x

Damiru zlato, Zorani srebro na Kupu predsednika

Damiru  zlato, Zorani srebro na Kupu predsednika Foto: SSS

Damir Mikec je osvojio zlatnu medalju vazdušnim pištoljem, a Zorana Arunović srebrno odličje istim oružjem u ženskoj konkurenciji na Kupu predsednika u Kairu, završnom turniru sezone Svetske streljačke federacije.


Trodnevna takmičenja vazdušnim pištoljem, tokom kojih su srpski strelci blistali, danas su završena polufinalnim i mečevima za zlato.


Mikecov rival u polufinalu bio je Nemac Robin Valer, osvajač evropske bronze na prethodna dva Evropska prvenstva. U polufinalu i mečevima za medalje se posle svakog hica pravi presek, strelac sa boljim ostvarenjem dobija dva poena, pobeđuje onaj koji prvi dođe do 16.boda. Mikec je vodio većim delom meča, Nemac se vraćao s vremena na vreme, ali olimpijski šampion je čuvao vođstvo i slavio trijumf od 17:11.


Mikecov rival u meču za zlato bio je još jedan Nemac, stari znanac Kristijan Rajc. Veliko finale je bilo vrlo slično polufinalu. Mikec je diktirao ritam, rajc ga je jurio. U završnici je Rajc prišao na dva poena zaostatka (9:11). Međutim, Mikec je u naredne tri serije bio precizniji, za pobedu 17:9. 


Novim zlatom Mikec je opravdao zvanje najboljeg na svetu. Godinu je završio na prvom mestu liste vazdušnim pištoljem, pa će biti proglašen i za najboljeg strelca godine ovim oružjem.


Rival Zorane Arunović u polufinalu bila je supruga Kristijana Rajca – Sandra. Nemica je bolje startovala, ali je naša reprezentativka napravila preokret u završnici. Rajcova je vodila 8:6, ali potom je Zorana osvojila deset poena za trijumf 16:8.


Naša olimpijka se u velikom finalu sastala sa Kamil Jedrževski (Francuska). Rivalke u meču za zlato su bile u izjednačenoj trci. Ipak, Francuskinja je češće bila u vođstvu, ali Zorana ju je konstantno pratila. Arunovićeva je izjednačila na 12:12. Međutim, Francuskinja je dobila poslednja četiri poena i trijumfovala 16:12.  


U subotu, poslednjeg dana turnira, Milenko Sebić će se takmičiti u finalu nadmetanja MK puškom iz trostava.


Vazdušni pištolj, muškarci, plasman: 1. Damir Mikec (Srbija), 2. Kristijan Rajc (Nemačka), 3. Robin Valer (Nemačka) i Emils Vasermanis (Letonija)


Polufinale: Mikec – Valer 17:11, Rajc – Vasermanis 16:6. Meč za zlato: Mikec – Rajc 17:9


Vazdušni pištolj, žene, plasman:1. Kamil Jedrževski (Francuska), 2. Zorana Arunović (Srbija), 3. Ana Korakaki (Grčka) i Sandra Rajc (Nemačka).


Polufinala: Jedrževski – Koraki 16:6, Arunović – Rajc 16:8. Meč za zlato: Jedrževski – Arunović 16:12.


Datum: 02.12.2022. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...