x

Biciklisti poslali poruku piscima Nacrta ZOBS-a: Metar je bitan!

Biciklisti poslali poruku piscima Nacrta ZOBS-a: Metar je bitan!
Na tradicionalnoj 67. Beogradskoj Kritičnoj masi i uprkos kiši okupilo se preko 100 biciklista, koji su na svojim biciklima montirali oznake u vidu rampi za vozače motornih vozila koje upućuju na bezbedno bočno rastojanje prilikom preticanja bicikliste.

Vozači su bicikliste preticali sa pristojnim rastojanjem, ali da ubuduće ne bi morali da nose ove pomalo smešne i nepraktične oznake, biciklisti traže od autora novog Nacrta zakona o bezbednosti saobraćaja da se u novine uvrsti i pravilo o razmaku od 1 metra u naselju, odnosno susednoj saobraćajnoj traci van naselja prilikom bočnog preticanja biciklista.

Iako je ovo pravilo već decenijama deo zakonodavstva zemalja gde je bicikl svakodnevno sredstvo transporta (Francuska, Belgija, Poljska), domaći autori nacrta se brane  nemogućnošću "ocenjivanja tačnog rastojanja prilikom preticanja".

Činjenica da i za bicikliste po važećem zakonu važi pravilo da moraju da se kreću 1 metar od desne ivice kolovoza za sad nije pokolebala pisce nacrta koji su tvrdoglavao ušančeni u svoju percepciju bezbedosti biciklista.

Datum: 30.10.2016. Autor: UG Ulice za bicikliste

PROČITAJTE JOŠ...