x

Održana 34. Beogradska kritična masa

Održana 34. Beogradska kritična masa

Više od 60 Beograđana koji bicikl koriste kao gradsko prevozno sredstvo se u subotu 25.01.2014. godine okupilo na Trgu republike i učestvovalo u zajedničkoj vožnji ulicama grada u sklopu sada već tradicionalne Kritične mase.

Tema 34. Kritične mase bila je "Superheroji na biciklu" kojom biciklisti aludiraju na činjenicu da promocijom i praktikovanjem ovog vida prevoza oni zapravo smanjuju broj automobila u gradu, količinu zagađenja vazduha i svojom aktivnošću utiču na promociju zdravijeg načina života.

Jedan broj biciklista je došao maskiran u svoje omiljene junake, u cilju privlačenja pažnje prolaznika, ali činjenica je da se svako ko vozi bicikl ovih dana oseća kao superheroj!

Bilo je i onih koji su prevalili put od 120km na biciklu, kako bi bili deo Kritične mase, kao i naših sugrađana koji su svojim primerom superherojstva pokazali da ljubav prema biciklu greje.

Zbog hladnijeg vremena i snega odziv je bio manji nego ostalih meseci kada se okupi najmanje 150 biciklista, ali su juče Beograđani superherojski pokazali da ne zaostaju za Kopenhagenom, Utrehtom i ostalim gradovima gde se bicikl vozi tokom cele godine, pa i po snegu!

Kritična masa je zajednička biciklistička vožnja koja se odvija u preko 300 gradova širom sveta, sa ciljem skretanja pažnje na probleme sa kojima se biciklisti i biciklistkinje susreću u svakodnevnom saobraćaju. U Beogradu, održava se svake poslednje subote u mesecu sa početkom u 17h sa Trga Republike. To je mesečna proslava biciklizma (ne protest), događaj koji pripada građanima i građankama na najdirektniji mogući način.



Datum: 28.01.2014. Autor: N/A N/A

PROČITAJTE JOŠ...