Svetsko prvenstvo u futsalu 2020

 
 

9. Svetsko prvenstvo u futsalu održaće se od 12. septembra do 03. oktobra 2021. godine, u Litvaniji, u organizaciji Fudbalskog saveza Litvanije i Svetske fudbalske federacije - FIFA, nakon što je prethodno bilo odloženo zbog pandemije korona virusa (Covid19).


Svetsko prvenstvo u futsalu (engl. FIFA Futsal World Cup) predstavlja  međunarodni turnir u futsalu (ili malom fudbalu) koji se održava pod ingerencijom Svetske fudbalske federacije (FIFA). Svetsko prvenstvo u futsalu održava se svake 4 godine između dva svetska prvenstva u fudbalu. Prvo prvenstvo održano je 1989. u Holandiji.


Ovogodišnje Svetsko prvenstvo u futsalu održaće se u Litvaniji, u tri grada i tri arene Vilnius (Avia Solutions Group Arena), Kaunas (Žalgiris Arena) and Klaipėda (Švyturys Arena), uz učešće 24 ekipe, a u skladu sa pravilima FIFA.


KO? 9. Svetsko prvenstvo u futsalu

ŠTA? mali fudbal, futsal

KAD? 12. septembar -  03. oktobar 2021. 

GDE? Litvanija


Programom Svetskog prvenstva u futsalu predviđeno je učešće 24 reprezentacije koje će biti raspoređene u 6 grupa sa po 4 ekipe, i to:


Grupa A: Litvanija, Venecuela, Kazahstan, Kostarika.

Grupa B: Uzbekistan, Gvatemala, Rusija, Egipat.

Grupa C: Tajland, Portugal, Maroko, Solomonska ostrva.

Grupa D: Panama, Češka Republika, Vijetnam, Brazil.

Grupa E: Angola, Japan, Paragvaj, Španija.

Grupa F: Argentina, SAD, Srbija, Iran.


Raspored utakmica i rezultati - Svetsko prvenstvo u futsalu 2020


Takođe, programom takmičenja, predviđeno je da dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe, kao i četiri najboljeplasirane trećeplasirane ekipe prođu dalje u osminu-finala, odakle se takmičenje nastavlja po nokaut sistemu do finala.


Program takmičenja - Svetsko prvenstvo u futsalu 2020:

12. - 17. septembar 2021. - Takmičenje po grupama

22. - 24. septembar 2021. - Osmina-finala

26. - 27. septembar 2021. - Četvrtfinale

29. - 30. septembar 2021. - Polufinale

03. oktobar 2021. - Utakmica za treće mesto

03. oktobar 2021. - FinaleZanimljivosti Svetsko prvenstvo u futsalu:

-9. Svetsko prvenstvo u futsalu prvobitno je trebalo da bude održano od 12. septembra do 04. oktobra 2020. godine, ali je bilo odloženo zbog pandemije korona virusa (Covid19).

-Ovogodišnje Svetsko prvenstvo u futsalu koje se održava u Litvaniji, biće prvo SP u futsalu koje se održava u ovoj zemlji, a treće u Evropi.

-Žreb takmičenja održan je 01. juna 2021. godine, u sedištu FIFA-e u Cirihu (Švajcarska).

- Titulu sa prethodnog Svetskog prvenstva u futsalu, koje je održano u Kolumbiji 2016. godine, brani reprezentacija Argentine, koja je u finalu savladala Rusiju sa 5:4.

- Najbolji strelac prethodnog Svetskog prvenstva u futsalu, koje je održano u Kolumbiji 2016. godine, bio je portugalac Rikardinjo sa 12 postignutih golova.

- Najbolji igrač prethodnog Svetskog prvenstva u futsalu, koje je održano u Kolumbiji 2016. godine, bio je argentinac Fernando Vilhelm.

- Najuspešnija reprezentacija u istoriji Svetskog prvenstva u futsalu je Brazil sa 5 osvojenih titula.

- Najuspešnije reprezentacije  u istoriji Svetskog prvenstva u futsalu su: Brazil sa 7 medalja (5 zlatnih, 1 srebrna, 1 bronzana), Španija sa 6 medalja (2 zlatne, 3 srebrne, 1 bronzana), Argentina sa 1 medaljom (1 zlatna)...


Autor: Marko Skorić Održavanje: od 12.09.2021. do 03.10.2021.

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora:
Fudbalski savez Litvanije; FIFA
Mesto:
Litvanija
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt: https://www.fifa.com/tournaments/mens/futsalworldcup/lithuania2021
Facebook: nije dostupno
Twitter: nije dostupno

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

23.09.2021. - isa alizadeh
Dobar dan! Zelio bih da vas upitam u koje vreme ce SE IRAN I UZBEKISTAN Igrati ? POZDRAV!
 

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...