranije, kada je zauzela četvrto mesto. Izabrana je u idealnu postavu Evropskog prvenstva 2012. godine kao najbolji srednji bek.


Rad sa mladima
Organizator je rukometnog kampa za rukometne polaznike "Andrea Lekić", koji će narednog leta imati svoje drugo izdanje u Vrnjačkoj Banji.

Zvanični sajt Andree Lekić - www.andrealekic.com



Datum: 27.01.2014. Autor: Aleksandra Adžić

PROČITAJTE JOŠ...