x

Rukometaši Srbije ponovo na pobedničkom koloseku, savladana Argentina

Rukometaši Srbije ponovo na pobedničkom koloseku, savladana Argentina Foto: Rafal Oleksiewicz

Rukometaši Srbije posle teškog poraza od reprezentacije Norveške pronašli su snagu i mentalno i fizički i savladali Argentinu rezultatom 28:22 (12:10).


U drugoj utakmici grupne faze Svetskog prvenstva, Vukašin Vorkapić dobio je priliku da počne od prvog minuta, uz Pešmalbeka na crti, kapitena Nemanju Ilića na suprotnoj strani, bekovsku trojku Đorđić-Kukić-Orbović i sa Cuparom na golu. 


Svetsko prvenstvo u rukometu 2023


Raspored utakmica i rezultati - Svetsko prvenstvo u rukometu 2023


Početak utakmice nije bio ohrabrujući s obzirom da je promašeno nekoliko zicera, ali je Cupara sa dve odbrane u prvih nekoliko minuta sprečio južnoameričku selekciju da to kazni. Stameni čuvar mreže završio je utakmicu sa četiri odbrane od ukupno 11 koliko je uz Milosavljeva sa gola zaustavljeno pokušaja do kraja ovog susreta.


Miloš Orbović otvorio je napad Srbije sa bekovske pozicije i bio jedan od konstantnijih u ekipi Tonija Đerone. Osetna je bila stegnutost u napadu, posebno od tandema Kukić - Đorđić, ali je Radivojević najviše golovima sa penala držao Srbiju u igri. 


Tandem Abutović - Milosavljević odlično je zatvorio bekove Argentine, ali su čitavu utakmicu uspešno prolazili po krilu, posebno Lombardi koji je ukupno postigao devet golova. 


Prelomni trenutak utakmice bio je 28. minut kada je posle pokušaja prodora Uroša Borzaša došlo do sitnih čarki između Mijajla Marsenića i kapitena Argentine Dijega Simoneta nakon čega su obojica dobila isključenje od dva minuta. Energija u igri se drastično promenila i nakon toga je viđena prepoznatljiva Srbija u napadu.


Drugo poluvreme počeli su Vanja Ilić i Bogdan Radivojević na krilnim pozicijama, zatim bekovi Kukić, Orbović i Borzaš uz Mijajla Marsenića na crti i Dejana Milosavljeva na golu.


Pauza je više nego očigledno prijala rukometašima Srbije s obziorom da je vraćena poletnost u napadu. Prevagu su napravili raspoloženi Marko Milosavljević koji je i proglašen za igrača utakmice i mladi Stefan Dodić koji je u drugom delu igre uneo svežinu u bekovskoj liniji.


Mogla je Srbija ovu utakmicu da završi sa mnogo većom gol razlikom što će u borbi za olimpijske kvalifikacije irektno sa ovogo turnira možda biti i presudno, ali su srčani Argentinci to sprečili, najviše krila Martinez i Lombardi.


Ovu utakmicu obeležio je i debi pivota Ivana Popovića, a korišćenje svih 16 igrača u ovoj utakmici je istakao i sam selektor Đerona na konferenciji po završetku utakmice.


"Želim da čestitam Argentini na sjajnoj utakmici. Pre susreta smo pričali o karakteru ove ekipe i da neće biti ni malo lako izboriti se sa tim. Njihovu borbenost treba iskopirati u budućnosti i čestiti im na tome što daju više od sto odsto svojih mogućnosti bez obzira na rezultat i svih 60 minuta. Čestitao bih svojim igračima na pobedi jer uopšte nije bilo lako vratiti se posle poraza od Norveške. Ostaje nam da večeras navijamo za Holandiju i pripremimo se za poslednju utakmicu da završimo grupnu fazu na pravi način.”


Pivotmen Dragan Pešmalbek govorio je u superlativu o današnjem protivniku.


Vrlo važna pobeda za nas. Argentina je ekipa koja ima mnogo iskustva na velikim takmičenjima poput Olimpijskih igara na kojima su bili ni sam ne mogu da nabrojim koliko puta. Bilo je teško, posebno u prvom poluvremenu kada smo imali određenih problema u napadu, ali u drugom delu igre smo igrali mnogo bolje i zasluženo slavili. Čestitam ekipi Argentine koja je igrala borbeno do samog kraja.”


Reprezentaciju Srbije poslednji susret u grupnoj fazi Svetskog prvenstva u Katovicama očekuje u ponedeljak, 23. januara sa početkom u 18 časova. (Izvor: RSS)


Datum: 21.01.2023. Autor: Rukometni savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...